ZADNJE NA FORUMU
 • PorcupineONE - SNIMKE

  Komentirao: porcupine1

  Datum: 23-10 17:58

  Odgovora: 99

  Pogleda: 10222

 • Što ste slušali danas

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 22-10 20:15

  Odgovora: 469

  Pogleda: 27220

 • soldano slo-100 + distorzije

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 22-10 11:02

  Odgovora: 1

  Pogleda: 96

 • Tražim bassistu za jazz projekt (Zadar)

  Komentirao: Chet

  Datum: 22-10 00:33

  Odgovora: 0

  Pogleda: 48

 • Tražim bassistu za jazz projekt (Zadar)

  Komentirao: Chet

  Datum: 22-10 00:33

  Odgovora: 0

  Pogleda: 29

 • Torpedo18

  Komentirao: akicr7

  Datum: 21-10 15:12

  Odgovora: 0

  Pogleda: 68

 • Kakvo pojačalo imate?

  Komentirao: Sava

  Datum: 21-10 08:57

  Odgovora: 3009

  Pogleda: 717196

 • Koje gitare imate?

  Komentirao: Jibboom

  Datum: 19-10 18:43

  Odgovora: 374

  Pogleda: 31546

 • Slika dana

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 18-10 13:25

  Odgovora: 148

  Pogleda: 7842

 • Sto te nema - verzija iz filma Toma

  Komentirao: nercibald

  Datum: 14-10 08:33

  Odgovora: 0

  Pogleda: 106

 • Gitara & planinarenje

  Komentirao: Strat04

  Datum: 08-10 20:23

  Odgovora: 2

  Pogleda: 229

 • Divlje Jagode - Jedina moja - Cover

  Komentirao: nijebitno

  Datum: 08-10 12:37

  Odgovora: 8

  Pogleda: 707

 • Pusti me - Haris Dzinovic

  Komentirao: nercibald

  Datum: 06-10 18:18

  Odgovora: 0

  Pogleda: 103

 • Bobi Popovski....

  Komentirao: nercibald

  Datum: 03-10 20:19

  Odgovora: 1

  Pogleda: 117

 • NAJNOVIJI video je dostupan...

  Komentirao: etkfrru

  Datum: 03-10 13:41

  Odgovora: 3

  Pogleda: 170

 • Imati pa nemati - Dzej

  Komentirao: nercibald

  Datum: 03-10 08:30

  Odgovora: 0

  Pogleda: 124

 • ambijentalna gitara

  Komentirao: pekki

  Datum: 02-10 16:51

  Odgovora: 0

  Pogleda: 244

 • Fender Stratocaster 60s/50s sound

  Komentirao: motörhead

  Datum: 30-09 20:36

  Odgovora: 18

  Pogleda: 910

 • Momčilo Bajagić - Bajaga

  • Datum:   29-04-2009 15:43
  • Autor:   mr.hoax
  • Ispiši   Stranicu
  Momčilo Bajagić Bajaga - rođen je 19. februara 1960. godine, u Bjelovaru. Naime, sticajem okolnosti, u trenutku kada je Bajaga odlučio da se rodi njegovi roditelji (Jovanka i Živojin) su bili u posjeti njegovoj babi. Tako je poznati Zemunac u stvari rođeni Bjelovarčanin. Međutim poslije dva dana u Bjelovaru Bajaga je ipak odlučio da se preseli pa je nastavio da živi u ulici 22.oktobra u Zemunu gdje je proveo slijedećih dvadeset godina života.

  Iako vjerovatno nisu ni pomišljali da utječu na sinovu karijeru, a kamoli da je iniciraju ipak je prvi korak ka muzici Momčilo napravio uz svesrdnu pomoć svoje majke. Jednog dana dok je još bio obično dijete dobio je na poklon singl Toma Džonsa sa obradom pjesme ¨My Way¨. I tu je sve krenulo...sljedeća ploča bila je ¨Isle Of Wight¨od Džimija Hendriksa koju je kupio jer mu se jednostavno svidio omot. Normalno, kao i 99% klinaca u to vrijeme slušao je Deep Purple, Beatlese itd.

  Prva iskustva sa pravljenjem vlastitih zvukova doživio je u osmom razredu kada je sa par prijatelja snimao na magnetofonsku vrpcu razne čudne zvukove imitirajući Floyde ili bar pokušavajući da ih imitira. Za sve to vrijeme bio je odličan učenik što je još odavalo utisak da je muzika samo hobi i da će tako i ostati. Međutim, uskoro se sve to promijenilo.

  Zemunska gimnazija bila je gimnazija plavih bluza i urednih frizura. Momčilo je zaključio da nije to za njega pa je upisao Drugu beogradsku gdje je sve bilo bar malo liberalnije. Ali, kada je uspio da okine prvu godinu uz dobronamjerni savijet profesorici matematike da bi mogla da se obrije (kad on već neće da se ošiša) njegov ugled dobrog učenika bio je u opasnosti. Ipak, kako sve ima svoju dobru stranu tako je i ponavljanje bilo korisno sa strane slobodnog vremena koje je mogao da posveti muzici. Konačna transformacija mladog Momčila dogodila se 16.marta 1975. godine na koncertu grupe Deep Purple u Hali Pionir. Iako od tada vjerovatno ne čuje baš savršeno (nabio glavu u ozvučenje) taj koncert ga je zauvijek uvukao u svijet Rocka. Bajaga je bio rođen!!

  TNT je poznata družina iz stripa ali i Bajagin prvi bend. Pošto su svi u bendu bili prilično neiskusni i naivni i njihova prva svirka bila je u skladu sa dogodovštinama družine čije su ime uzeli. Prvo - dogodila se 25.maja 1974. na Dan mladosti, drugo - ozvučenje je regulirao član grupe SOS to jest Miša Aleksić Bajagin budući kolega u Čorbi koji se dobro zezao gledajući Bajagu kako se gubi na sceni pjevajući nešto što se čas čulo čas nije. Napokon, koncert je prošao ali i vrijeme trajanja TNT-a. Bajaga je prešao u grupu Ofi. Bend je prilično nebitan sa muzičke točke gledišta ali je u njemu bio čovek koji je i te kako bitan za Bajaginu dalju karijeru. Bio je to Žika Milenković koji je od početka Instruktora postao neka vrsta zaštitnog znaka ove grupe i ona vesela karika od koje se uvijek očekuje neko dobro zezanja pa čak i kada su Instruktori postali ozbiljan Rock Bend.

  Ofi su ubrzo promijenili ime u Glogov Kolac a za gitare je postao zadužen novi član Rajko Kojić. Imali su par svirki koje je Rajko organizirao ali nisu dugo potrajali (jer su svirke bile očajne). Ali opet, Bajaga je bio na dobitku. Rajko je kasnije također svirao u Čorbi i ostavio je dubok trag na Bajagi kao veliki prijatelj i veliki muzičar.

  Razočaran tokom svoje karijere ali i vezan očevom namjerom da mu sin završi srednju školu Bajaga nije ušao u grupu Zdravo na ponudu Bobana Petovića. Kasnije, oni su svirali sa Dugmetom na Hajdučkoj česmi a Bajaga je vjerovatno još dugo imao noćne more...
  SOS je bila grupa koju su 1978. činili Miša Aleksić, Vicko Milatović i Bora Đorđević. Mijenjaju ime u Riblja Čorba i povijest počinje da se stvara...

  Uzimaju Rajka Kojića za gitare i traže još jednog ritam gitaristu. Nitko im se ne sviđa i Rajko se sjeti Bajage koga dovodi na probu da nešto odsvira. Vjerovatno to što je svirao nije zvučalo loše ali ga Bora prima u Bend prije svega zbog ogromne kose koju je tada nosio i obećanja da zna da pjeva terce koje je možda samo pjevao u onim noćnim morama od maloprije.

  Period koji je Bajaga proveo u Čorbi slobodno može da se nazove jednim od prelomnih trenutaka u našoj rock muzici. Za tih šest godina koliko su svirali zajedno i Bora i Momčilo su sazreli muzički što je rezultiralo gomilom sjajnih albuma kako Čorbe (koja je za vrijeme Bajaginog prisustva doživjela vrhunac karijere) tako kasnije i Bajage a svi ti albumi sigurno ne bi tako sjajno zvučali da nisu jedan drugome prensli dio svog senzibiliteta i drskosti.

  Bajaga je sa Borom proveo šest godina, od 1978. do 1984. kada je snimio svoj prvi album „Pozitivna geografija“. U toku rada u Čorbi bio je sve više i više zastupljen kao autor tako da možemo da nabrojimo samo neke pjesme koje su Bajagino djelo: Ja sam se ložio na tebe, Nemoj srećo, nemoj danas, Kad hodaš, Muzičari koji piju... Čak i kada je odlazio iz grupe bio je dovoljno kulturan da ponudi Bori pjesme koje je želio da stavi na Geografiju jer je htio da ispoštuje Čorbu do kraja . Bora je izabrao Kad hodaš, a ostale pjesme, kao što su Mali slonovi, Berlin i dr. smatrao je da nisu u skladu sa stilom koji su tada gajili. Ipak, ono što je izabrao (Kad hodaš) postalo je sjajan hit koji je čak i Bajaga kasnije stavio na živi album „Neka svemir čuje nemir“.

  „Pozitivna gegrafija“ je snimana u novembru i decembru 1983. u Bajaginom stanu i u Studiju 5, a objavljena je 30.januara 1984. Najzaslužniji za stvaranje ploče sigurno je Bata Kovač koji je i natjerao Bajagu da snimi pjesme koje je imao, a radio je i produkciju koja je za to vrijeme izuzetno moderna. Gitare je odsvirao Krle iz Generacije 5, a bass Neša Japanac. Već to je nagovještavalo izuzetan album..

  U vrijeme kada je nastajala Geografija Bajaga je doživio ogroman nalet kreativnosti pa je uz svoj album napravio još i : dvije pjesme za Čolića (Tvoje oči, Afrika), tri teksta za Slađanu Milošević (Neko je tu, Kairo, Klovn i smrt), tekst Ulice mračne nisu za devojke za bend Aske, pomogao Kojiću na maksi singlu, producirao album za Bezobrazno Zeleno i napravio skoro pola materijala za novu ploču Riblje Čorbe...

  Prvi koncert Instruktori Pozitivne Geografije imali su u Kulušiću, Zagreb, 12.aprila 1984. godine. Postava koja je svirala bila je sljedeća: Bajaga, Cukić, Žika, Nele Stamatović, Vlajko, Bata Kovač, Dragan Mitrić. Svirali su sve pjesme sa albuma, Afriku od Čolića, Nemoj da se zezaš sa mnom i Kada hodaš... Poslje Kulušića odsvirali su jedan koncert u Novom Sadu a zatim je sljedilo veliko predstavljanje beogradskoj publici u Domu Sindikata.

  Ovo je bila Bajagina biografija do nastanka Instruktora. Od Kulušića pa na dalje ime Bajage više se ne spominje samo kao njegovo osobno ime već kao ime lidera najuspješnije grupe na ovim prostorima.....

  Slični tekstovi

  Pregledano 8491 puta
  Pregledano 16701 puta
  Pregledano 10691 puta
  Pregledano 5930 puta
  Pregledano 6900 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara