DRUGE RECENZIJE

Fender American Standard HSS Stratocaster

  • Autor: doom
  • Datum: 22-02-2009 11:39
  • Ispiši Stranicu
[style=1]U zadnje vrijeme se na stranici pojavio veliki interes za HSS Stratom, pa sam odlučio i napisati nešto o toj gitari.

Evo link na službenu stranicu:
http://fender.com/products/search.php?partno=0110102700

Slikica (nisam uspio nać manju):
[IMG]http://i43.tinypic.com/15337v6.jpg[/IMG]

Stavio sam sliku baš takvog strata kojeg ću opisivati tako da znate o čemu je riječ.

A sad po starom idemo redom...


IZRADA I ERGONOMIJA:

S obzirom da ovdje govorim o nekoj vrsti "klasika" među gitarama tj. američkom stratocasteru, tu nema greški i loše izrade, lošeg drva, jadnog hardware-a, loših pick-upova i sličnoga. Sve što je napravljeno, napravljeno je bez greške.
Ima više različitih finisha: 3-color sunburst, black maple i sl. te isto tako skoro za svaki finish postoji opcija maple vrat ili maple vrat-rosewood fingerboard (novije serije imaju i 2 nova finisha: sienna sunburst i blizzard pearl koji također imaju te 2 mogućnosti za vrat).
Moj je ovakav kao na slici ali i probao sam taj sienna sunburst koji ima drugačije drvo.
Ovaj na slici ima tijelo alder (joha) i maple (javor) vrat, a sienna sunburst ima tijelo ash (jasen) i vrat od javora sa fingerboardom od palisandrovine (rosewood).
Taj sienna sunburst ima drugačiji zvuk (zbog drva naravno) te mi je zvučao svijetlije i imao je veći "twang". Onaj prvi od johe mi se više svidio zbog tog mrvu tamnijeg zvuka, ali dobro to je subjektivno.
Gitara je dosta lagana (pogotovo nakon što sam se navikao na težinu Les Paula), standardog je oblika strata, paše i u sjedećem sviranju i dok se stoji, a upravo zbog te manje težine nije potrebno uzimati široki remen (iako sam osobno uvijek za to) jer vam rame neće otpast nakon dužeg sviranja.
Vrat je jako udoban i fino leži u ruci. To je "C shape" vrat koji je malo tanji i zaobljen. Osobno mi jako paše i nisam se trebao dugo privikavati na njega. Nije lakiran ali je fino zaglađen (na fenderovoj stranici kažu: "Satin Urethane Finish on Back of Neck") tako da se nakon dužeg sviranja neće skupljati znoj i time vrat neće postati hrpav.
Ima također i 22 medium jumbo praga postavljena bez greške.


ZVUK/ELEKTRONIKA:

Ono što me se najviše dojmilo kod zvuka je ta svestranost i mogućnosti. 3 pickup-a, 2 single coil i 1 hum te 5 way switch. Singlovi su texmex a hum je diamondback. Općenito se govori da HSS kombinacija daje najveći spektar zvukova i s tim se slažem. Pozicije: neck, neck-middle, middle, middle-bridge i bridge omogućavaju da se iz njih izvuče maksimum. Kao što sam već rekao ova kombinacija drva na gitari koju imam ne daje toliki "twang" pri sviranju, ali ga ipak ima. Na cleanu je neck kao što priliči mrvu tamniji i masniji (ako se mogu tako izraziti s obzirom da je single coil a ne hum) ali bistar (nije zamućen), osobno ne znam s čim bi ga usporedio od zvukova ponatih izvođača. Neck-middle je onaj koji se meni najviše sviđa, jer dodaje svjetline u ton i zvuk je strašno sličan SRV-ovom (tko ne zna kakav je to, preporučam da posluša Lenny od SRV-a). Middle najmanje koristim iskreno jer mi je nekako "ni vrit ni mimo" tj. između tamnijeg zvuka neck pickup-a i svijetline bridge pickup-a. Ne kažem da je loš, dapače jako je dobar, ali ja jednostavno ne nalazim previše upotrebe s njim za muziku koju sviram. Middle-bridge dodaje još svijetline, ali daje zvuk i dalje kao da ste spojili 2 single coila (nema ništa posebno drugačiji zvuk zato što je hum na bridge-u). Zvuk te kombinacije bi opisao najsličniji Dire Straitsima. E bridge je ono što je tu posebno upravo zbog huma. Ako je pojačalo namješteno da je na single coil-ima glasno onda će trebat smanjit kad se prebaci na hum. On daje taj topliji hum zvuk, više glasnoće (iako nema posebno jaki output) i manje "twanga". U kombinaciji sa cijelom konstrukcijom strata i time da je uglavnom rađen s kombinacijom SSS, HSS je pun pogodak i daje po meni veći spektar zvukova od SSS-a. Mislim da će se na cleanu svatko moć nać u jednoj od kombinacija.

A sad nešto što najviše odbija ljude od stratova, a to su zle glasine da nisu za drive, distorziju i žešći zvuk - GLUPOST. Tko do sad nije neka recimo posluša Iron Maiden, Yngwie Malmsteena i slične, pa će čut da se to može. U neku ruku "nedostaci" pri drive-u je šum single coilova. To nije veliki problem zato što se može "izliječiti" tako da se prebaci u međupozicije (neck-middle i middle-bridge), a isto tako šume samo kada se ne svira , ali kad se počne svirat i pickup-i počnu primati zvuk, šum nestaje. O svim kombinacijama nemam što govorit, one rade na tom principu i daju zvuk više-manje kao i SSS strat. Ali hum radi razliku, a to je taj veći output od single-ova (iako ponovno napominjem da ni taj hum nije pickup visokog outputa), ne daje šuma i pogodniji je za jače pjesme kao hard rock pa čak bi se i usudio reć do nekih vrsta metala, ali ako netko misli da sad može svirat neki death metal ili nešto tako žestoko, vara se. To je ipak na kraju krajeva strat kojem taj hum daje veće mogućnosti i približava ga gitarama sa humovima kao što su npr. ibanezi ili gibsoni (iako se to ne može potpuno zbog različite građe, drva i izrade gitara) i otvara veći spektar mogućnosti.

Nešto što sam ostavio za kraj kod zvuka je S1 switching system. Ostavio sam ga zato što ga novije serije nemaju te ga imaju samo deluxe modeli, ali moj je serija iz 2005/2006 pa to ima. Dakle to je već opisivao Strat04 u svojoj recenziji deluxe strata ali da i ja malo spomenem to. Dakle to je na neki način push-pull sistem kao kod recimo ibaneza kod kojeg se to aktivira izvlačenjem volume pota van, a na fenderu je to smješteno kao gumb u "kruni" volume pota:
[IMG]http://i43.tinypic.com/n717qr.jpg[/IMG]

Također ću kopirat link koji je dao Strat04 na kojem se vidi način funkcioniranja: http://www.fender.com/products/s1/pdf/AmericanStratHSS011-7000.pdf

Taj S1 ne koristim previše na cleanu jer mi je sam po sebi clean bolji, ali ga koristim na drive-u jer tim serijskim i paralelnim spajanjima pickup-ova daje "masniji" ton i skoro pa bi rekao humbucker ton. Mislim da tko uspije pogoditi jednog HSS-a sa tim S1 switchem da je napravio super stvar jer uz njega se nudi ukupno 9 kombinacija pickupova. Također je na nekim prijašnjim serijama SSS stratova bilo tog S1 ali je nažalost također prebačen na deluxe serije.


HARDWARE:

Hardware je srebrni. Ima 2-Point Synchronized Tremolo i Fender® Deluxe Staggered Cast/Sealed mašinice. Kao tremolo, cijeli taj sistem radi dobro i drži štim pri normalnom korištenju. Čak sam probao i jače ga stisnuti i malo se iživiti na tome i ne mogu reć da je prošao test (logično kad nema niti locking mašinice niti locking nut) ali je dost dobro izdržao. Osobno mislim da bi bilo malo bolje kada bi stavili LSR nut, ali i ovako je dobro. Volume i tone potenciometri rade jako dobro, ne krče pri okretanju, reagiraju i na manje pomake (nisu osjetljivs samo od 0-2 pa dalje sve isto) i također prebacivanje S1 sistema ne krči. Pick-up switch također radi bez krčenja.
Sve u svemu dobro odrađeno i ne traži neke modifikacije.


ZAKLJUČAK:

Za cijenu od 8500-9000 +/- kn ova gitara je odlična i ne traži nikakve modifikacije i mjenjanja dijelova. Daje široki spektar zvukova i svatko može nešto naći u njoj. Svestrana je i pruža puno toga. Osobno mislim da je Fender trebao nastaviti stavljati S1 sistem u novim serijama zato što daje još više, ali i bez tog je vrhunska gitara. Neki su tražili usporedbu sa Blade-om, ali ja ju na žalost ne mogu dati jer nisam probao Blade-a, ali se nadam da je ova recenzija dala nekima detalja dovoljno da sam usporedi. Za ostalo preostaje odlazak u dućan i osobno isprobati te gitare. U svakom slučaju, tko se odluči za Fender American Standard HSS Stratocaster - neće pogriješiti.[/style]

» 32 komentara... Dodaj svoj!

Souled_Out kaže:

Fina i opširna recenzija:thumbsup

22-02-2009 14:44

romano_gitarist kaže:

super recenzija... baš kakvu sam čekao :)

22-02-2009 14:45

znj kaže:

majstore, svaka dala :)
a kad ćeš mi ga više pokazat :D?

22-02-2009 15:02

millenium kaže:

to se čekalo! :D

22-02-2009 15:06

doom kaže:

Citat
majstore, svaka dala
a kad ćeš mi ga više pokazat ?


Ko zna... Možda na probi, a možda ne :p

22-02-2009 15:23

marin_gitara kaže:

Neznam za Vas, ali ja sam jednaput imo Fendera i NIKAD više!

22-02-2009 16:11

doom kaže:

Zašto? Obrazloži malo

22-02-2009 16:23

Bubi.. kaže:

MA ko zna kojeg je on imao... Doom, veliko hvala za recenziju.

22-02-2009 17:35

znj kaže:

Neznam za Vas, ali ja sam jednaput imo Fendera i NIKAD više!


radi ovakve glupe izjave i ne trebas ga imat... a da ti nisi ti imo skvajera? :D

22-02-2009 18:44

blaze kaže:

čuj,njemu je bolji ibanez rg270.
Doom:thumbsup

22-02-2009 19:01

texmex kaže:

Odlicna recenzija, odlicna gitara!!! Rokenrol ;)

23-02-2009 03:23

Strat04 kaže:

Fina recenzija... Drago mi je da će me netko naslijediti pošto sam opet ostao bez neta...

23-02-2009 11:16

Mobyy kaže:

ako mi netko moze reci gdje mogu kupiti ovu gitaru za 9000 kn kako što je napisao Doom. Ovdje u Puli ovakva gitara dođe 11000 kn.

23-02-2009 17:09

doom kaže:

Gitarski centar :thumbsup
Kod njih imaš sve

23-02-2009 17:55

nuka-kola kaže:

u megamuziki standardni strat ne dođe više od 9.5k

23-02-2009 20:51

BlackMusicman kaže:

hvala stari...mislio sam se ocu li kupit ovu gitaru i ti si mi dao odgovor

23-02-2009 21:20

branimir kaže:

ljepotica!
volio bi ovo imat... mozda je i kupim.. al moram jos puno gitara isprobat prije odluke...

23-02-2009 22:49

deenoST kaže:

savrsenstvo od gitare:thumbsup

24-02-2009 04:12

mr.hoax kaže:

"Na cleanu je neck kao što priliči mrvu tamniji i masniji" jel nebi trebalo ici:
Na necku je clean kao što priliči mrvu tamniji i masniji??

Recenzija je super, a gitara je za 10. Svaka cast :thumbsup

24-02-2009 11:24

godental kaže:

Samo rijeci hvale. Ozbiljno napisano i sa puno objektivnih opisa.

24-02-2009 16:17

doom kaže:

Citat
"Na cleanu je neck kao što priliči mrvu tamniji i masniji" jel nebi trebalo ici:
Na necku je clean kao što priliči mrvu tamniji i masniji??


Hmm ne znam, čini mi se da može oboje. U svakom slučaju, ak je graška ispričavam se, al bitno da se kuži šta je

24-02-2009 16:23

blackie kaže:

dobar opis gitare....
prije nekih mjesec dana sam si uzeo strata deluxe i taj S1 sistem mi je ok i lijepo si opisao kako zvuči "masniji" dobra riječ
deluxe me koštao skoro 11k kuna amerikanac je i mislim da mi se isplatilo pljunit te pare za njega samo mi je sad žao les paula što ce malo ležat u koferu al ok :P

27-02-2009 10:38

blackie kaže:

i da preporuka ako se još dvoumite između standarda i deluxea uzmite deluxe ako cete svirat više bluesa.... nešta predobro... na toj mašini skinit b.b. kinga i claptona... predobar osjecaj

27-02-2009 10:41

nuka-kola kaže:

da, al prvo treba imat par tisuća više za deluxa :dance3

02-03-2009 22:37

guitar_hero kaže:

odlicna gitara

15-05-2009 11:19

guitar_hero kaže:

i odlcina recenzija

17-05-2009 11:03

guitar-man kaže:

Gitara je premocna,a neki bi vise voljeli imati nekog ibaneza nego strata ja znam zasto zato sto se nekima nesvidja gitara zato sto je tesko svirati na njoj tesko je dobiti dobar ton to se nekima nesvidja a meni se osobno svidja jer to volim ajd sve najbolje

14-08-2009 11:44

Antonini kaže:

Imam dotičnu gitaru i mogu vam reći da ju se isplati kupiti
Probao sam nedavno jedan model American deluxa i moja mi je mnogo bolje pasala zbog lakiranog vrata na standardu i magneta, naravno to ovisi od čovjeka do čovjeka...ali je činjenica da delux ima bolji tremolo pickupe lock ključeve i magnete(koji su odlični za blues ) i naravn s1 sistem...

12-10-2009 09:04

Zundapp kaže:

Hvala za kratku, ali lijepu recenziju. Ja u svom Fenderu Strat US Vintage koristim Seymour Duncan Alnico pro II mickove na bridgu, ali i na necku. kristim takodje jednu dalje moderniziranu S1 varijantu. Zvuci fantasticno. Ja prosto obozavam Alnico Pro II.

26-10-2009 14:34

Zundapp kaže:

Lijepa recenzija,....jako lijepo. Hvala majstore.

31-10-2009 18:18

Bojjan kaže:

Odlicno...ovo se cekalo...hvalaaaa!

27-05-2010 14:19

noname kaže:

Samo komentar za s1 switch... po meni totalno bespotrebno.. sva 3 pickupa na out-of-faze zvuče ko crknuta patka.. klasični neck je puuuno bolji.

19-01-2011 14:42