ZADNJE NA FORUMU
 • Podešavanje intonacije

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 22:19

  Odgovora: 9

  Pogleda: 126

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-07 21:24

  Odgovora: 91

  Pogleda: 6328

 • Klasična gitara - izbor izmedju 3 modela

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 16:14

  Odgovora: 37

  Pogleda: 2712

 • Offline

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 10-07 11:08

  Odgovora: 86

  Pogleda: 3833

 • USB audio interface

  Komentirao: Ivan Horvat

  Datum: 10-07 09:32

  Odgovora: 28

  Pogleda: 565

 • Mikrofonicna lampa

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 07-07 22:58

  Odgovora: 7

  Pogleda: 241

 • Crimson descendant artist (poslastica i ekskluziva)

  Komentirao: Strat04

  Datum: 07-07 20:40

  Odgovora: 2

  Pogleda: 95

 • Pitanja i prijedlozi o recenzijama....

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 07-07 12:21

  Odgovora: 9

  Pogleda: 186

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-07 17:17

  Odgovora: 1015

  Pogleda: 215775

 • Podforum "Modifikacije i nadogradnje"

  Komentirao: motörhead

  Datum: 06-07 14:24

  Odgovora: 0

  Pogleda: 61

 • Fender strat MIM humbucker pickup odabir

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:47

  Odgovora: 3

  Pogleda: 86

 • Boss CE-5

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:11

  Odgovora: 3

  Pogleda: 69

 • Laney Linebacker 50 Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:58

  Odgovora: 0

  Pogleda: 33

 • Laboga Studio Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:51

  Odgovora: 2

  Pogleda: 54

 • Peavey V-Type NTB TR

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 09:38

  Odgovora: 1

  Pogleda: 50

 • Njen oprostaj - Ljuba Alicic - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 04-07 22:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 71

 • ProCo RAT

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 04-07 16:50

  Odgovora: 4

  Pogleda: 73

 • Koje gitare imate - 2020

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 03-07 08:34

  Odgovora: 139

  Pogleda: 5344

 • Vega

  • Datum:   04-02-2009 10:29
  • Autor:   gitare.info
  • Ispiši   Stranicu


  Evo za početak u kratkim crtama recite nam nešto o sebi.

  DRAŽEN: Bend postoji od 1997. od prvog nastupa koji je odsviran 10.01 te iste godine. Od tada se konstantno svira, snima, vježba…
  Naporan rad i upornost je rezultirao sa 2 studijska albuma („Iz sjena dubina“ 2004. i „S trnom u srcu“ 2007.), 4 video spota, popriličan broj intervjua, gostovanja i sve pozitivno i negativno što ide uz to. Odsvirao se velik broj solo koncerata i gostovalo se velikim i poznatim bendovima, kako domaćim tako i stranim.

  Bend je promjenio mnogo članova u prošlosti, jeste li napokon našli „idealnu“ postavu.


  DRAŽEN: A sad, ja sam svjestan da je teško pronaći 4-5 istomišljenika , voljnih za rad kad si već u startu osuđen na neuspjeh zbog mentaliteta koji nas okružuje. U početku bi svi svirali dok ne dođe do nekakvih problema ali tek onda se vidi tko je kakav i hoće li ostati u bendu ili će ga napustiti što zbog neslaganja ili zbog neimanja želje za radom. Naravno bilo je i drugih razloga na koje nitko nije mogao utjecat koji se tiču privatnih problema. Bilo koji novi član koji dođe u bend nema osjećaj da je novi jer u bendu su svi isti svirali oni prije ili tek došli u bend. Što će biti s ovom postavom ne znam, ali ja se nadam najboljem.

  Od kuda ime Vega?

  DRAŽEN: Za to ime sam se odlučio još 1996. dok sam kretao s idejom osnivanja benda. Za to ime se veže niz mističnih priča, interesantno je, kratko a ako se ikad ukaže prilika zasvirati van našeg govornog područja ime ne treba posebno objašnjavati i prevoditi.

  Kako to da ne pišete tekstove na engleskom jeziku?

  DRAŽEN: HA!! I to je već prastara priča koju dosta naših fanova već zna.
  Odgovor je jednostavan, naš jezik može biti strašno interesantan i bogat ako ga se zna upotrijebiti. Osobno se mogu dosta dublje i iskrenije izraziti na Hrvatskom jeziku. Nekako sve što je na Engleskom (od domaćih bendova) zvuči mi preforsirano, bezidejno i neiskreno. Uostalom, tako mi se sviđa, a i teže je napisati dobar i kvalitetan tekst na Hrv. Ali to ne znači da se nekad nešto neće dogoditi i na Eng.


  Pričalo se da ste se počeli probijati na inozemno tržište, kako stoje stvari sada?

  DRAŽEN: Ako je inozemstvo Slovenija, Bosna i Srbija tamo smo već dugo prisutni što koncertno što medijski. Imamo i prijatelja u Finskoj koji je naše pjesme proslijedio na jednu rock radio stanicu i pjesme se vrte iako ih baš ne razumiju. Uglavnom događa se nešto samo što mi to nikada nije bio prioritet, važnije mi je ostati u pamćenju na ovim našim prostorima.

  Kakva je situacija na hrvatskoj metal sceni?

  DRAŽEN: Ne znam što bi ti rekao. Koliko god je danas sve dostupnije i koliko je metal kao supkultura sve prihvaćeniji čini mi se da je prije par godina bilo puno bolje. Onda se radilo o kvalitetnim bendovima i bila je veća požrtvovnost od članova benda pa se i radila bolje glazba. Mladi bendovi su bahatiji što ih samo guši. Odsvira se par koncerata i već se vide na nivou zvijezde. Ma to je isto kao i sa metalcima (fanovima) koji iza sebe imaju pozamašan staž degustiranja heavy metal muzike. Oni su puno staloženiji i strpljiviji. Tako je i sa bendovima. Ali povrh svega očajnički puno nedostaje klubova i sličnih mjesta gdje scena opstaje i dokazuje se.
  FILIP: Pa vise je plastika nego metal, čast izuzecima .Ima dosta dobrih death metal bendova po meni(Usud,Corpse grinder...etc) a ostalih žanrova je onako bljuc bljuc.
  PETAR: Nisam baš u death metal vodama pa ne mogu govorit što se toga žanra metala tiče, ali što se tiče heavy i power i sličnih žanrova tu mogu reći da je broj kvalitetnih bendova vrlo mali, iako se da i naći odličnih ali su u malom broju (Inciter i još par njih).

  Do sada ste izdali tek 2 albuma imate li u planu neke nove uratke u dogledno vrijeme?

  DRAŽEN: Tek!! Ne mislim da je to „tek“ jer uzevši u obzir da sve radimo sami i sami stvaramo financijska sredstva to je dosta zadovoljavajuća brojka. Koliko uopće domaćih bendova ima albume? Može ih se nabrojati na prste jedne ruke, aj dobro uzmemo i koji prst s druge ruke ha-ha. Što se tiče budućih snimanja, ima nekih planova. Evo sad dajem jednu eskluzivu. Vi ste prvi gdje to objavljujem. U tijeku mi je snimanje solo materijala i obavlja se u Spalaton studiu. Mislim da će se svidjeti i starim fanovima VEGE, a i da će pridobiti i nove. Ali o tom nekom drugom prilikom.
  VEGA je trenutno na „godišnjem“. Koliko dugo? Ne znam ni sam. Nadam se ne dugo. Filip je u Sloveniji na školovanju za glazbenog producenta, a ostali rješavaju neke osobne obaveze. Ja se evo uhvatio snimiti solo projekt koji mi je već godinama u glavi ali nikako uhvatiti vremena. Ima i nekih novih pjesama za treći album ali o tome kad bude vrijeme.
  FILIP: Hope so.

  Koliko dugo je trajalo snimanje drugog albuma " S TRNOM U SRCU "?

  DRAŽEN: „S trnom u srcu“ se snimao oko 3-4 mjeseca pretežno u kasno-noćnim satima. To je bilo u ljetnim mjesecima kad smo preko dana bili zauzeti svakakvim aktivnostima.  Za sve zainteresirane, gdje se mogu kupiti vaši albumi?

  DRAŽEN: Albumi se mogu nabaviti narudžbom preko našeg site-a www.vega-metal.com. Oni koji su bliže mogu mi se osobno obratiti.

  Suradnja sa Sašom Englerom čini se urodila je plodom, dali će on biti i dalje zadužen za spotove u Vegi?

  DRAŽEN: Posao sa Sašom je prošao fantastično. Odmah smo uspostavili dobar odnos i s potpunim povjerenjem mu je uručena „dirigentska palica“. Ono, čovjek zna svoj posao za 5. što se mene tiče toplo se nadam ću u budućnosti ponovno predati neku pjesmu u njegove ruke.

  Planirate napraviti spot za još koju pjesmu sa zadnjeg albuma?

  DRAŽEN: Mislim da je to sve što se tiče spotova sa albuma „S trnom u srcu“. Snimljen je za pjesmu „Sanjam da živim“ i „U dvoje protiv svijeta“, mislim da je to za ove naše uvjete dosta pristojno.  Kako izgleda pisanje pjesma kod vas u bendu dali prvo dođe tekst pa onda muzika ili obrnuto?

  DRAŽEN: Pa nema pravila. Kako kad. Ali u većini slučajeva je gotov tekst, a onda su u điru varijacije, uvodi, krajevi, itd.
  FILIP: Prvo se izopijamo, izdeprimiramo, Draža napiše text na komad papira od računa iz birtije noć prije ,i onda kad prođe mamurluk kreće muzika... :):):)

  Tko piše tekstove u bendu?

  DRAŽEN: Moja malenkost je ta koja piše riječi. To mi je nekako došlo samo od sebe. Od prvih početaka, pa i davno prije sam imao želju za pisanjem. Jednostavno, najbolje osjećam svoje riječi.

  Od kud crpiš inspiraciju za tekstove?

  DRAŽEN: A neman pojma, jednostavno imam neke svoje motive. Kao neka vrsta hipnoze. Ma to je čudno za objasnit. Gadno je kad inspiracije nema, ali nije lako ni kad „pere“ non-stop.
  Kad neku pjesmu završim osjetim nekakvo pročišćenje, ali proces… ono „pusti me,grizem“ :)

  Tko je u mladim danima najviše utjecao na vaš glazbeni izričaj?

  DRAŽEN: A čuj! To je klasika. Svi smo mi stasali na toj famoznoj staroj školi heavy-ja. Od Maidena, WASP-a, Metallice, Slayera, Priesta, itd. Poslije s vremenom dođu i drugi bendovi, druge inspiracije. Širiš lepezu kreativnosti. Počnu te „dirati“ neke druge stvari u životu, emocije, potrebe, ali uvijek ostaje onaj nevini, prvi kontakt zbog kojeg smo svi ušli u ovaj „čarobno/gorki“ svijet muzike.
  FILIP: Metallica
  PETAR: Metallica, G N' R, Axel Rudi Pell

  Koja vam je najdraža svirka u životu?

  DRAŽEN: E sad! To je prvenstveno nezahvalno, a i nemoguće izdvojiti. Bilo je stvarno sjajnih atmosfera, histeričnih. Odličnih after party-a. upoznaš hrpu dragih i iskrenih ljudi. Sva ta poznanstva, anegdote s putovanja, svirke, sve je to koktel koji čini tu magiju koncerta.
  FILIP: Cijela prošlogodišnja turneja plus prošlo lito, bilo je hevi.A možda najviše ona u Ljubljani...
  PETAR: Nisam ih ima puno jer sam u VEGI manje od godine ali cilo lito je bilo odlicno šta se tiče svirki iako mi je najdraže bilo svirat u Sinju

  Svirali ste kao predgrupa Majkama, kakvo je to iskustvo bilo?

  DRAŽEN: Ma super. Sve su to dobre točke i dobre zajebancije. S njima smo stage dijelili nekoliko puta. Mislim, svatko odradi svoj posao i to je to. A što se tiče Majki cijenim njihov rad tako da se spojilo ugodno s korisnim.
  FILIP: Pa naučili smo da se nije zdravo drogirat :)

  Koje bendove na hrvatskoj sceni bi izdvojili?

  DRAŽEN: Ma ne znam. Neću nikoga. S dosta tih ljudi sam u kontaktu, tako da me netko ne bi krivo shvatio. Ima tu kvalitete, neovisno o stilu, ali ima, brate, toliko suludih grupa i pjevača da bi im ja zabranio trošit kisik. Sve je to kod nas nekako „ja tebi ti meni“, bljutavosti je na sve strane. Ali eto ima izvođača koji ne žele utonuti u to more degeneričnosti i ostaju svoji, makar po cijenu da ostanu neshvaćeni i „čudni“.
  FILIP: Majke...super bend, strašna mjuza,

  Planovi za budućnost?

  DRAŽEN: Planovi: Raditi, stvarati, svirati. Pokušati iza sebe ostaviti što više toga gdje bi se neko mogao pronaći, nekom pomoći tekstualno, idejno, bilo kako. Jebi ga, tko zna kad je kome kraj njegovog puta.
  Meni je želja finalizirati ovaj solo projekt, naći adekvatnog izdavača i predstavljati taj materijal koncertno. A onda opet novi album VEGE, itd…….  Pitanja za gitariste Petra i Filipa

  Koje gitare koristite na nastupima?

  FILIP: Schecter Blackjack(bariton) zadnjih par godina , prije toga Ibanez RG270, i repliku les paula prilicno staru i u derutnom stanju.
  PETAR: Trenutno posjedujem samo jednu koju i koristim na svirkama, B.C.Rich Mckingbird SE Evil Edge
  PETAR: Od opreme još koristim: pojačalo ENGL Powerball 100W, Cry Baby q535 WAH, i ostalu potrošnu opremu :)

  Kolko dugo svirate gitare?

  FILIP: Otprilike 7 godina sad... PETAR: Negdi oko 6 god

  Tko su vam gitaristički uzori?

  FILIP: Jeff Loomis(Nevermore),Christian Olde Wolbers (Fear factory),iako moj nacin sviranja nema veze s njima, puno sam naucio slusajuci njihove gitare.
  PETAR: Gitarist zbog kojeg sam počeo svirat je SLASH ali kao šta se vidi nisan ostao u tome điru. Inače ostali uzori su mi Gus G (Firewind), Zakk Wylde(BLS), Dimebag Darell(Pantera), samo šta nikad nisam težio da budem baš kao oni, nego više od svakoga učim po nešto

  Koliko gitara posjedujete u kolekciji i koja vam je najdraža?

  FILIP: 4, a najdraža mi je Schecter,pravi komad drva....uglavnom sve sviram na njoj.
  PETAR: Nažalost samo 1, ali bi će ih još. B.C.Rich Mockingbird SE Evil Edge modificirana( stavljeni aktivni magneti EMG 81 i SD blackout, novi ključevi)

  Imate li nekakav savjet za mlade gitariste koji su tek započeli sa sviranjem?

  FILIP: Mozda jedan. Kupite dobru gitaru i ok pojacalo, tako da mozete čut šta sve brljate dok svirate :) Onda mozete napredovat kad počnete ispravljat te greške i greškice.To ja iz osobnog iskustva.
  PETAR: Od kad počnete svirat učite se svirat po sluhu malo po malo samo da uđete u štos jer će vam zatrebat kad-tad i učite ljestvice jer to će vam tribat sigurno znan po sebi pošto ih sad učin jer prije nisan htio :)

  Slični tekstovi

  Pregledano 17501 puta
  Pregledano 9473 puta
  Pregledano 11838 puta
  Pregledano 1505 puta
  Pregledano 14796 puta

  » 1 komentara... Dodaj svoj!

  marin kaže:

  samo nek' je heavy !

  05-02-2009 20:20