ZADNJE NA FORUMU
 • Fireball - Demo 2012

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 04-08 22:27

  Odgovora: 7

  Pogleda: 115

 • što je to digitalna distorzija?

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 04-08 19:32

  Odgovora: 3

  Pogleda: 32

 • Što ste slušali danas

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 04-08 16:54

  Odgovora: 427

  Pogleda: 22047

 • Slika dana

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 03-08 16:43

  Odgovora: 77

  Pogleda: 3314

 • Zundapp

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 02-08 17:07

  Odgovora: 133

  Pogleda: 7904

 • Blackstar HT Dual Valve

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 02-08 10:48

  Odgovora: 3

  Pogleda: 118

 • Metal kutak - bendovi,albumi,preporuke

  Komentirao: motörhead

  Datum: 01-08 22:07

  Odgovora: 450

  Pogleda: 83470

 • Kronologija prošlih vremena

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 01-08 13:08

  Odgovora: 391

  Pogleda: 81891

 • Servis gitare

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 01-08 12:59

  Odgovora: 199

  Pogleda: 18919

 • Overdrive pedale

  Komentirao: motörhead

  Datum: 01-08 07:39

  Odgovora: 32

  Pogleda: 3057

 • Kakve pedale imate?

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 31-07 22:29

  Odgovora: 2394

  Pogleda: 631332

 • Testiranje pedala

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 31-07 19:02

  Odgovora: 6

  Pogleda: 1103

 • Re-Morse 2.0 (sa internacionalnim gostima)

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 31-07 14:26

  Odgovora: 5

  Pogleda: 167

 • Elektroakustična gitara

  Komentirao: motörhead

  Datum: 30-07 16:20

  Odgovora: 30

  Pogleda: 4857

 • PorcupineONE - SNIMKE

  Komentirao: porcupine1

  Datum: 28-07 13:42

  Odgovora: 92

  Pogleda: 9195

 • Relax don(g) do it... v2.0

  Komentirao: motörhead

  Datum: 28-07 13:22

  Odgovora: 20

  Pogleda: 674

 • Koje žice koristite?

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 27-07 21:54

  Odgovora: 1136

  Pogleda: 257197

 • Free pluginovi!

  Komentirao: pekki

  Datum: 26-07 12:37

  Odgovora: 38

  Pogleda: 4595

 • Momčilo Bajagić - Bajaga

  • Datum:   26-04-2009 23:39
  • Autor:  
  • Ispiši   Stranicu
  Momčilo Bajagić Bajaga - rođen je 19. februara 1960. godine, u Bjelovaru. Naime, sticajem okolnosti, u trenutku kada je Bajaga odlučio da se rodi njegovi roditelji (Jovanka i Zivojin) su bili u poseti njegovoj babi. Tako je poznati Zemunac u stvari rođeni Bjelovarčanin !! Međutim posle dva dana u Bjelovaru Bajaga je ipak odlučio da se preseli pa je nastavio da živi u ulici 22.oktobra u Zemunu gde je proveo sledećih dvadeset godina života.

  Iako verovatno nisu ni pomišljali da utiču na sinovljevu karijeru, a kamoli da je iniciraju ipak je prvi korak ka muzici Momčilo napravio uz svesrdnu pomoć svoje majke. Jednog dana dok je još bio obično dete dobio je na poklon singl Toma Džonsa sa obradom pesme ¨My Way¨. I tu je sve krenulo...sledeća ploča bila je ¨Isle Of Wight¨od Džimija Hendriksa koju je kupio jer mu se jednostavno svideo omot (još uvek nesvestan svoje sudbine,ccc...). Normalno, kao i 99% klinaca u to vreme slušao je Deep Purple, Beatlese itd


  Prva iskustva sa pravljenjem sopstvenih zvukova doživeo je u osmom razredu kada je sa par ortaka snimao na magnetofonsku traku razne čudne zvukove imitirajući Floyde ili bar pokušavajući da ih imitira. Za sve to vreme bio je odličan učenik što je još odavalo utisak da je muzika samo hobi i da će tako i ostati. Međutim, uskoro će sve to da se promeni.

  Zemunska gimnazija bila je gimnazija plavih bluza i urednih frizura. Momčilo je zaključio da nije to za njega pa je upisao Drugu beogradsku gde je sve bilo bar malo liberalnije. Ali, kada je uspeo da okine prvu godinu uz dobronamerni savet profesorki matematike da bi mogla da se obrije (kad on već neće da se ošiša) njegov ugled dobrog đaka bio je u opasnosti. Ipak, kako sve ima svoju dobru stranu tako je i ponavljanje bilo korisno sa strane slobodnog vremena koje je mogao da posveti muzici. Konačna transformacija mladog Momčila desila se 16.marta 1975. godine na koncertu grupe Deep Purple u Hali Pionir. Iako od tada verovatno ne čuje baš savršeno (nabio glavu u ozvučenje) taj koncert ga je zauvek uvukao u svet Rocka. Bajaga je bio rođen !!

  TNT je poznata družina iz stripa ali i Bajagin prvi bend. Pošto su svi u bendu bili prilično neiskusni i naivni i njihova prva svirka bila je u skladu sa dogodovštinama družine čije su ime uzeli. Prvo - desila se 25.maja 1974. na Dan mladosti, drugo - ozvučenje je regulisao član grupe SOS to jest Miša Aleksić Bajagin budući kolega u Čorbi koji se dobro zezao gledajući Bajagu kako se gubi na sceni pevajući nešto što se čas čulo čas nije. Napokon, koncert je prošao ali i vreme trajanja TNT-a. Bajaga je prešao u grupu Ofi. Bend je prilično nebitan sa muzičke tačke gledišta ali je u njemu bio čovek koji je i te kako bitan za Bajaginu dalju karijeru. Bio je to Žika Milenković koji je od početka Instruktora postao neka vrsta zaštitnog znaka ove grupe i ona vesela karika od koje se uvek očekuje neko dobro zezanja pa čak i kada su Instruktori postali ozbiljan Rok Bend.

  Ofi su ubrzo promenili ime u Glogov Kolac a za gitare je postao zadužen novi član Rajko Kojić. Imalo su par svirki koje je Rajko organizovao ali nisu dugo potrajali (jer su svirke bile očajne). Ali opet, Bajaga je bio na dobitku. Rajko je kasnije takođe svirao u Čorbi i ostavio je dubok trag na Bajagi kao veliki prijatelj i veliki muzičar.


  Razočaran tokom svoje karijere ali i vezan očevom namerom da mu sin završi srednju školu Bajaga nije ušao u grupu Zdravo na ponudu Bobana Petovića. Kasnije, oni su svirali sa Dugmetom na Hajdučkoj česmi a Bajaga je verovatno još dugo imao noćne more...

  SOS je bila grupa koju su 1978. činili Miša Aleksić, Vicko Milatović i Bora Đorđević. Menjaju ime u Riblja Corba i istorija počinje da se stvara...

  Uzimaju Rajka Kojića za gitare i traže još jednog ritam gitaristu. Niko im se ne sviđa i Rajko se seti Bajage koga dovodi na probu da nešto odsvira. Verovatno to što je svirao nije zvučalo loše ali ga Bora prima u Bend pre svega zbog ogromne kose koju je tada nosio i obećanja da zna da peva terce koje je možda samo pevao u onim noćnim morama od malopre.


  Period koji je Bajaga proveo u Čorbi slobodno može da se nazove jednim od prelomnih trenutaka u našoj rok muzici. Za tih šest godina koliko su svirali zajedno i Bora i Momčilo su sazreli muzički što je rezultovalo gomilom sjajnih albuma kako Čorbe (koja je za vreme Bajaginog prisustva doživela vrhunac karijere) tako kasnije i Bajage a svi ti albumi sigurno ne bi tako sjajno zvučali da nisu jedan drugome preneli deo svog senzibiliteta i drskosti.

  Bajaga je sa Borom proveo šest godina, od 1978. do 1984. kada je snimio svoj prvi album ¨Pozitivna geografija¨. U toku rada u Čorbi bio je sve više i više zastupljen kao autor tako da možemo da nabrojimo samo neke pesme koje su Bajagino delo: Ja sam se ložio na tebe, Nemoj srećo, nemoj danas, Kad hodaš, Muzičari koji piju... Čak i kada je odlazio iz grupe bio je dovoljno kulturan da ponudi Bori pesme koje je želeo da stavi na Geografiju jer je hteo da ispoštuje Čorbu do kraja . Bora je izabrao Kad hodaš, a ostale pesme, kao što su Mali slonovi, Berlin i dr. smatrao je da nisu u skladu sa stilom koji su tada gajili. Ipak, ono što je izabrao (Kad hodaš) postalo je sjajan hit koji je čak i Bajaga kasnije stavio na živi album ¨Neka svemir čuje nemir¨.

  ¨Pozitivna gegrafija¨ je snimana u novembru i decembru 1983. u Bajaginom stanu i u Studiju 5, a objavljena je 30.januara 1984. Najzaslužniji za stvaranje ploče sigurno je Bata Kovač koji je i naterao Bajagu da snimi pesme koje je imao, a radio je i produkciju koja je za to vreme izuzetno moderna. Gitare je odsvirao Krle iz Generacije 5, a bass Neša Japanac. Već to je nagoveštavalo izuzetan album..


  U vreme kada je nastajala Geogragija Bajaga je doživeo ogroman nalet kreativnosti pa je uz svoj album napravio još i : dve pesme za Čolića (Tvoje oči, Afrika), tri teksta za Slađanu Milošević (Neko je tu, Kairo, Klovn i smrt), tekst Ulice mračne nisu za devojke za bend Aske, pomogao Kojiću na maksi singlu, producirao album za Bezobrazno Zeleno i napravio skoro pola materijala za novu ploču Riblje Čorbe...

  Prvi koncert Instruktori Pozitivne Geografije imali su u Kulušiću, Zagreb, 12.aprila 1984. godine. Postava koja je svirala bila je sledeća: Bajaga, Cukić, Žika, Nele Stamatović, Vlajko, Bata Kovač, Dragan Mitrić. Svirali su sve pesme sa albuma, Afriku od Čolića, Nemoj da se zezaš sa mnom i Kada hodaš... Posle Kulušića odsvirali su jedan koncert u Novom Sadu a zatim je sledilo veliko predstavljanje beogradskoj publici u Domu Sindikata.

  Ovo je bila Bajagina biografija do nastanka Instruktora. Od Kulušića pa na dalje ime Bajage više se ne spominje samo kao njegovo lično ime već kao ime lidera jedne od najuspešnijih grupa na ovim prostorima.....


  Grupu je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista Momčilo Bajagić Bajaga u Beogradu 1984. i grupa je i dan danas aktivna. Grupa ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koji je smeštaju u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije, uz ostale popularne grupe kao što su Bijelo dugme i Riblja čorba.
  Momčilo Bajagić je bio član rok grupe Riblja čorba od 1978. do 1984. On nije nameravao da napusti Čorbu, ali su ga događaji naterali da krene u tom pravcu i 12. aprila 1984. Bajaga i instruktori imaju svoj prvi koncert u Zagrebu. Album "Pozitivna geografija" je postao hit, sa pesmama poput "Limene trube" i "Papaline", a grupa je užurbano počela da priprema drugi album.

  Drugi album grupe nazvan je "Sa druge strane jastuka" i objavljen je (1985). i mnaogi ga smatraju jednim od najboljih pop-rok lbuma u istoriji jugoslovenske muzike. Bajaga i instruktori te godine postaju izuzetno popularni a svaka je pesma sa albuma postala hit. Grupa dobija nagradu Pesma godine za hit "Zažmuri", a na albumu su se, među ostalim pesmama, našli sada klasici "220 u voltima", "Ti se ljubiš", "Dvadeseti vek", "Dobro jutro džezeri", "Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama", "Francuska ljubavna revolucija" i popularna naslovna pesma "Sa druge strane jastuka",

  Bajaga i instruktori su krenuli u nešto drugačijem smeru objavivši album "Jahači magle" (1987). godine. Na albumu je vidljivo daljnje eksperimentisanje sa muzičkim žanrovima i predstavljao je tehničko remek-delo u pogledu kreativnosti i kvaliteta zvuka. I ovaj put je svaka pesma na albumu postala hit: "300 na sat", "Samo na je ljubav potrebna" i "Kao da ne zna da je gotivim", kao i vrlo popularna pesma "442 do Beograda" i još jedna rok-džez fuzija "Red i mir". Kao i na "Sa druge strane jastuka", Bajaga i Dejan Cukić su delili vokalne dužnosti - to je posebno očigledno u hitu "Svemirska policija".

  Nakon "Jahača magle", Dejan Cukić je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu Spori ritam bend. I pored toga, Bajaga i instruktori su izbacili nov album pod imenom "Prodavnica tajni" (1988). godine. Delom inspirisana turnejom Bajage i instruktora po bivšem Sovjetskom Savezu, "Prodavnica tajni" je imala melanholičniju atmosferu od prethodna tri albuma, ali se na albumu našlo i nekoliko lepih sporijih pesama i balada. Među njima je bila pesma "Plavi safir", koja će postati jedna on najvećih jugoslovenskih pop hitova svih vremena. Na albumu su se našli hitovi kao što su "Gore-dole", "Verujem, ne verujem", "Godine prolaze" i "Život je nekad siv, nekad žut".

  Povratak grupe bio je 1989. albumom "Neka svemir čuje nemir" , kompilacijom novih pesama i nastupa uživo. Naslovna pesma "Neka svemir čuje nemir" i pop numera "Na vrhovima prstiju" su ostali jedni od najvećih hitova grupe do današnjih dana.

  90-te

  Uprkos narastajućim problemima u bivšoj Jugoslaviji, Bajaga i instruktori su imali vrlo uspešnu deceniju. Grupe je objavila uspešan mini album "Četiri godišnja doba", sa četiri pesme od kojih je svaka bila povezana sa jednim od četiri godišnja doba. Album "Muzika na struju" (1993.) mnogi obožavaoci smatraju poslednjim zaokruženim albumom. Na njoj su se nalazi nekoliko hitova, uključujući naslovnu pesmu "Muzika na struju", kao i "Grad", "Jedino to se zove ljubav", "Balkan" i "Montenegro". Sledeće godine objavljen je saundtrek za film Ni na nebu, ni na zemlji. Pored naslovne numere i nekoliko ranije objavljenih pesama, na albumu se našla i pesma "Moji drugovi", folkom inspirisan mega-hit koji je izuzetno popularan i u Srbiji i u srpskoj dijaspori.

  Zatim je sledio album "Od bižuterije do ćilibara" (1997). Album je na blagajnama prošao osrednje a najviše se pamti po pesmi "Iza nas". Slabiji tehnički kvalitet i naizgled blag, neinspiritivan i skoro depresivni zvuk za mnoge obožavaoce je bio siguran znak opadanja kvaliteta muzike grupe a takođe i Bajagine inspiracije.

  Početak 21. veka i posle

  Nakon duže pauze, Bajaga i instruktori su objavili studijski album "Zmaj od noćaja" (2001). Izdanje je naišlo na pomešane kritike. Pesme "Zmaj od noćaja" i "Ala" su imale osrednji uspeh, kao i bonus pesma "Zvezda", u čast FK Crvena zvezda koja je izdana istovremeno sa albumom. Kasnije je grupa snimila spot za raniji singl "Pesma protiv maleri".

  U svrhu praćenja novih političkih trendova u Srbiji, Bajaga se složio da komponuje saundtrek za film Profesionalac (2003). Ovo je uključivalo hit pesmu "Pada vlada". Grupa je objavljuje kompilaciju starijih hitova tematski vezanih za Beograd, nazvanu "Ruža vetrova Beograda". Kompilacija je sadržavala dve nove pesme: "Novosti" i naslovnu pesmu "Ruža vetrova Beograda", kao i urbani remiks iste pesme. Obe verzije naslovne pesme su imale osrednji uspeh.

  Bajaga i instruktori su 2005. objavili novi studijski album nazvan "Šou počinje u ponoć". Album sadrži devet novih pesama i mešavinu muzičkih žanrova. Potencijalni hitovi uključuju naslovnu pesmu "Šou počinje u ponoć", kao i pesme "Otrov", "Padaj kišo, keve ti" i "Kap po kap". Očekuje se da album, u kvalitattivnom smislu, bude bolji od albuma "Zmaj od noćaja".

  Nasledstvo

  Bajaga i instruktori su jedna od najuspešnijih i najuticajnijih pop grupa u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije. Niz albuma i nagrada od polovine do kraja 80-tih simbolizuje zlatno doba jugoslovenskog pop-roka. Album "Sa druge strane jastuka" smatra se jednim od najboljih jugoslovenskih/srpskih pop-rok albuma svih vremena.

  Beograđani su posebno privrženi Bajaginim pesmama iz 80-tihi početka 90-tih za koje se smatra da u velikoj meri simbolišu ovaj grad. Nedavni koncerti Bajage i instruktora u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u ostatku Evrope, Kanade i Sjedinjenih Država su dokazali da grupa još uvek uživa veliku popularnost.

  Momčilo Bajagić Bajaga je vodaće figura grupe. Važi za odličnog tekstopisca i kompozitora, a pisao je pesme i za Zdravka Čolića.

  Kritike

  Najviše kritika Bajage i instruktora odnosila se na činjenicu da je sam Bajaga glavni pevač grupe. Iako su njegov kompozitorski i pesnički talenat vosoko cenjeni, mnogi kritičari su skeptični prema Bajaginim vokalnim sposobnostima ukazujući na njegov monoton, narativni vokalni stil sa ograničenim opsegom. Međutim, čini se da ovaj faktor nije mnogo uticao na kvalitet hitova grupe. Zapravo, mnogi obožavaoci poštuju Bajagin vokalni stil kao jedan od zaštitnih znakova grupe, pošto je on možda najpodesniji da recituje svoje kompleksne i deskriptivne stihove.

  Neki kritičari navode i pad kvaliteta Bajaginih pesama započet albumom "Od bižuterije do ćilibara" 1997. a dovršen albumom "Zmaja od noćaja 2001". Postoje mišljenja da zbog navedenog pada kvaliteta te nesposobnosti da se napravi veći broj hitova grupa treba da se raspusti kako izdavanjem novih, loših albuma ne bi naškodila svojih reputaciji. Međutim, ovakve kritike su postale mnogo ređe izlaskom albuma "Ruža vetrova Beograda" i "Šou počinje u ponoć" na kojima je evidentan porast kvaliteta pesama.

  Slični tekstovi

  Pregledano 5241 puta
  Pregledano 890 puta
  Pregledano 1796 puta
  Pregledano 28948 puta
  Pregledano 3384 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara