ZADNJE NA FORUMU
 • Pink Floyd

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 17-10 21:40

  Odgovora: 400

  Pogleda: 84213

 • *Blic pitanja*

  Komentirao: baaab

  Datum: 17-10 20:36

  Odgovora: 3929

  Pogleda: 444334

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 17-10 20:19

  Odgovora: 985

  Pogleda: 201452

 • Kakvo pojačalo imate?

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 17-10 18:47

  Odgovora: 2528

  Pogleda: 560684

 • Grupa 220 - Naši Dani - Ponovno na policama

  • Datum:   04-04-2012 18:27
  • Autor:   Glam Boogie
  • Ispiši   Stranicu
  Jugoslavija krajem 60-tih.Rock scena se pomalo ali sigurno ušuljala jednu državu čije politički ustroj nije baš i najbolja podloga za rock. Čupavci ,vrištavci s električnim gitarama koji kvare dobre omladince prekaljene uz borbene pjesme na radnim akcijama diljem države. Ali rock je bio neumoljiv.Noću su radija diljem zemlje bila na frekvencijama radio Luxemburga i omladinci i omladinke slušali su sad več svoje omiljene bandove.

  Dečki iz ulice nisu sjedili prekriženih ruku i samo slušali šaputanja curica o Lenonu, Paulu, Micku i ostalim popularnim rockerima več su se latili posla i pravili, u početku, a kasnije i kupovali "prave" instrumente i vrijedno vježbali u garažama i podrumima svih gradova, a u večim centrima nije bilo ulice ili kvarta koji nije imao svoj band ili više njih. Uzde su malo popustile i škole i fakulteti su dozvoljavali da njihovi učenici i studenti organiziraju u dvoranama za tjelesni odgoj, rock koncerte. Naravno to su bile pjesme skinute zbrda -zdola s ploča ili čak i radija ali kolo se polako sve brže okretalo i rock grupe postajale sve popularnije, snimale su se ploče s obradama, svirale se ljtne gaže uz obalu, zarađivalo se za opremu i odječu dostojnu zapadnih rockera. I kad se činilo da je sve to kopiranje i postalo pomalo jednolično jedna grupa izdala je potpuno cijeli autorski rock album. Sve pjesme glazbu i riječi napisali su nadareni pojedinci iz banda a najviše njih nekad i danas slavni Drago Mlinarec. Grupa se zvala Grupa 220 a album Naši Dani.

  To je bilo prvo autorsko rock djelo u državi a moguče i u regiji.Zagrebačka Grupa 220 proslavila se preko noći, pjesme su odlično prihvačene,čak i protivnici rocka su bili zadovoljni što na rock pločama čuju naše tekstove. I sva ta zbivanja oko antologijskog albuma pokrenula su lavinu grupa i pojedinaca koji su htjeli napisati svoje autorske radove i sve to zahvaljujuči odskočnoj dasci i uspjehu navedenog albuma.Neki dan je Drago Mlinarec bio na promociji svog novog Box-Seta s najboljim stvarima koje je uradio s grupom i kasnije kroz vrlo plodonosan kantautorski period koji traje i danas.Napisao je gomilu albuma i pjesama koji su za pamčenje.Čuo sam usporedbu Hrvatski Bob Dylan,da u neku ruku iako je po meni Mlinarec puno profinjeniji u glazbenom smislu a i tekstovno je potpuno zaokupljen našim podnebljem, problemima, svakidašnjici.

  Meni možda njegov najdraži album Krhotine ima na sebi pjesme koje govore o siromaštvu, penzionerima,i problemima svakidašnjim ali i poziva na predivni provod u pjesmi Caracas koja bi po meni a mislim i po mišljenju mnogih lako mogla biti međunarodni hit, zapadnjački summer hit, poziva na predivan provod u suncem okupanom Caracasu i lijepim djevojkama, senjoritama, koje nas tamo čekaju. To je pravi Drago Mlinarec.Pjeva o svemu, nije ogrničen ni politički ni sredinom u kojoj živi, on jednostavno pjeva o onom što vidi i osječa.

  Danas živi povučeno, sam u kuči kraj rijeke okružen svojim ljubimcima psima i macama, živi boemski,kao je za njega rekla jedna njegova kolegica pjevačica.Eto sad na primanju u povodu izdavanja njegovih djela na CD-ima je obznanjeno i da je snimljen ponovo u originalnom LP vinil izdanju i album Grupe 220 Naši Dani. Ne znam za sličan slučaj u nas ili ko nas ali u svijetu se to radi samo za najbolje,a grupa kakva je Grupa 220 ne samo da spada u najbolje izdanke rocka u nas ona to i jest. To se vidi i sad kad je baš njihov album nakon tolikih godina doživio vinilno reizdanje, i toplo se nadam da če biti otisnuto dovoljno primjeraka da i ja kupim jedan, jer ako budem u prilici, svakako ču ga kupiti,jer to nije samo dio povijesti, to je i sama povijest.

  Grupa 220 - Naši Dani (1968)

  Naši dani prvi je LP album zagrebačkog rock sastava Grupa 220, koji izlazi u studenome 1968.g. Album je prvo autorsko izdanje tog formata na prostoru bivše Jugoslavije[1]. Materijal snimaju u studenome 1968.g uoči samo Mlinarčevog odlaska u Rijeku na odsluženje vojnog roka. Na ploči se nalazi dvanaest skladbi od kojih tri potpisuje Vojko Sabolović, jednu skladaju Mlinarec i Živković zajedno, a ostale piše Mlinarec sam. Sabolović se bavio laganim ljubavnim temama dok je Mlinarec radio na složenijim formama, što je bilo u skladu sa tadašnjim vremenom.

  Album objavljuje diskografska kuća "Jugoton", dok je Mlinarec bio na odsluženju vojnoga roka, a u to vrijeme dolazi i do prvih nesuglasica među članovima sastava. Mlinarec za vrijeme služenja vojnog roka donosi odluku da se po povratku profesionalno posveti glazbi ali i da pokuša izbjeći sve negativne predznake koje mu donosi popularnost. U to vrijeme Grupa 220 se polako počinje razilaziti. U svibnju 1969.g. Branimir Živković odlazi u sastav "Zlatni akordi", a njega mijenja Davor Štern (bivši član "Zlatnih akorda"). Nakon toga iz sastava odlazi Vojko Sabolović koji započinje solo pjevačku karijeru, a 1971. svira gitaru u sastavu "Pro Arte". Početkom 1970. Vojislav Mišo Tatalović odlazi na odsluženje roka i tada sastav prestaje sa radom.

  Moje sjećanje na ovaj album: Njega sam kupio u CD formatu 2005, budući me moj prijatelj Ivo iz Berna (Švicarska) zamolio da mu pogledam u Croatia Recordsu imaju li njegovo reizdanje iz 2000. godine. Kupio sam tada taj album, i spržio taj CD i poslao prijatelju Ivi u Švicarsku.

  Sa tog albuma mi je navjviše ostao u sjećanju vokal Drage Mlinarca, koji se na tom albumu najavio svoj veliki kantautorski potencijal koji će dostići kasnije.  Popis pjesama:

  1. "Novi dani uz stare brige" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  2. "Svijet je pun ljubavi" (Vojko Sabolović - V.Sabolović - B.Živković)
  3. "Ljubav je njegov svijet" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - Branimir Živković)
  4. "Nekad smo se voljeli" (V.Sabolović - V.Sabolovic - B.Živković)
  5. "Negdje postoji netko" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  6. "Baš me briga" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  7. "Nešto malih stvari" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  8. "Tuga nek ode iz tvog svijeta" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  9. "Sjeti se onih dana (V.Sabolović - V.Sabolović - B.Živković)
  10. "Besciljni dani" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  11. "Starac" (D.Mlinarec - D.Mlinarec - B.Živković)
  12. "Naši dani" (B.Živković - D.Mlinarec - B.Živković)

  Slični tekstovi

  Pregledano 2686 puta
  Pregledano 7294 puta
  Pregledano 5576 puta
  Pregledano 4092 puta
  Pregledano 9820 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara