ZADNJE NA FORUMU
 • Klasična gitara - izbor izmedju 3 modela

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 11-07 19:03

  Odgovora: 39

  Pogleda: 2762

 • Offline

  Komentirao: pekki

  Datum: 11-07 13:52

  Odgovora: 87

  Pogleda: 3857

 • Podešavanje intonacije

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 22:19

  Odgovora: 9

  Pogleda: 148

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-07 21:24

  Odgovora: 91

  Pogleda: 6344

 • USB audio interface

  Komentirao: Ivan Horvat

  Datum: 10-07 09:32

  Odgovora: 28

  Pogleda: 592

 • Mikrofonicna lampa

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 07-07 22:58

  Odgovora: 7

  Pogleda: 252

 • Crimson descendant artist (poslastica i ekskluziva)

  Komentirao: Strat04

  Datum: 07-07 20:40

  Odgovora: 2

  Pogleda: 103

 • Pitanja i prijedlozi o recenzijama....

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 07-07 12:21

  Odgovora: 9

  Pogleda: 193

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-07 17:17

  Odgovora: 1015

  Pogleda: 215829

 • Treble Bleed Mod

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 15:45

  Odgovora: 0

  Pogleda: 23

 • Podforum "Modifikacije i nadogradnje"

  Komentirao: motörhead

  Datum: 06-07 14:24

  Odgovora: 0

  Pogleda: 67

 • Fender strat MIM humbucker pickup odabir

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:47

  Odgovora: 3

  Pogleda: 94

 • Boss CE-5

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:11

  Odgovora: 3

  Pogleda: 70

 • Laney Linebacker 50 Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:58

  Odgovora: 0

  Pogleda: 34

 • Laboga Studio Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:51

  Odgovora: 2

  Pogleda: 57

 • Peavey V-Type NTB TR

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 09:38

  Odgovora: 1

  Pogleda: 51

 • Njen oprostaj - Ljuba Alicic - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 04-07 22:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 73

 • ProCo RAT

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 04-07 16:50

  Odgovora: 4

  Pogleda: 74

 • Grupa 220 - Naši Dani - Ponovno na policama

  • Datum:   04-04-2012 18:27
  • Autor:   Glam Boogie
  • Ispiši   Stranicu
  Jugoslavija krajem 60-tih.Rock scena se pomalo ali sigurno ušuljala jednu državu čije politički ustroj nije baš i najbolja podloga za rock. Čupavci ,vrištavci s električnim gitarama koji kvare dobre omladince prekaljene uz borbene pjesme na radnim akcijama diljem države. Ali rock je bio neumoljiv.Noću su radija diljem zemlje bila na frekvencijama radio Luxemburga i omladinci i omladinke slušali su sad več svoje omiljene bandove.

  Dečki iz ulice nisu sjedili prekriženih ruku i samo slušali šaputanja curica o Lenonu, Paulu, Micku i ostalim popularnim rockerima več su se latili posla i pravili, u početku, a kasnije i kupovali "prave" instrumente i vrijedno vježbali u garažama i podrumima svih gradova, a u večim centrima nije bilo ulice ili kvarta koji nije imao svoj band ili više njih. Uzde su malo popustile i škole i fakulteti su dozvoljavali da njihovi učenici i studenti organiziraju u dvoranama za tjelesni odgoj, rock koncerte. Naravno to su bile pjesme skinute zbrda -zdola s ploča ili čak i radija ali kolo se polako sve brže okretalo i rock grupe postajale sve popularnije, snimale su se ploče s obradama, svirale se ljtne gaže uz obalu, zarađivalo se za opremu i odječu dostojnu zapadnih rockera. I kad se činilo da je sve to kopiranje i postalo pomalo jednolično jedna grupa izdala je potpuno cijeli autorski rock album. Sve pjesme glazbu i riječi napisali su nadareni pojedinci iz banda a najviše njih nekad i danas slavni Drago Mlinarec. Grupa se zvala Grupa 220 a album Naši Dani.

  To je bilo prvo autorsko rock djelo u državi a moguče i u regiji.Zagrebačka Grupa 220 proslavila se preko noći, pjesme su odlično prihvačene,čak i protivnici rocka su bili zadovoljni što na rock pločama čuju naše tekstove. I sva ta zbivanja oko antologijskog albuma pokrenula su lavinu grupa i pojedinaca koji su htjeli napisati svoje autorske radove i sve to zahvaljujuči odskočnoj dasci i uspjehu navedenog albuma.Neki dan je Drago Mlinarec bio na promociji svog novog Box-Seta s najboljim stvarima koje je uradio s grupom i kasnije kroz vrlo plodonosan kantautorski period koji traje i danas.Napisao je gomilu albuma i pjesama koji su za pamčenje.Čuo sam usporedbu Hrvatski Bob Dylan,da u neku ruku iako je po meni Mlinarec puno profinjeniji u glazbenom smislu a i tekstovno je potpuno zaokupljen našim podnebljem, problemima, svakidašnjici.

  Meni možda njegov najdraži album Krhotine ima na sebi pjesme koje govore o siromaštvu, penzionerima,i problemima svakidašnjim ali i poziva na predivni provod u pjesmi Caracas koja bi po meni a mislim i po mišljenju mnogih lako mogla biti međunarodni hit, zapadnjački summer hit, poziva na predivan provod u suncem okupanom Caracasu i lijepim djevojkama, senjoritama, koje nas tamo čekaju. To je pravi Drago Mlinarec.Pjeva o svemu, nije ogrničen ni politički ni sredinom u kojoj živi, on jednostavno pjeva o onom što vidi i osječa.

  Danas živi povučeno, sam u kuči kraj rijeke okružen svojim ljubimcima psima i macama, živi boemski,kao je za njega rekla jedna njegova kolegica pjevačica.Eto sad na primanju u povodu izdavanja njegovih djela na CD-ima je obznanjeno i da je snimljen ponovo u originalnom LP vinil izdanju i album Grupe 220 Naši Dani. Ne znam za sličan slučaj u nas ili ko nas ali u svijetu se to radi samo za najbolje,a grupa kakva je Grupa 220 ne samo da spada u najbolje izdanke rocka u nas ona to i jest. To se vidi i sad kad je baš njihov album nakon tolikih godina doživio vinilno reizdanje, i toplo se nadam da če biti otisnuto dovoljno primjeraka da i ja kupim jedan, jer ako budem u prilici, svakako ču ga kupiti,jer to nije samo dio povijesti, to je i sama povijest.

  Grupa 220 - Naši Dani (1968)

  Naši dani prvi je LP album zagrebačkog rock sastava Grupa 220, koji izlazi u studenome 1968.g. Album je prvo autorsko izdanje tog formata na prostoru bivše Jugoslavije[1]. Materijal snimaju u studenome 1968.g uoči samo Mlinarčevog odlaska u Rijeku na odsluženje vojnog roka. Na ploči se nalazi dvanaest skladbi od kojih tri potpisuje Vojko Sabolović, jednu skladaju Mlinarec i Živković zajedno, a ostale piše Mlinarec sam. Sabolović se bavio laganim ljubavnim temama dok je Mlinarec radio na složenijim formama, što je bilo u skladu sa tadašnjim vremenom.

  Album objavljuje diskografska kuća "Jugoton", dok je Mlinarec bio na odsluženju vojnoga roka, a u to vrijeme dolazi i do prvih nesuglasica među članovima sastava. Mlinarec za vrijeme služenja vojnog roka donosi odluku da se po povratku profesionalno posveti glazbi ali i da pokuša izbjeći sve negativne predznake koje mu donosi popularnost. U to vrijeme Grupa 220 se polako počinje razilaziti. U svibnju 1969.g. Branimir Živković odlazi u sastav "Zlatni akordi", a njega mijenja Davor Štern (bivši član "Zlatnih akorda"). Nakon toga iz sastava odlazi Vojko Sabolović koji započinje solo pjevačku karijeru, a 1971. svira gitaru u sastavu "Pro Arte". Početkom 1970. Vojislav Mišo Tatalović odlazi na odsluženje roka i tada sastav prestaje sa radom.

  Moje sjećanje na ovaj album: Njega sam kupio u CD formatu 2005, budući me moj prijatelj Ivo iz Berna (Švicarska) zamolio da mu pogledam u Croatia Recordsu imaju li njegovo reizdanje iz 2000. godine. Kupio sam tada taj album, i spržio taj CD i poslao prijatelju Ivi u Švicarsku.

  Sa tog albuma mi je navjviše ostao u sjećanju vokal Drage Mlinarca, koji se na tom albumu najavio svoj veliki kantautorski potencijal koji će dostići kasnije.  Popis pjesama:

  1. "Novi dani uz stare brige" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  2. "Svijet je pun ljubavi" (Vojko Sabolović - V.Sabolović - B.Živković)
  3. "Ljubav je njegov svijet" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - Branimir Živković)
  4. "Nekad smo se voljeli" (V.Sabolović - V.Sabolovic - B.Živković)
  5. "Negdje postoji netko" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  6. "Baš me briga" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  7. "Nešto malih stvari" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  8. "Tuga nek ode iz tvog svijeta" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  9. "Sjeti se onih dana (V.Sabolović - V.Sabolović - B.Živković)
  10. "Besciljni dani" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  11. "Starac" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  12. "Naši dani" (B.Živković - D.Mlinarec - B.Živković)

  Slični tekstovi

  Pregledano 2790 puta
  Pregledano 6418 puta
  Pregledano 7368 puta
  Pregledano 4192 puta
  Pregledano 10014 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara