Blade Texas Standard Pro vs Texas Vintage

aksoni
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
7 odgovora
Država:
Grad: Krusevac
Godine: 43
Hvala:   0   puta!
#324380 u 12-11-2020 10:41 GMT+01 sat :


Pozdrav drustvo,

Da li neko zna malo vise detalja jer osim elektronike ne vidim neku bitniju razliku. Odnosno, noviji Standard Pro ima 2 pota (ne 3, kao sto je to bio slucaj u proslosti).

Takodje, koja je razlika izmedju VMB (Variable Magnum Boost) koju ima Vintage i VSC (Variable Spectrum Control) koju ima Standard Pro.

Takodje bih zamolio nekoga da posalje poruku @dusansk jer sam ja nov pa nemam dozvolu za slanje privatnih poruka. Vidim da je on isprobavao sve Blade gitare pa ce verovatno imati neki tip.

Hvala unapred!


motörhead
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1901 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#324392 u 12-11-2020 13:05 GMT+01 sat :


javit će se Dušan kad se spoji na forum i vidi post...


dusansk
Online status:

VIP
Pošalji PP
2087 odgovora
Država:
Grad: SUBOTICA - Bosanski Samac
Godine: 54
Hvala:   16   puta!
#324457 u 15-11-2020 15:20 GMT+01 sat :


Vidim da sam prozvan
Ovako stoje stvari po pitanju Blade gitara:
Novija Texas serija ima samo 2 potenciometra, master volume i master tone, za razliku od starije produkcije koja ima 3 pota po standardnoj stratocaster shemi.
Što se tiče ostalog ne mogu reći ništa više jer nisam imao u rukama ni jednog od tih novijih Blade komada. Nadam se da su zadržali kvalitet kao na starijim modelima.

Sve Blade (pa i ova Texas serija za koju pitaš) su gitare sa pasivnim magnetima a elektronika koju imaju je u stvari onboard preamp.
VMB je booster koji se dodaje potenciometrom i nema izdvojeni prekidač. To je praktično ista koncepcija kao Clapton Blackie Strat, potenciometrom dodaješ gaina, boosta, režanja i dodaješ mid opseg koji je nepromenjiv.
VSC je, po meni, napredniji i svestraniji. U konfiguraciji kako stoji, na gitari ima tropoložajni prekidač. U srednjoj poziciji je VSC isključen, u prvoj se dodaje mid boost a u trećoj treble i bass boost. Dodatna prednost je i to što se sva tri opsega mogu kontrolisati preko tri mala potenciometra kojima se pristupa kroz rupice na poklopcu za bateriju. Blade je dao čak i tablicu podešavanja po žanrovima.
Dodatna opcija koja je nedokumentovana i za koju se mora dodavati još jedan prekidačić je da istovremeno mogu raditi sva tri opsega za boost.

Uglavnom, i jedna druga varijanta rade odlično i dodaju čitav spektar dodatnih mogućnosti.

VSC je moj izbor ali situaciju otežava to što je Texas Vintage još bolja gitara nego što su (odlične) Texas Standard i Texas Pro.
Nije lak izbor, bilo bi najbolje probati i jednu i drugu varijantu ako imaš mogućnosti ali ni sa jednom nećeš napraviti grešku.


'Rđavom gitaristi i žica smeta.
Ad_slammer
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
8759 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 31
Hvala:   223   puta!
#324475 u 16-11-2020 09:14 GMT+01 sat :


Mislim da su Texas Pro i Standard (barem starije serije) bile oko 500 kn skuplje od Texas Vintage

@Dušan Po čemu je Vintage bolji od druge dvije? Uvijek sam mislio da su to iste gitare s razlikom u elektronici...


aksoni
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
7 odgovora
Država:
Grad: Krusevac
Godine: 43
Hvala:   0   puta!
#324490 u 16-11-2020 11:48 GMT+01 sat :


Hvala puno za detaljno objasnjenje. Upravo to je dilema, ja kao i Ad_slammer takodje mislim da su to iste gitare samo sa razlikom u elektronici ali gde god vidim Vintage je skuplja (ne jeftinija kao sto kaze Ad_slammer). U stvari, Vintage model se vise i ne proizvodi (nema ga u cenovniku za 2020 godinu).

Precesljao sam i sve teme na forumu (nisam jedan od onih koji samo upadnu i postavljaju pitanja na koja su odgovori dati desetinama puta) i cak i nasao temu gde je kolega postavio isto pitanje ali nije dobio odgovor pa sam zato resio da pitam ponovo a nisam hteo da dizem temu iz mrtvih.
Jos pre 10-ak godina jasno je rekao da je Texas Pro 2000kn a Texas Vintage 3000kn skuplja od Texas Classic serije: https://www.gitare.info/forums.php?m=posts&q=16227
Dakle, jasno je da je Vintage 1000kn skuplja od Pro serije, valjda tu postoji neki pravi razlog.

Razlika od 1000kn uopste nije mala za gitaru koja uz to ima "jednostavniju" elektroniku (da ne kazem za generaciju stariju u odnosu na ovu koju ima texas pro serija - push push potovi nisu skupi tako da tu ne vidim razlog za toliku razliku u ceni). To mi govori da bi Vintage model morao da ima neki dodatni kvalitet ali nista o tome nisam nasao. Mada, u obzir treba uzeti i logiku prodavaca da nema pravila...

Sto se mene licno tice, ne volim previse elektronike tako da sam blizi Vintage modelu ako se ispostavi da ima razlike i da je kojim slucajem bolja gitara (nisam je jos isprobao, zelim prvo da se raspitam za detalje) ali ako za isti novac mogu da dobijem i napredniju elektroniku a gitare su identicne, tu nema dileme da je Pro bolji izbor od Vintage. Ne moze da skodi a mozda nekad i bude korisceno :)


Ad_slammer
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
8759 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 31
Hvala:   223   puta!
#324493 u 16-11-2020 12:42 GMT+01 sat :


Edit: Čini se da sam pogriješio. Mislio sam na Classic, a ne Vintage... Classic je bio oko 3150 kn, dok Pro i Standard oko 3600 kn