Politika

Stranica 2 od 2
<12
haris
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1246 odgovora
Država:
Grad: Brčko
Godine: 50
Hvala:   1   puta!
#109493 u 04-08-2009 08:48 GMT+01 sat :


Jeste li čuli šta radi premijer Republike Srpske, Milorad Dodik???

Zločinačka organizacija Milorada Dodika osmislila je još jedan projekat u kojem će građani biti opljačkani do gole kože, a narodna dobra završiti bez ikakve naknade u privatnim rukama. Riječ je o kriminalnom i štetnom ugovoru kojim se austrijskoj firmi “Štrabag“ daje koncesija za navodnu izgradnju pet autoputeva u Republici Srpskoj, iako je kristalno jasno da od tog posla nema ništa.

Austrijanci mogu vrištati od zadovoljstva, jer je Dodikova vlada učinila sve da u potpunosti zaštiti njihove interese, prihvatajući brojne odredbe koje će poput crne rupe progutati stotine miliona maraka budžetskih sredstava. Cijeli ugovor prepun je štetnih paragrafa, što će, ukoliko dođe do njegove realizacije, ovom entitetu oteti i prosjački štap.

Opsjene
Manipulacije i laži u vezi sa ovim samoubilačkim dokumentom, kojim Dodik i njegov mafijaški ministar Nedeljko Čubrilović svakodnevno kontaminiraju javnost, sa ciljem njenog potpunog zbunjivanja i detaljnog ispiranja mozga, lako padaju već na samoj vrijednosti projekta, koja je dvostruko potcijenjena. Mjesecima se trubi da je vrijednost ovog navodnog megaprojekta nešto manje od tri milijarde, što je notorna laž. Kada bi se projekat zaista u potpunosti implementirao, njegova vrijednost bi dostigla nevjerovatnih šest milijardi evra. Dokazi za ovu tvrdnju izrečeni su u samom ugovoru u prilogu 2, u kojem je istaknuto da u pomenutu cijenu ne ulaze PDV, porezi, dažbine, carine i druga javna plaćanja, što znači da njegova vrijednost ide za najmanje 60 posto gore. Kada se tome doda i fakat da je orijentaciona cijena za svaku dionicu obračunata po cijenama iz jula prošle godine, koje su u proteklom periodu narasle za nekih 20 posto, onda dolazimo do frapantnog podatka da je ukupna vrijednost ovog projekta zaista šest milijardi evra, što znači da je on nesprovodiv, iz prostog razloga jer veličina saobraćaja u čitavoj Bosni i Hercegovini, a kamoli Republici Srpskoj, ne može taj novac otplatiti u narednih trista godina, a posebno ne u trideset, na koliko je odobrena koncesija. Jednostavnije rečeno, za isplativost ovog projekta potrebna je zarada od saobraćaja od 200 miliona evra godišnje, što je suluda iluzija, čiju neutemeljenost najrigidnije potvrđuje podatak da je očekivani profit na autoputu Banjaluka–Gradiška, kada u narednom vijeku bude pušten u saobraćaj, do 15 miliona evra godišnje.

Djelimična isplata koncesije
Brojni stručnjaci s kojima smo se konsultovali ukazuju na još niz notornih laži navedenih u ugovoru. Jedna od njih je, svakako, da će koncesionar uplatiti u budžet 800 hiljada evra. Ništa od tog posla, jer je u dokumentu decidirano navedeno da će koncesiona naknada, koja se obračunava kao jednokratna uplata i iznosi 800 hiljada evra, biti isplaćena u dijelovima proporcionalnim dužini autoputa na svakoj dionici. Kako ne postoji ni minimum mogućnosti da se grade dionice Banjaluka–Kupres, Banjaluka Novi Grad, Doboj–Jakeš–Bijeljina, već samo dionica Banjaluka –Doboj, koja jeste ekonomski isplativa, to znači da će, u najboljem slučaju, biti isplaćena samo petina vrijednosti koncesije od oko 160 hiljada evra. Ono što je frapantno jeste činjenica da je u samom ugovoru navedeno da su pomenute dionice neisplative i da se niko od narodnih polsanika nije upitao zbog čega su kao takve sastavni dio ovog dokumenta, kada je jasno da do njihove izgradnje neće ni doći. Međutim, u ovom entitetu na djelu je diktatura, a Dodikova glasačka mašinerija u Parlamentu, bezrezervno, ozakonjuje njegove kriminalne projekte. Tako je i ovaj štetni ugovor aminovan od skupštine, poput kriminalnog dokumenta o navodnoj privatizaciji Rafinerije, kojim je ovaj entitet oštećen za najmanje 200 miliona maraka, te parlamentarne podrške pljački 70 miliona tokom izgradnje nove zgrade Vlade, koju su deputati okarakterisali kao “pažnju dobrog domaćina“. Ni notorna činjenica da je Komisija za koncesije svojevremeno konstatovala da je sa zakonom o koncesijama potrebno uskladiti nekoliko desetina drugih zakona, te da je to nakon potpisivanja ovog ugovora praktično nemoguće bez odobrenja stranog partnera, nije poslanike navela da počnu misliti svojom, a ne Dodikovom mafijaškom glavom. Istupe nejake opozicije Dodik je brutalno sasjekao, pokazujući po ko zna koji put da mu je primitivizam karakterna osobina, a ne trenutni hir.

Preprodaja
Važno je istaći da ovaj ugovor uopšte nije koncesioni, kako se želi reći, već klasični trgovački dokument, koji koncesionaru omogućuje preprodaju koncesije. Svaku dionicu autoputa moguće je prodati potkoncesionaru i Vlada nema nikakvog uticaja na takvu vrstu posla, već mora, prema ugovoru, ispoštovati sve obaveze prema novom partneru, ma ko on bio. Vlada, takođe, mora izvrštiti otkup zemljišta i ustupiti ga koncesionaru, a njegova vrijednost procijenjena je na preko 400 miliona maraka. Otkud Dodiku te pare, niko nije objasnio. Međutim, sve je to luk i voda prema priči da Vlada RS ne učestvuje u finansiranju ovog projekta. Riječ je o gruboj laži, jer je Ugovorom jasno precizirano da, osim zemljišta, Vlada RS koncesionaru bez ikakve naknade ustupa i autoput Banjaluka–Gradiška, na kojem je sve dosadašnje radove u potpunosti isfinansirala. Tako je Vlada u Sizifov autoput do sada uložila 129 miliona maraka keša. Istina, od toga su Dodik i Slobodan Stanković opljačkali ravno 64 miliona, ali to ne mijenja stvari. Uz tih 129 miliona, Vlada je za izgradnju autoputa Banjaluka–Gradiška podigla i kredit od nekih 120 miliona maraka, što znači da je ukupno uloženo gotovo 250 miliona. Sve to se bez ikakve naknade poklanja koncesionaru, koji ne preuzima ni kreditno zaduženje, već ga Vlada uveliko otplaćuje i činiće to i ubuduće. Nije zanemarljiva ni činjenica da je iz budžeta plaćena i studija izvodljivosti i idejni projekat puta Banjaluka–Doboj, koji rade IGH Zagreb i sarajevska IPSA i čija je cijena milion evra.

Bez tendera
Nakon svega logično je pitanje zbog čega je napravljena cijela ova predstava i zašto se posao izgradnje pet autoputeva i koji je praktično neizvodljiv, proglašava projektom vijeka?! Odgovor je veoma jednostavan: Da bi Dodik, kao i u dosadašnjim brojnim zločinačkim poduhvatima, zaobišao Zakon o javnim nabavkama i izbjegao raspisivanje tendera za jedini putni pravac koji je isplativ, a to je Banjaluka–Doboj. Nema sumnje da će studije izvodljivosti pokazati da su putni pravci Banjaluka–Kupres, Banjaluka–Novi Grad, Doboj–Jakeš–Bijeljina neisplativi i da ih ne vrijedi graditi. Nakon toga će vlada odustati od njihove izgradnje, na šta ima pravo po Ugovoru, a koncesionaru ostaviti mogućnost da izgradi cestu od Banjaluke do Doboja na kojoj će masno zaraditi. U to nema sumnje, jer je Vlada obavezna da im beslatno obezbijedi zemljište, a taj put će se finansirati iz dobiti sa autoputa Banjaluka–Gradiška, koji je poklonjen koncesionaru, iako je u njega utrošeno 250 miliona KM narodnih para. Priča o tome kako će se Vlada naplatiti iz dijela putarine koji premaši traženi godišnji povrat koncesionara šuplja je koliko i čitav posao vijeka, jer ne postoji način da se dokaže da je planirani profit koncesionara premašen. Treba li boljeg dokaza od činjenice da koncesiona naknada u putarini, prema odluci kriminalca Čubrilovića, iznosi svega 2,2 posto, dok je, primjera radi, u Srbiji cijelih 19 posto. Sve u svemu, ovaj ugovor se može okarakterisati kao pljačka svih pljački, a zbog Dodikove nadnaravne gramzivosti uopšte ne treba sumnjati u njegovu brzu realizaciju. Dodik je prvo pljačkao na autoputu, pa na zgradi Vlade, a dobro se naotimao i na navodnoj prodaji Rafinerije. Sve to bilo mu je malo te se namjerio da ukrade cijeli autoput. Nakon toga će i regije na doboš.

Dodik – bez obaveze
Milorad Dodik, premijer RS, rekao je da Vlada nije bila u obavezi da poslanicima prezentuje ugovor, ali da je to učinila jer smatra da Parlament Srpske treba da iznese mišljenje o ugovoru o koncesiji, jer je riječ o poslu od javnog interesa. Prema njegovim riječima, ugovor ne stvara nikakve dodatne obaveze za Vladu.

"Nije mi poznato da je bilo koja firma pristala da vlada iz zemalja u okruženju ima uticaja na putarinu, ali mi smo insistirali da se one ne mogu mijenjati bez saglasnosti Vlade i ne mogu biti veće od prosjeka, odnosno moraju u prosjeku biti manje od onih u okruženju", rekao je on.

Bojić: Udaviće se u sopstvenim lažima
Borislav Bojić, šef Poslaničkog kluba SDS-a, rekao je da je jedino realan projekat izgradnje autoputa Klašnice–Doboj, dok je izgradnja ostalih dionica autoputeva u RS "potpuna neizvjesnost u kojoj Srpska preuzima ogromne obaveze koje neće biti u stanju da izmiri i zbog čega će morati da izdvaja mnogo novca". On je istakao da vladajuća struktura teško obmanjuje javnost, te da će se na kraju cijele priče “udaviti u vlastitim lažima”.

Izvor: http://www.banjalukalive.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=3144

_________________
Raduje me da ćemo uskoro gledati Dodika sa lisicama na rukama.

Ovaj post je izmjenjen od haris (prije 04-08-2009 09:21, )


kurtcobain994: Dakle svirao sam gitaru i pukne mi prva zica (najtanja)...sad da neidem u grad jer mi je daleko moguli ja staviti onu zicu od sajle ili nesto slicno da bi mi zvucalo isto kao prva zica..... nadam se da me razumijete

:ban :lool
Evil-Twin
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
72 odgovora
Država:
Grad: Vinkovci
Godine: 50
Hvala:   0   puta!
#109541 u 04-08-2009 14:13 GMT+01 sat :


krox bez uvrede ali ja neznam jesi li ti normalan. kako molim te, oporba može biti bolja na ćelu s onim homoseksualcem milanovićem koji nemoze normalno ni bozic cestitati hrvatima. ja sam za to da se njima da sansa da nas jos vise pokradu od ovog lopovluka HDZ-a.. cinjenica je da ce RH bit u govnima sve dok neodu govna kao što su šuker, pupovac(Jebem mu mater) i drugi.

EDIT : Ne da mi da napisem homoseksualac na grublji nacin :D


LoL @ Drveni Sovac : Ali ako idemo uspoređivat Kurta sa "najboljim", Hendrixom, Cobain je genijalan gitarist."
Darthie
Online status:

VIP
Pošalji PP
5619 odgovora
Država:
Grad: Kabul
Godine:
Hvala:   2   puta!
#109543 u 04-08-2009 14:24 GMT+01 sat :


Pupovac? Zato jer je Srbin?

Ne vidim kako čestitanje Božića ima veze sa ekonomijom i politikom. Ti pričaš o Milanoviću, no meni se čini da je iz redova SDP-a najglasniji gospodin Linić. A ono, nisam ja baš toliko u politici al znam da je tip dosta za Rijeku napravio, i da je ekonomist. Pa zašto ga onda ne saslušati? Kada je oporba pokušala dati svoj udio u reformi, grubo su odbijeni od Šukera.

I BTW, http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/30952/Radnik-odradio-133-danac-zastupnik-56.html :D

Ajmo i pretpostaviti da je Milanović nesposoban. Ti koristiš argument:

Osoba A je nesposobna.
Osoba A pripada skupini X.
Dakle, skupina X je nesposobna.

Ovako se čini prilično nelogično, zar ne? Po toj logici, samo jedan loš igrač u nogometnom timu bi napravio cijeli nogometni tim loš?

Ovaj post je izmjenjen od Darthie (prije 04-08-2009 14:35, )


Wash yourself in your tears
And build your church
On the strength of your faith
XSARA
Online status:

Moderator
Pošalji PP
4469 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine:
Hvala:   91   puta!
#109548 u 04-08-2009 14:52 GMT+01 sat :


To su sofizmi,je tako?


...and then one day you find .....
krox
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
542 odgovora
Država:
Grad: Slavonski Brod
Godine: 34
Hvala:   0   puta!
#109562 u 04-08-2009 16:01 GMT+01 sat :


Citat
#109541 Evil-Twin :
krox bez uvrede ali ja neznam jesi li ti normalan. kako molim te, oporba može biti bolja na ćelu s onim homoseksualcem milanovićem koji nemoze normalno ni bozic cestitati hrvatima. ja sam za to da se njima da sansa da nas jos vise pokradu od ovog lopovluka HDZ-a.. cinjenica je da ce RH bit u govnima sve dok neodu govna kao što su šuker, pupovac(Jebem mu mater) i drugi.

EDIT : Ne da mi da napisem homoseksualac na grublji nacin :D


Naravno da može.A to si čuo od tate ili mame ili nekog pa ovdje dolaziš pisati gluposti sa 14godina.
Ovo je ozbiljna tema i zato molim moderatore da ovakve stvari sankcioniraju ako je moguće!
e sada...nova vlast treba sigurno, i smatram da oporbi treba dati šansu, ali sam i svjestan da treba vremena da se sve ovo sanira i potjera gospodarstvo naprijed. U svakom slučaju trebaju nam stručnjaci, a takvih u vladi znamo da ima malo...Šuker,Kosorka,itd...to su sve doktori ničega.I u oporbi ima takvih ali stvar je da stave one koji znaju a ne ovakve!

P.S.Ima i u vladajućoj koaliciji stručnjaka sa idejama ali oni neigraju jake stranačke uloge i neda im se prilika


Samo rock baćko ;)
Evil-Twin
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
72 odgovora
Država:
Grad: Vinkovci
Godine: 50
Hvala:   0   puta!
#109626 u 04-08-2009 22:11 GMT+01 sat :


Ja sam napiso da im treba dati sansu ali to sigurno nije vlada koja bi izvukla hrvatsku iz ove situacije


LoL @ Drveni Sovac : Ali ako idemo uspoređivat Kurta sa "najboljim", Hendrixom, Cobain je genijalan gitarist."
Phantom
Online status:

VIP
Pošalji PP
2040 odgovora
Država:
Grad: Vrgorac
Godine: 28
Hvala:   18   puta!
#293926 u 09-07-2015 10:53 GMT+01 sat :


Dakle, izgleda da svi političari koji "imaju vlast" u državama bivše Jugoslavije su izdajnici, lažljivci i lopovi koji samo znaju dijelit i svađat svoj narod a i ostale narode.
Nemojte me napast da sam jugonostalgičar, to je također bilo mračno razdoblje. U nekim stvarima lošije, ali u nekim stvarima bolje nego danas.
Svi vidimo da Hrvatska (a i BiH i Srbija itd.) su u katastrofalnoj situaciji koja će za nekoliko godina prerasti u grčki scenarij, barem što se tiče Hrvatske.
Grci sad imaju priliku biti financijski, ekonomski i politički potpuno neovisni, ako izađu iz EuROPSKE Unije i eurozone. Ali bojim se da se to neće dogoditi, jer oni i dalje žele pregovarati s Trojkom.
Kod nas se pojavio pokret ZAJEDNO prije nekoliko godina, skup mnogih ljudi, udruga i prvenstveno znanstvenika i akademika ekonomske znanosti.
Evo jedan link o tome...http://www.zajedno.tv/strategija-razvoja-hrvatske/

Mislim da su oni jedini pravi izbor za izlazak iz krize, pa čak i za put u blagostanje. Velika je razlika između ostalih stranaka što oni žele poništenje pretvorbe i privatizacije (to je važnije i nužnije od same lustracije), raspisivanje referenduma za izlazak iz EU-a, ponovno vraćanje svrhe HNB da osigurava stabilnost nacionalne valute, ukidanje deviznih klauzula, podjela države na 5 regija, isključiv gospodarski pojas (tzv.ZERP), ukidanje Sabora i donošenje zakona po principu e-glasanja, uvođenje redovnih e-referenduma (jedan OIB-jedan glas), zaustavljanje deložacija koje su protustavne i suđenje onima koji su protustavno i protuzakonito zaduživali narod bez referenduma i potpisali Agendu 21. HDZ i SDP rade za Trilateralnu komisiju (samo 3 Hrvata su članovi: Kolinda, Franjo Luković i Hanžeković), Rimski klub (osnovao ga David Rockfeller), Goldman Sachs i JP Morgan, itd.
Iskreno, volio bi da oni pobijede na izborima jer u protivnom ćemo sve izgubiti. Bolje je glasati za nekoga ko se zalaže za te ideje pa makar propali, nego opet za HDZ, SDP i njihove satelitske stranke i koalicije. Njihove ekonomske projekcije su dosad bile potpuno točne, a neki znanstvenici koji su sujelovali u izradi Strategije razvoja RH, su postavljali modele ekonomije za Kinu, Tursku....najbliži sustav koji zagovaraju je onaj u Norveškoj, Ekvadoru, Islandu...

Razmislite, jer nemamo puno vremena, sljedeći izbori su najvažniji od '90. Oprostite, ako sam ovo objavio u krivu temu...svako dobro svima! :)


Ad_slammer
Online status:

Administrator
Pošalji PP
8341 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 30
Hvala:   210   puta!
#293928 u 09-07-2015 11:38 GMT+01 sat :


Naletio sam na njih na fejsu i moram priznati da su me zainteresirali, realno ni HDZ ni SDP nas sigurno ne budu izvukli u blagostanje ni za 10 godina pa zašto ne dati priliku nekom drugom, a ovi se čine kao jedan od boljih izbora.


Phantom
Online status:

VIP
Pošalji PP
2040 odgovora
Država:
Grad: Vrgorac
Godine: 28
Hvala:   18   puta!
#308269 u 15-03-2017 13:30 GMT+01 sat :


Odavno nisam bio na ovoj temi, slučajno sam naletio danas pa ću stavit jedan link vezano za Strategiju razvoja RH od pokreta ZAJEDNO.
Volio bih da komentiraju članovi foruma koji imaju dosta znanja o ekonomiji, da ukažu na neke probleme i možda upute neke konstruktivne kritike.

Znam da ovo izgleda dosta optimistično i nerealno, ali predugo smo imali mentalne blokade koji su nam nametnuli političari, mediji i javne institucije, mislim i na školstvo.

http://www.pokret-zajedno.hr/about/dokumenti-stranke/strategija-razvoja-republike-hrvatske/item/300

Dodano nakon 10 minute

Još nešto važno....

http://www.pokret-zajedno.hr/about/dokumenti-stranke/strategija-razvoja-republike-hrvatske/item/299-koje-su-osnovne-stvari-koje-treba-ispraviti