DRUGE RECENZIJE

Ibanez SA260FM

  • Autor: prs rules
  • Datum: 21-05-2009 12:15
  • Ispiši Stranicu
[style=1]UVOD
Dakle, ovdje je riječ o entry level gitari koja dolazi iz Ibaneza. Model SA260FM. Prilično svestrana gitara tipičnog superstrat oblika HSS konfiguracije namijenjena poečtnicima, ali i onima koji to više nisu svojom cijenom bi trebala konkurirati nekim malo skupljim Squier modelima i opčenito ostali entry level gitarama. Gitara je rođakova, ali sviram je konstantno godinu dana

[img]http://www.imuso.co.uk/directory/images/reviewpix/ibanez-sa260fm.JPG[/img]

LINKOVI
http://www.ibanez.co.jp/products/eg_page09.php?area_id=3&data_id=592&color=CL01&year=2009&cat_id=1&series_id=232

http://www.leadguitars.fr/images/ibanez-sa260fm-amb.jpg

PODACI
Neck Material: 3pc Maple
Neck Type: SA
Body: Mahogany body/ Flamed Maple top
Frets: Medium frets
Fingerboard: Rosewood
Inlay: Pearl dot inlay
Bridge: SAT Pro II bridge
NeckPU: AHS1
MiddlePU: AHS2
BridgePU: True Duo
HW Color: CH

IZRADA
Zanemarimo sad nono gdje je gitara izrađena. Jer ja ne vjerujem dok ne vidim. Gitara je vjerovatno iz Indonezije ili šta ja znam. Iako je gitara u suštini od mahagonija ona je i prilično lagana. Gitara je i uz javorov top što i označava kratica FM=Flame Maple dosta tanka gledano iz profila. Izrada i završna obrada je gledajuči taj cjenovni rang i više nego zadovoljavajuća. Mišljenja sam da se od ove gitare i mahagonija koji je u njoj previše ne može očekivati, ali zavržna obrada je odlična. Svi spojevi su korektno odrađeni. Vrat je naime bolt-on konstrukcije i savršeno naliježe. Što se kod ovog cjenovno ranga znalo zalomiti nekim renomiranim proizvođačima. Vrat je inače napravljen iz 3 dijela javora sa fingerboardom ili hvataljkom od palisandera. Dakle klasika. Na vratu su još Pearl Dot inlays. Vrat sam po sebi ne bi mogao klasificirati u neki oblik. Možda neki plitki U oblik. Malo veća zamjerka ide na plastični nut koji je moj rođak uslijed nestručnog stavljanja žice uspio slomit

ELEKTRONIKA
Gitara je HSS konfiguracije magneta sa ibanezovim magnetima od kojih je najimpozantniji ovaj humbucker na bridgeu. Mašinice su no-name i na njih ide zamjerka jer su malčice neprecizne, no opet napominjemo da je to cijenovni rang kojekakvih Squeira, Cortova pa se više ni ne očekuje.
Ovaj HSS konfiguracija je dosta raznovrsna i dopušta sviranje velike večine stilova + imamo i coil tap na tone potenciometru. Dakle s time i još 2 nove pozicije za kombinaciju. Tu je i SAT PRO II bridge. Nekakav valjda križanac između vintage tremola i modernih ibanezovi ZPS sustava. Upotreba gore navedenog uz intenzivno korištenje uzrokuje raštimavanje što također nije nešto zbog čega se treba uzbuđivati. Doduše sve do neke mjere i normalne svirke če štim ostati na mjestu na melo veče divljanje ne! Sa elektronikom nisam imao problema ovu godinu dana korištenja

ZVUK
Ja sa svojim staračkim stilom teško mogu biti referenca, al pokušajmo. Gitara na suho dosta dobro rezonira i ima jedan zdravi akustični ton. Gitara meni zvukom meni nije legla. Njen zvuk ipak vuče u modernije vode bez nekog vintage štiha. Svirana je na različitim pojačalima od Laneyja VC15 do PRS Dallasa. Dakle iako je prilično raznovrsna zvukom meni se nigdje osim na 2. i 3. poziciji gitara zvučno nije svidjela. Možda je bilo do setupa, jer su žice bile postavljene cijelo vrijeme dosta visoko, ali je u zvuku jednostavno nedostajalo dinamike. Na neck singleu se da izvuč stvarno lijep clean koji i nije toliko sterilan koliko moež bit na RG serijama. 2. pozicija daje lijep country trezven ton. 3. pozicija dakle samo middle pickup je pogođen i stvarno lijepo djeluje sa malo drivea. Humbucker je prilično pogođen u kombinaciji sa singlovima i 4. pozicija lijepo zvuči. Po meni problem je 5. pozicija, dakle sami humbucker. Po meni je presvijetal, kao da se ne radi o mahagoniju koji bi mu opet trebao davati neku debljinu i potamniti zvuk. Igranjem na par pojačala nisam uspio izgubiti. Zvuk je jednostavno svijetal. Sa coil tapom je napravljen stvarno dobar posao i sada je humbucker gotovo tipični single coil.
Dakle, zvuk je subjektivna stvar ali meni ova gitara nije sjela. Doduše nekome drugome hoće. Sustain je bogat, što je s druge strane čudno s obzirom da je vrat bolt-on i da gitara ima tremolo.

FEELING
Tijelo je tipičnog superstrat oblika sa dobro izvedenim konuturama i lijepo naliježe uz tijelo. Gitara nije ni približno teška. Vizualno gitara je oku ugodna. Vrat je meni lijepo legao. Širok je, a tanak. Neka čudna kombinacija, al radi.Dodajmo još tome da vrat nije lakiran što je također, bar meni dobra strana. Dosta dobro i fino napravljeno. Pragovi su iznimno dobro postavljeni i nema nikakvih problema sa buzzom, al ibanez je rijetko kada tu imao problema.

ZAKLJUČAK
Da rezimiramo. Gitara je za cijenu od 2800kn solidna. Kad se pogleda što se sve za te pare nudi. Opet s druge stranepostoje i drugi proizvođači za kojima se može posegnuti. Ja bi radije dodao još par stotina kuna i kupio polovnog MEX strata, ali to sam samo ja jer takav zvuk tražim. Ova gitara je prosjek, nije najbolja, al daleko je od najgore. Rekao sam već, dosta raznovrsna i za početnika kao stvorena. Kao što sam već napomenuo. Oblikom, a i zvukom ovo je tipičan superstrat, modernog zvuka i modernog feelinga. Znači gitara vrijedi svojih novaca.

Pozdrav!
Recenzija možda je malo manjkava, neke sam stvari zaboravio, pa ako bude idučeg puta, bit če bolje[/style]

» 11 komentara... Dodaj svoj!

guitar_hero kaže:

Odlicna recenzija!!

21-05-2009 19:44

prs rules kaže:

a mogla je bit i bolja, al eto za prvi put

22-05-2009 10:14

guitar_hero kaže:

pa dobro pogledaj moju odma ispod tvoje...napisao sam sve sto sam znao a opet nije dobro

22-05-2009 13:59

vodjaskitnica kaže:

dobra recenzija.

@guitar_hero:
ja o preponskom jahanju znam da konj, na kojem je covjek, preskace preko prepona. i to je sve sto znam. jel to dovoljno dobar opis tog sporta, da bi ti bio poblize upoznat sa njime?

02-06-2009 20:04

guitar_hero kaže:

ah...

03-06-2009 15:41

The_Mean_Chuppy kaže:

jel netko možda znade koliko košta ova gitara ??

Prvi put kupujem el. gitaru pa moze preporuka koju da kupim ??

Cjena izmedju 1000-2000 kn !!

HVALA

26-06-2009 18:27

prs rules kaže:

ona košta 2820kn ja mislim, pošalji poruku pa ti mogu pomoć, šta bi svirao, koliko sviraš i tako to

26-06-2009 22:08

The_Mean_Chuppy kaže:

Svirao bi rock i metal !!!!!
Sviram oko 7-8 mjeseci !!!

Prvi put kupujem el.gitaru !!!!!

kupujem od 1500.2000 kn !!!!!!!

Jel ova dobra gitara za pocetnike : cort_X-2RM_V

27-06-2009 12:18

todor96 kaže:

Ja imam ovakvu,samo sa EMG hambackerima i flodrose-om.........i crna je.....

07-02-2010 21:36

NaMinimumu kaže:

Gitara je jako dobra. Ja imam onu ljubičastu. Izgledom i kvalitetom laka se ne srami niti jedne skuplje gitare. Zvuk je solidan, pomalo suh, ali dobar rokerski, pogotovo na bridge (true duo) humbuckeru. Ekipa po svijetu je uglavnom jako zadovoljna ovom gitarom, barem prema postovima koje sam pročitao po forumima vani i na youtube. Uglavnom je procjena da gitara vrijedi više od novaca za koji se prodaje. Nikako se ne slažem da je gitara entry level. Može se sasvim fino snimati sa njom i pri masteringu nema nikakvih pucketanja ni nuszvukova. Dobro leži uz tijelo.
Nedostaci... vrat je malo pretanak za moj ukus. Na visokim pragovima se nešto otežano solira. Raštimava se kad se koristi tremolo. Ručicu sam dobio sa njom, ali je ne koristim radi navedenog razloga.

12-05-2012 19:05

NaMinimumu kaže:

evo da dodam uz ovu temu... razmisljao sam prodati ovu gitaru i kupiti nesto "bolje". Jednostavno sam dosao do tocke u kojoj me zvuk vise nije zadovoljavao. Pogledao sam sto se nudi tu u zd po music shopovima. Ok, znam da je izbor ogranicen, ali sam probao nekih 20ak gitara i opci dojam je bio da nemam sto kupiti. Jedini malo jaci dojam na mene je ostavila fender gitara iz music maxa ali i cijenom - 8000KN. Neke bolje polovne gitare uglavnom imaju tragove koristenja, a zavrsna obrada izgleda gore nego na ovoj, koja je jos "kao nova". Necu ni spominjati koliko tesko moze biti prodati gitaru.
Na kraju sam narucio Seymour Duncan magnete i postavio ih u nizu -cool rails, hot rails, hybrid, sa prebacivanjem na single coil mod. Ista gitara ima sad potpuno novi i bolji zvuk. Zadovoljan sam i distorzijom, a lezanje u ruci nije nikad ni bilo upitno. Trosak je bio gotovo 2000 kuna,ali mogucnostima, kvalitetom i raznolikoscu zvuka radi se o potpuno novom instrumentu.
Na masinicama sam malo dotegao vide i sad bolje drze stim i preciznije se vrte. Tremolo i dalje izbjegavam.

18-12-2012 16:57