»Biografije - Biografije bendova - Ex-Yu bendovi - Bajaga
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=12595

Autor: Pancevac, Dodano: 15-05-2009 17:11.
Bajaga

Rođen je 19. februara 1960. godine, u Bjelovaru. Naime, sticajem okolnosti, u trenutku kada je Bajaga odlučio da se rodi njegovi roditelji (Jovanka i Živojin) su bili u poseti njegovoj babi. Tako je poznati Zemunac u stvari rođeni Bjelovarčanin! Međutim posle dva dana u Bjelovaru Bajaga je ipak odlučio da se preseli pa je nastavio da živi u ulici 22. oktobra u Zemunu gde je proveo sledećih dvadeset godina života.
Iako verovatno nisu ni pomišljali da utiču na sinovljevu karijeru, a kamoli da je iniciraju ipak je prvi korak ka muzici Momčilo napravio uz svesrdnu pomoć svoje majke. Jednog dana dok je još bio obično dete dobio je na poklon singl Toma Džonsa sa obradom pesme "My Way". I tu je sve krenulo...

Sledeća ploča bila je "Isle Of Wight" od Džimija Hendriksa koju je kupio jer mu se jednostavno svideo omot (još uvek nesvestan svoje sudbine). Normalno, kao i 99% klinaca u to vreme slušao je Deep Purple, Beatlese itd...

Prva iskustva sa pravljenjem sopstvenih zvukova doživeo je u osmom razredu kada je sa par ortaka snimao na magnetofonsku traku razne čudne zvukove imitirajući Floyde ili bar pokušavajući da ih imitira. Za sve to vreme bio je odličan učenik što je još odavalo utisak da je muzika samo hobi i da će tako i ostati. Međutim, uskoro će sve to da se promeni.
Zemunska gimnazija bila je gimnazija plavih bluza i urednih frizura. Momčilo je zaključio da nije to za njega pa je upisao Drugu beogradsku gde je sve bilo bar malo liberalnije. Ali, kada je uspeo da okine prvu godinu uz dobronamerni savet profesorki matematike da bi mogla da se obrije (kad on već neće da se ošiša) njegov ugled dobrog đaka bio je u opasnosti.

Ipak, kako sve ima svoju dobru stranu tako je i ponavljanje bilo korisno sa strane slobodnog vremena koje je mogao da posveti muzici. Konačna transformacija mladog Momčila desila se 16. marta 1975. godine na koncertu grupe Deep Purple u Hali Pionir. Iako od tada verovatno ne čuje baš savršeno (nabio glavu u ozvučenje) taj koncert ga je zauvek uvukao u svet Rocka. Bajaga je bio rođen!

TNT je poznata družina iz stripa ali i Bajagin prvi bend. Pošto su svi u bendu bili prilično neiskusni i naivni i njihova prva svirka bila je u skladu sa dogodovštinama družine čije su ime uzeli. Prvo - desila se 25. maja 1974. na Dan mladosti, drugo - ozvučenje je regulisao član grupe SOS to jest Miša Aleksić Bajagin budući kolega u Čorbi koji se dobro zezao gledajući Bajagu kako se gubi na sceni pevajući nešto što se čas čulo čas nije. Napokon, koncert je prošao ali i vreme trajanja TNT-a. Bajaga je prešao u grupu Ofi. Bend je prilično nebitan sa muzičke tačke gledišta ali je u njemu bio čovek koji je i te kako bitan za Bajaginu dalju karijeru. Bio je to Žika Milenković koji je od početka Instruktora postao neka vrsta zaštitnog znaka ove grupe i ona vesela karika od koje se uvek očekuje neko dobro zezanja pa čak i kada su Instruktori postali ozbiljan Rok Bend.

Ofi su ubrzo promenili ime u Glogov Kolac a za gitare je postao zadužen novi član Rajko Kojić. Imalo su par svirki koje je Rajko organizovao ali nisu dugo potrajali (jer su svirke bile očajne). Ali opet, Bajaga je bio na dobitku. Rajko je kasnije takođe svirao u Čorbi i ostavio je dubok trag na Bajagi kao veliki prijatelj i veliki muzičar.

Razočaran tokom svoje karijere ali i vezan očevom namerom da mu sin završi srednju školu Bajaga nije ušao u grupu Zdravo na ponudu Bobana Petovića. Kasnije, oni su svirali sa Dugmetom na Hajdučkoj česmi a Bajaga je verovatno još dugo imao noćne more...

SOS je bila grupa koju su 1978. činili Miša Aleksić, Vicko Milatović i Bora Đorđević. Menjaju ime u Riblja Čorba i istorija počinje da se stvara...

Uzimaju Rajka Kojića za gitare i traže još jednog ritam gitaristu. Niko im se ne sviđa i Rajko se seti Bajage koga dovodi na probu da nešto odsvira. Verovatno to što je svirao nije zvučalo loše ali ga Bora prima u Bend pre svega zbog ogromne kose koju je tada nosio i obećanja da zna da peva terce koje je možda samo pevao u onim noćnim morama od malopre.

Period koji je Bajaga proveo u Čorbi slobodno može da se nazove jednim od prelomnih trenutaka u našoj rok muzici. Za tih šest godina koliko su svirali zajedno i Bora i Momčilo su sazreli muzički što je rezultovalo gomilom sjajnih albuma kako Čorbe (koja je za vreme Bajaginog prisustva doživela vrhunac karijere) tako kasnije i Bajage a svi ti albumi sigurno ne bi tako sjajno zvučali da nisu jedan drugome preneli deo svog senzibiliteta i drskosti.

Bajaga je sa Borom proveo šest godina, od 1978. do 1984. kada je snimio svoj prvi album "Pozitivna geografija". U toku rada u Čorbi bio je sve više i više zastupljen kao autor tako da možemo da nabrojimo samo neke pesme koje su Bajagino delo: Ja sam se ložio na tebe, Nemoj srećo, nemoj danas, Kad hodaš, Muzičari koji piju... Čak i kada je odlazio iz grupe bio je dovoljno kulturan da ponudi Bori pesme koje je želeo da stavi na Geografiju jer je hteo da ispoštuje Čorbu do kraja . Bora je izabrao Kad hodaš, a ostale pesme, kao što su Mali slonovi, Berlin i dr. smatrao je da nisu u skladu sa stilom koji su tada gajili. Ipak, ono što je izabrao (Kad hodaš) postalo je sjajan hit koji je čak i Bajaga kasnije stavio na živi album "Neka svemir čuje nemir".

"Pozitivna gegrafija" je snimana u novembru i decembru 1983. u Bajaginom stanu i u Studiju 5, a objavljena je 30. januara 1984. Najzaslužniji za stvaranje ploče sigurno je Bata Kovač koji je i naterao Bajagu da snimi pesme koje je imao, a radio je i produkciju koja je za to vreme izuzetno moderna. Gitare je odsvirao Krle iz Generacije 5, a bass Neša Japanac. Već to je nagoveštavalo izuzetan album..

U vreme kada je nastajala Geogragija Bajaga je doživeo ogroman nalet kreativnosti pa je uz svoj album napravio još i dve pesme za Čolića (Tvoje oči, Afrika), tri teksta za Slađanu Milošević (Neko je tu, Kairo, Klovn i smrt), tekst Ulice mračne nisu za devojke za bend Aske, pomogao Kojiću na maksi singlu, producirao album za Bezobrazno Zeleno i napravio skoro pola materijala za novu ploču Riblje Čorbe...

Prvi koncert Instruktori Pozitivne Geografije imali su u Kulušiću, Zagreb, 12.aprila 1984. godine. Postava koja je svirala bila je sledeća: Bajaga, Cukić, Žika, Nele Stamatović, Vlajko, Bata Kovač, Dragan Mitrić. Svirali su sve pesme sa albuma, Afriku od Čolića, Nemoj da se zezaš sa mnom i Kada hodaš... Posle Kulušića odsvirali su jedan koncert u Novom Sadu a zatim je sledilo veliko predstavljanje beogradskoj publici u Domu Sindikata.

Ovo je bila Bajagina biografija do nastanka Instruktora. Od Kulušića pa na dalje ime Bajage više se ne spominje samo kao njegovo lično ime već kao ime lidera najuspešnije grupe na ovim prostorima...

Preuzeto sa: Gitare.Info