Boss CE-5

Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4538 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   101   puta!
#322980 u 04-07-2020 14:04 GMT+01 sat :


Evo jedna od meni najdražih pedala ikada iako gotovo da uopće ne koristim modulacijske efekte ali... Eto, mora se imati... Uglavnom, zvijezda dana, Boss CE-5 Chorus Ensemble...

Y vamos empezar...


IZRADA:


Mislim da je ovdje već suvišno govoriti o kvaliteti Boss-ovih pedala po pitanju izrade (pročitajte druge recenzije) pa bi samo naveo kontrole te ulaze i izlaze.
Kao i kod svake Boss-ove pedale i ova ima vrlo logično smještene kontrole. na desnom boku se nalazi "Input" Jack dok su na lijevom boku dva "Outputa" koja služe za opciju stereo spajanja (ako imate dva pojačala). "Output A" koristimo kad sviramo u Mono modu tj, na jednom pojačalu. Na čeonoj strani pedale se nalazi Input jack za adapter a druga opcija napajanja (baterijom) je kao i kod svih Boss pedala, ispod samog prekidača za aktiviranje efekta.
Od kontrola, pored klasičnih za Chorus "Level", "Rate" i "Depth" imamo još i "Filter" koji je u biti "potenciometar u potenciometru" a sadrži "High" i "low" ekvilizaciju efekta. jako korisno kako ćemo vidjeti u nastavku.
Naravno, opet zamjerka na Boss-ov Bypass koji ni u ovoj pedali nije "True"... Šteta i čudi me što Boss nakon toliko vremena i toliko negodovanja korisnika diljem svijeta to nije promjenio... Da stvar bude gora, nisam nigdje na internetu našao mod kojim bi se napravio taj famozni "True Bypass". Čemu uopće toliko zamjeram? Da je riječ o nekoj Preamp pedali ne bi me toliko smetalo ali se ovdje ipak radi o modulacijskom efektu koji uvijek malo ofarba vaš osnovni Sound. Kod ove pedale to nije toliko primjetno ali opet... Može biti bolje...


ZVUK:

Tipično za Bossove efekte i ovaj Chorus zvuči kristalno, jasno i vrlo čisto. Naravno, imajući "Filter" opciju možemo dobiti i nešto drugo. Osobno mi se jako svidjela ta opcija jer volim svjetliji Chorus ali mi ponekad zatreba i nešto tamniji. S ovim "Filterom" dobijete jedan ogroman raspon boje tona i sumnjam da netko ne bi našao željenu boju. Uglavnom, odlično odrađeno.
"Level" opcija je na pola otprilike "poravnata" po glasnoći sa Bypassom a sve preko toga pomalo Boosta ton. To ne znači nužno da i ne valja jer s tom kontrolom u biti i dajete bogatstvo efekta i kad ga odvrnete do kraja dobijete jedan vrlo lijep i fluidan efekt koji doslovno razlijeva vaš zvuk. jako lijepo.
"Rate" i "Depth" kontrole su klasične za Choruse i ustvari su to kontrole kojima mjenjate intenzitet i brzinu amplitude efekta. Uglavnom, možete dobiti sve. Od brzog Vibrato efekta do sporog i mekanog Chorusa.
osobno mi se najviše svidjelo kad je Level na "3 sata", "Rate" na "10" a "Depth" na "2"... Tako postavljen efekt mi najtransparentnije zvuči. Tonsku kontrolu doziram po potrebi u zavisnosti da li mi treba za neki mekani solo ili ritam.


ZAKLJUČAK:

Boss je davno dokazao da zna napraviti dobre modulacijske kao i ambijentalne efekte tako da tu ne možemo upućivati zamjerke. Zamjerka je jedino na nedostatak "True Bypassa" ali to i nije baš toliki problem kolikim ga smatraju puritanci. Cijenom ne možemo reći da je baš jeftina (nešto manje od 800Kn) ali je daleko od nekih egzotičnih prozvođača koji u principu nude puno manje ali sa kvalitetnijim komponentama. Osobno mi je ipak draže imati više opcija "u rukavu" nego neke ekskluzivne komponente u pedali a bez opcija.
Boss je ovdje sasvim korektno odradio posao i ovu pedalu možete naći po Pedalboardovima poznatih gitarista. Ako je njima ta pedala dobra, zašto ne bi bila i nama...

Uglavnom, ja sam jako zadovoljan s njom i mogao bi ju preporučiti svima koji trebaju Chorus.


Hasta la próxima reseña ...


Strat04


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
Zundapp
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1635 odgovora
Država:
Grad: Japan
Godine:
Hvala:   41   puta!
#322987 u 04-07-2020 16:56 GMT+01 sat :


Hvala na recenziji koja je kao i obicno dobro napisanai

Boss CE-5, sve ok, ali meni je nekako "anemican" i dvodimenzionalan, da ne kazem "plitak" Mnogim gitaristima "dublji" chorus mozda ni ne treba i to je sasvim ok, ali bi volio da je u ekstremnim postavkama malo vise "vlazan i dubok".
Pristojno radi kao stereo pedala iako mnogi splittaju signal sa delay pedalama.
Zakljucak je da je pedala dobro napravljena, a moglo bi i bolje. Mene pomalo iznenadjuje da se Boss odlucio za ovakav zvuk chorusa CE-5 poslije legendarnih CE-1 i CE-2.


"...but he'll always be a f*cked up, little, try-hard, wannabe rock'n'roll nerd"
Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4538 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   101   puta!
#322994 u 04-07-2020 19:56 GMT+01 sat :


Pa bome, CE-2 je dragulj što se mene tiče ali nekako dajem prednost ovome zbog opcija. CE-1 nažalost nisam nikada ni vidio uživo a to bi stvarno volio jer sam inače poklonik Boss modulacijskih efekata. I možda jedna moja greška u recenziranju ali inače uvijek dajem prednost digitalnim efektima. Puno puta sam pokušao sa analognim efektima (naravno, tu ne mislim da distorzije, OD pedale nego baš na efekte) i nikad mi nisu legli. Jedino što volim pravi Spring Reverb. Tu digitalija pada u vodu kod mene pored prave spirale...
A recimo, ako želiš debeli i duboki Chorus onda isprobaj Rocktron Deep Blue (čini mi se da sam pogodio ime ali ću svakako provjeriti u svojoj arhivi recenzija). On mi je ostao u tom nekom "tamnom" sjećanju (vjerovatno je zato i otišao brzo jer ja volim taj digitalizirani zvuk Chorusa, balkanski rečeno "federski ćorus osamdesetih" )

Ovaj post je izmjenjen od gstaraz (prije 12-07-2020 16:16, 505 Dana)


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
Ad_slammer
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
8771 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 31
Hvala:   224   puta!
#323024 u 06-07-2020 11:11 GMT+01 sat :


Također posjedujem ovu pedalu dugi niz godina i odradila je sa mnom dosta proba i skoro svaki nastup dosad...
Istina je da pedala daje umjereniji chorus zvuk, ali mislim da joj je to i glavna prednost. Kao što je strat napisao kada se odvali Level malo jače tada pedala i zvuči sočnije pa time ima opciju i za tako nešto... Osobno sam također držim na 7-8/10.
@Strat Mjere za Rate i Depth su ti isto u satima? Ja ih uglavnom držim ovako: Rate na 5-7/10, a Depth na 4/10
Cijena CE-5 je 700 kn u music shop no.1, a mada nema true bypass, nisam osjetio curenje efekta u osnovni signal ni ranije, a sada su mi već dosta vremena sve pedale u joyo looperu pa mi je tak svejedno...
Nedavno sam nabavio i Digitech Chorus Factory koji će vjerojatno na drugi board i vidi vraga od 7 različitih modova najbolje mi rade prvi i zadnji koji predstavljaju Digitech Multi Chorus (kojeg također imam) i Boss CE-5 dok svi ostali ne daju tako lijep efekt