ProCo RAT

Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4538 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   101   puta!
#322979 u 04-07-2020 13:49 GMT+01 sat :


I jedna od najlegendarnijih pedala na svijetu. Ovog puta je riječ o ProCo RAT-u ali ću recenzirati staru verziju koja je puno cjenjenija od nove.

IZRADA:

Ovdje je sve jasno od prvog trenutka. Pedala je napravljena od metalnog kučišta koja garantira "opstanak" u svim glazbenim situacijama kako u amaterskim tako i u profesionalnim. Tri potenciometra, On/Off Switch i to je to. Nikakvih filozofija i mudrolija. Što se tiće estetike pedale doslovno joj paše naziv "RAT" (štakor) jel je neviđeno ružna i neugledna...
Probleme može zadavati ulaz za adapter koji nije kao kod 90% pedala nego je nešto drugačiji ali nije problem nabaviti taj nastavak za adapter.
Od kontrola imamo "Distortion", "Filter" i "Volume".., sve je jasno i opet bez ikakvih mudrolija.


ZVUK:

Ovdje je prvenstveno riječ o distorzijetini a ne o nekom blagom Over Driveu mada se i to može postići ali se meni baš i nije svidio u toj ulozi.
"Distortion" kontrolom namještamo količinu iste i već na pola bi trebalo zadovoljiti večinu gitarista a sve preko toga je već i pretjerano.
Posebna odlika ove pedale je da ne gubi artikulaciju tona na vrlo velikoj količini Gaina nego i dalje ima jedan fini fluidni ton. Za soliranje je savršena a za rifove je doslovno razorna tako da se osobno nikako ne bi mogao odlučiti gdje je bolja.
"Filter" potenciometar je ustvari ekvivalent "Tone" potenciometara kod drugih pedala i ima vrlo širok raspon. Prvi primjer iz prakse bi mi bio da se s pomoću tog potenciometra može dobiti zvuk tipa Santane iz ranijih ali i novijih dana. Zanči, doslovno bilo koja boja Drivea.
Po mom iskustvu najbolje radi sa Laney i Fender pojačalima (eto odmah i preporuke za one koji imaju Fenderova pojačala i vjerovatno muku muče koju distorzijetinu kupiti da bi njihovo pojačalo zvučalo brutalno) a ni na Voxu nije za baciti.
Nešto lošije radi na Peaveyu i Marshallu ali to su već pojačala koja imaju svoj jako karakterističan zvuk baziran na Middle frekvencijama. Upravo zbog toga RAT na tim pojačalima zvuči nešto zrnatije i hladnije.
Kao Booster me nije nimalo impresionirao budući da ima pedala koje puno puno bolje odrađuju taj posao ali ako nekome odgovara zašto ne...


ZAKLJUČAK:

Na žalost, stara verzija ove pedale se više ne proizvodi a njen nasljednik po mnogima nije baš opravdao očekivanja. Novi RAT ima nešto više Gaina i zvuči malo sterilnije i zasićenije ali opet se govori o vrhunskom komadu opreme.
Uglavnom, ovu pedalu bi svakako svakome preporučio jel daje vrlo bogat, dinamičan i artikuliran ton.
Po oglasima zna tu i tamo iskrsnuti upravo taj stari model i cijene se kreću oko 700kn ali morate doslovno biti jako brzi jel u pravilu nestaju već nakon pola sata od davanja oglasa...
Uključite se u lov..........Do slijedeće recenzije....

Strat04


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
etkfrru
Online status:

VIP
Pošalji PP
4244 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 46
Hvala:   92   puta!
#322981 u 04-07-2020 14:19 GMT+01 sat :


Imam ja jednu tu staru

Ne prodajem, samo se hvalim

Al slazem se potpuno, jedna od rijetkih koja radi dobro na Fenderima
Ja sam i na Marshallastim pojacalima znao dobit dobar zvuk, mozda uz malo vise tweakanja


Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4538 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   101   puta!
#322982 u 04-07-2020 14:24 GMT+01 sat :


Zaboravio sam napisati da je u biti Turbo RAT ista pedala kao i taj stari RAT ali ima znatno veći Volume Boost.

A hvaliti se nije grijeh jer je već skoro nemoguća misija naći tu staru verziju. Ja imam negdje kopiju tog starog RAT-a (napravio mi punac) ali nikako da ju opet sklepam u neko kučište.


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
Zundapp
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1644 odgovora
Država:
Grad: Japan
Godine:
Hvala:   41   puta!
#322985 u 04-07-2020 16:40 GMT+01 sat :


To bi bilo to, dobro opisano. RAT je po mom misljenju neka varijanta lakseg fuzza i taj zvuk odradjuje jako dobro. Nije toliko fuzz kao Big Muff ili Fuzzface, ali je u zvuku vrlo fuzzy. Mislim da, kao sto je receno, radi dibro sa fenderima i vox pojacalima, ali bi mozda mogla biti malo vise "tight". Sve u svemu, RAT je obavezan u svakoj kolekciji pedala.

P.S. do balceka me iritira taj ne-tradicionalni ulaz za strujno napajanje.


"...but he'll always be a f*cked up, little, try-hard, wannabe rock'n'roll nerd"
gstaraz
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
5511 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 99
Hvala:   262   puta!
#322986 u 04-07-2020 16:50 GMT+01 sat :


nisam inače fan pedala, ali moram priznat, ova ima dobro ime