»Recenzije - Recenzije Gitara - Ibanez SA260FM
»Ibanez SA260FM
  https://www.gitare.info/page.php?id=12825

Autor: prs rules, Dodano: 21-05-2009 12:15.
[style=1]UVOD
Dakle, ovdje je riječ o entry level gitari koja dolazi iz Ibaneza. Model SA260FM. Prilično svestrana gitara tipičnog superstrat oblika HSS konfiguracije namijenjena poečtnicima, ali i onima koji to više nisu svojom cijenom bi trebala konkurirati nekim malo skupljim Squier modelima i opčenito ostali entry level gitarama. Gitara je rođakova, ali sviram je konstantno godinu dana

[img]http://www.imuso.co.uk/directory/images/reviewpix/ibanez-sa260fm.JPG[/img]

LINKOVI
http://www.ibanez.co.jp/products/eg_page09.php?area_id=3&data_id=592&color=CL01&year=2009&cat_id=1&series_id=232

http://www.leadguitars.fr/images/ibanez-sa260fm-amb.jpg

PODACI
Neck Material: 3pc Maple
Neck Type: SA
Body: Mahogany body/ Flamed Maple top
Frets: Medium frets
Fingerboard: Rosewood
Inlay: Pearl dot inlay
Bridge: SAT Pro II bridge
NeckPU: AHS1
MiddlePU: AHS2
BridgePU: True Duo
HW Color: CH

IZRADA
Zanemarimo sad nono gdje je gitara izrađena. Jer ja ne vjerujem dok ne vidim. Gitara je vjerovatno iz Indonezije ili šta ja znam. Iako je gitara u suštini od mahagonija ona je i prilično lagana. Gitara je i uz javorov top što i označava kratica FM=Flame Maple dosta tanka gledano iz profila. Izrada i završna obrada je gledajuči taj cjenovni rang i više nego zadovoljavajuća. Mišljenja sam da se od ove gitare i mahagonija koji je u njoj previše ne može očekivati, ali zavržna obrada je odlična. Svi spojevi su korektno odrađeni. Vrat je naime bolt-on konstrukcije i savršeno naliježe. Što se kod ovog cjenovno ranga znalo zalomiti nekim renomiranim proizvođačima. Vrat je inače napravljen iz 3 dijela javora sa fingerboardom ili hvataljkom od palisandera. Dakle klasika. Na vratu su još Pearl Dot inlays. Vrat sam po sebi ne bi mogao klasificirati u neki oblik. Možda neki plitki U oblik. Malo veća zamjerka ide na plastični nut koji je moj rođak uslijed nestručnog stavljanja žice uspio slomit

ELEKTRONIKA
Gitara je HSS konfiguracije magneta sa ibanezovim magnetima od kojih je najimpozantniji ovaj humbucker na bridgeu. Mašinice su no-name i na njih ide zamjerka jer su malčice neprecizne, no opet napominjemo da je to cijenovni rang kojekakvih Squeira, Cortova pa se više ni ne očekuje.
Ovaj HSS konfiguracija je dosta raznovrsna i dopušta sviranje velike večine stilova + imamo i coil tap na tone potenciometru. Dakle s time i još 2 nove pozicije za kombinaciju. Tu je i SAT PRO II bridge. Nekakav valjda križanac između vintage tremola i modernih ibanezovi ZPS sustava. Upotreba gore navedenog uz intenzivno korištenje uzrokuje raštimavanje što također nije nešto zbog čega se treba uzbuđivati. Doduše sve do neke mjere i normalne svirke če štim ostati na mjestu na melo veče divljanje ne! Sa elektronikom nisam imao problema ovu godinu dana korištenja

ZVUK
Ja sa svojim staračkim stilom teško mogu biti referenca, al pokušajmo. Gitara na suho dosta dobro rezonira i ima jedan zdravi akustični ton. Gitara meni zvukom meni nije legla. Njen zvuk ipak vuče u modernije vode bez nekog vintage štiha. Svirana je na različitim pojačalima od Laneyja VC15 do PRS Dallasa. Dakle iako je prilično raznovrsna zvukom meni se nigdje osim na 2. i 3. poziciji gitara zvučno nije svidjela. Možda je bilo do setupa, jer su žice bile postavljene cijelo vrijeme dosta visoko, ali je u zvuku jednostavno nedostajalo dinamike. Na neck singleu se da izvuč stvarno lijep clean koji i nije toliko sterilan koliko moež bit na RG serijama. 2. pozicija daje lijep country trezven ton. 3. pozicija dakle samo middle pickup je pogođen i stvarno lijepo djeluje sa malo drivea. Humbucker je prilično pogođen u kombinaciji sa singlovima i 4. pozicija lijepo zvuči. Po meni problem je 5. pozicija, dakle sami humbucker. Po meni je presvijetal, kao da se ne radi o mahagoniju koji bi mu opet trebao davati neku debljinu i potamniti zvuk. Igranjem na par pojačala nisam uspio izgubiti. Zvuk je jednostavno svijetal. Sa coil tapom je napravljen stvarno dobar posao i sada je humbucker gotovo tipični single coil.
Dakle, zvuk je subjektivna stvar ali meni ova gitara nije sjela. Doduše nekome drugome hoće. Sustain je bogat, što je s druge strane čudno s obzirom da je vrat bolt-on i da gitara ima tremolo.

FEELING
Tijelo je tipičnog superstrat oblika sa dobro izvedenim konuturama i lijepo naliježe uz tijelo. Gitara nije ni približno teška. Vizualno gitara je oku ugodna. Vrat je meni lijepo legao. Širok je, a tanak. Neka čudna kombinacija, al radi.Dodajmo još tome da vrat nije lakiran što je također, bar meni dobra strana. Dosta dobro i fino napravljeno. Pragovi su iznimno dobro postavljeni i nema nikakvih problema sa buzzom, al ibanez je rijetko kada tu imao problema.

ZAKLJUČAK
Da rezimiramo. Gitara je za cijenu od 2800kn solidna. Kad se pogleda što se sve za te pare nudi. Opet s druge stranepostoje i drugi proizvođači za kojima se može posegnuti. Ja bi radije dodao još par stotina kuna i kupio polovnog MEX strata, ali to sam samo ja jer takav zvuk tražim. Ova gitara je prosjek, nije najbolja, al daleko je od najgore. Rekao sam već, dosta raznovrsna i za početnika kao stvorena. Kao što sam već napomenuo. Oblikom, a i zvukom ovo je tipičan superstrat, modernog zvuka i modernog feelinga. Znači gitara vrijedi svojih novaca.

Pozdrav!
Recenzija možda je malo manjkava, neke sam stvari zaboravio, pa ako bude idučeg puta, bit če bolje[/style]

Preuzeto sa: Gitare.Info