Marshall Class 5

Stranica 3 od 4
<1234>
Mosha1
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
3 odgovora
Država:
Grad: Novi Sad
Godine:
Hvala:   0   puta!
#278876 u 01-05-2014 13:29 GMT+01 sat :


Citat
# Case :
/quote]
Ja bi neki amp si kupil, a svi hvale i hvale tog class 5. A treba mi amp za probe. Stavil bi sm57 pred njega i to je to!
Nije skupi nešto pretjerao!

Stavi SM57 pored njega i to je to!


dusansk
Online status:

Moderator
Pošalji PP
2084 odgovora
Država:
Grad: SUBOTICA - Bosanski Samac
Godine: 54
Hvala:   15   puta!
#285909 u 29-10-2014 00:01 GMT+01 sat :


Konačno je i taj Class 5 stigao do mene i konačno je stavljen pod dobro povećalo.
Nakon mnogo naklapanja o tome šta je u stvari Class 5, evo konačno i činjenica.

Toliko omiljeni Marshall zvuk ima jednu kvaku a to je da se ne može dobiti na malom volumenu i to svi znaju i godinama se traži nešto takvo ali proizvođač sve ove godine nije radio mala pojačala. Do nedavno. Ovo pojačalo bi trebalo pomiriti i jednu i drugu krajnost, i čuvenu Marshall papriku i niži nivo glasnoće.
U proizvođačkom katalogu za Class 5 stoji da su konačno napravili taj "Baby Plexy" koji se godinama toliko traži.

Osnovna konstrukcija mu je vrlo jednostavna, to je jednokanalno pojačalo A klase sa 2xECC83 u preampu i jednom EL84 u powerampu, sa vintage izgledom rađenom po uzoru na Bluesbreaker.
Jednokanalno pojačalo bez master volumena, bez reverba, samo sa elementarnim bass-middle-treble vintage British EQ kontrolama.
To je pravi duh Marshall koncepta, baš kao i izvorni JTM.
Obrnuću redosled i na početku ću reći zaključak: što se tiče zvuka i tona u potpunosti su postigli "Baby Plexy" ali što se tiče tog zvuka na maloj glasnoći, tu nisu uradili posao baš kako je planirano jer je i ovo, bez obzira na nominalnih samo 5W, vrlo glasno pojačalo i ni slučajno ne može stati u kategoriju sobnih pojačala.
To se vidi i dimenzijama i težinom. Naime, pojačalo je prilično veliko, dimenzija 495x415x230, veće je nego Fender Blues Junior koje je 3 puta veće nominalne snage, i teško je 12 kg tako da i time odudara od standarda za 5W pojačala.
Zvučnik u njemu je 10" Celestion, model G10F-15 deklarisane snage 15W RMS, efikasnosti 96.5 dB na 1W na 1m, kako kaže proizvođać.
Sa zadnje strane se nalazi 16 Ohm jack za eksterni zvučnik i izlaz za slušalice između kojih je selektor za biranje jednog od njih. Bilo koji, ukoliko se koristi, mutira glavni zvučnik.
U mom primjerku je EL84 lampa Sovtek a ECC83 su nepoznate, brendirane Marshall logom. Pretpostavljam neke kineske ali ja nemam primjedbi na zvuk što znači da su mi dobre.

S obzirom da je na tržištu već više od 5 godina, postoji nekoliko varijanti izvedbe.
Kod mene je Class 5 Mk II, ili V.3, proizvođačke oznake C5-01.
Prva verzija se može prepoznati po tome što ima drveni zadnji poklopac iz jednog komada. Ta verzija je bila prilično zloglasna jer se pregrijavala i pravila neželjene vibracije tako da se prodavala vrlo kratko.V.2 je dobila zadnji poklopac iz 3 komada, gornji i donji drveni i srednji u vidu perforirane metalne trake. I ova verzija je imala, doduše, nešto manje pregrijavanja ali buzz i rattle problemi su ostali jer su lampe bile montirane direktno na štampanu ploču i stajale su vodoravno, prema prednjoj strani kućišta.

Konačno je došla i V.3 koja je pravi Mk II jer je problem rešen na ozbiljan način. Keramička podnožja za lampe su izvedena na metalnu šasiju tako da sad lampe vise prema dole a same lampe su učvršćene metalnim nosačem sa gumenim prstenovima radi sprečavanja neželjenih vibracija. Osim toga, Mk II je dobio i Low Power Mode o kome ću malo kasnije.Sad ono najvažnije. Zvuk.
Pojačalo je jednokanalno, bez master volumena i to mu daje osnovne crte karaktera.
Clean se može dobiti samo do približno četvrtine pojačanja a već preko toga kreće crunch.
Naravno, tu se ne može pričati o Fender tipu cleana jer toga tu jednostavno nema. Clean je tipični kakav bude kod jednokanalnih Marshall pojačala. Puniji, tamniji, sa sve prljavijim prizvukom kako se pojačava volumen. Hollow gitare su na cleanu punog jazz feelinga. Stratovi zadržavaju svoj karakter ali su osjetno drugačiji nego što zvuče na clean kanalu dvokanalnih pojačala i, naravno, prodrajvaju kasnije. Prljavi bluesy clean je ono što je tu najbolje. Pravi kristalni clean se svakako nikako ne može ni dobiti. Ipak je to Marshall.
Zaključak je da je clean je dobar za sobnu svirku ali na glasnoći za grupnu svirku se od ovog pojačala ne može očekivati clean. Sasvim jasno.

Pojačavanjem stiže ono zašto je Marshall to što jeste.
Puni topli drive sa puno harmonika je stvarno takav da se Marshall prepoznaje od prve.
Ovo je vintage tip pojačala ali ima dosta drajva kako se volume odvrće. Tu je pojačalo već glasno i drastično prevazilazi sobne okvire.
Pojačavanjem do 6-7 se stiže do pune glasnoće a preko toga se dobija samo još drajva. Pojačalo je tu već vrlo glasno ali tu i kreće punokrvni Marshall i zvuk koji se traži.
Naravno, jednokanalni Marshall se ne svira ako se ne zna koristiti volume pot na gitari. Ostavi se volume na pojačalu na 6-7-8 a na gitari se onda fino dozira od cleana pa do hruskavog cruncha i do kraja, do pune distorzije.
Osnovni zvuk Class 5 pojačala je vrlo nalik na izvorni plexy, s tim da na većim pojačanjima zazvuči i kao JCM-800.
Zvuk je dovoljno pun i sa sasvim dovoljno basa. Neki moji prijatelji su bili sumnjičavi prema 10" zvučniku ali potpuno neosnovano.
Ne treba zaboraviti čuvene Marshall 8x10 boxeve koje je koristio i Blackmoore na Marshall Major pojačalima a i Bregović je svirao Les Paul Custom, JCM-800 i 8x10 kutije u davnom periodu, dok je još Bijelo Dugme bilo pravi rock band.
Uglavnom, mali Celestion se pokazao kao dobar izbor uz Class 5.
Još jednoj stvar po kojoj su Marshalli poznati, a to je "svi-potovi-do-kraja" je teško odoleti a na ovome se to radi jako lako.

Pedale prihvata odlično, iako je prava šteta krnjiti ovako dobar zvuk bilo kojom pedalom. Zato ga i sviram najčešće samo direkt: gitara i pojačalo.
Uz neku pristojnu drive pedalu može ga se vrlo lako povući u hi-gain kao i bilo kog Marshalla. Ja sam tu probao svu silu pedala, od egzotičnih lampaških do uobičajenih. Bilo šta tipa Tube Screamera ili Bossa na Marshall ide odlično i eto boosta za solo ili kompletnog hi-gain kanala. Može svakako.
Procesore na ovom pojačalu nisam ni probao, probao sam malo phaser, flanger, naravno wah.
U stvari, samo malo nedostaje reverb pa bi mogao Dekky da mi napravi jedan, čim završi sa jednom teškom mušterijom kojoj sad radi neke pedale :)

Od verzije Mk II postoji i opcija Low Power Mode što je u stvari preusmjeravanje izlaza za slušalice na interni zvučnik. Tako se dobija snaga 0.3-0.5 W što već jeste snaga za sobnu svirku. Naravno, pravi zvuk pojačala se ovako degradira i tu nestaje Marshall mojo i voodoo ali ne toliko koliko bi se očekivalo. Očigledno da tu ne stoji samo otpornik, nego je uz atenuator, ubačen i neki treble-bleed sklop tako da je zadržan koliko-toliko pristojan i upotrebljiv zvuk koji je stvano na sobnoj glasnoći.

Kao rezime, ovo nije pokušaj imitacije, ovo je pravi Marshall i ovo je pravi plexy.
Odlično pojačalce za vježbu, dušu dalo za recording i bez problema se može svirati uz band sa session bubnjarem. Za nešto više bi se ipak moralo ozvučiti.
Za sobnu svirku je ipak preglasno. Neki se žale da mu nedostaje master volume, meni možda samo reverb a možda ni to.
Uglavnom, puni klasični Marshall lampaški zvuk u relativno malom pakovanju. Nije to versatilno pojačalo sa puno mogućnosti nego elementarno i sirovo. Ko voli, to je upravo to.

Promociju za Class 5 je radio Joe Bonamassa i odsvirao je na tome cijeli koncert. To zvuči perfektno ali mislim da ne daje pravu sliku jer je producirano. U svakom slučaju to treba poslušati ali ja sam za primjer našao par klipova koji su odsvirani potpuno bez produkcije i bez ikakvih efekata tako da daju jasniju sliku kako to se to u stvari čuje.

Uz Strat:I u punom sjaju:Ovaj post je izmjenjen od dusansk (prije 29-10-2014 17:16, )


'Rđavom gitaristi i žica smeta.
Ad_slammer
Online status:

Administrator
Pošalji PP
8677 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 31
Hvala:   220   puta!
#285911 u 29-10-2014 00:50 GMT+01 sat :


imao sam neku kombinaciju ranije za ovo pojačalo pa sam se predomišljao radi manjka mogućnosti i snage... rado bih da ima master volume jer stvarno pomaže, a reverb na mom marshallu je stvarno super tak da bi mu to isto bila dobra mogućnost da je ima... ali ko što kažeš jedna pedala više, jedan dobar reverb...
dal je dovoljno glasan da nadglasa najglasnijeg mogućeg bubnjara i time omogućava da se manje gaže odrade bez ozvučavanja?
kaj se ova dva klipa tiče, prvi , a drugi

Dodano nakon 2 minute

Citat
# dusansk :
U stvari, samo malo nedostaje reverb pa bih mogao Dekky da mi napravi jedan, čim završi sa jednom teškom mušterijom kojoj sad radi neke pedale :)

pa nije valjda da misliš na našeg uvaženog člana pod teškom mušterijom


dusansk
Online status:

Moderator
Pošalji PP
2084 odgovora
Država:
Grad: SUBOTICA - Bosanski Samac
Godine: 54
Hvala:   15   puta!
#285917 u 29-10-2014 17:20 GMT+01 sat :


Mislim da sa punom glasnocom komplet banda sa bucnim bubnjarem ne bi moglo ali nisam probao.
Ali zato bi za jedan old-school penzionerski band bilo super.

A da je musterija teska ...
Javice se cim se prepozna.


'Rđavom gitaristi i žica smeta.
baywatch
Online status:

Moderator
Pošalji PP
2681 odgovora
Država:
Grad: Split
Godine: 51
Hvala:   23   puta!
#285921 u 29-10-2014 18:34 GMT+01 sat :

Kuća poso, poso kuća, eto šta znaaaam, ništa ne znaaaaaaaam ...osim da je GoFgOooo caaaaAaar!
... žene za ognjišće, mužovi za kauće ... ne, nisam ginekolog, ali mogu pogledat :D
Ad_slammer
Online status:

Administrator
Pošalji PP
8677 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 31
Hvala:   220   puta!
#285924 u 29-10-2014 18:42 GMT+01 sat :


nisam htio baš imenovati, ali javio se sam hahahahah

Dodano nakon 1 minuta

Citat
# dusansk :
mislim da sa punom glasnocom komplet banda sa bucnim bubnjarem ne bi moglo ali nisam probao.
Ali zato bi za jedan old-school penzionerski band bilo super.

e kužiš da kojim slučajem može i ovo prvo onda bi to bilo idealno pojačalo za svakog tko teži jednostavnosti, ali dobrom zvukom bez puno kerefeka


Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4531 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   100   puta!
#286025 u 02-11-2014 17:00 GMT+01 sat :


Onda ne bi toliko koštalo...


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
Ad_slammer
Online status:

Administrator
Pošalji PP
8677 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 31
Hvala:   220   puta!
#286027 u 02-11-2014 17:39 GMT+01 sat :


ne razumijem zašto ne naprave takav neki jednostavni model od 15-20w bio bi oko 4000kn novi, a mogao bi s bubnjarem da se bori :)


etkfrru
Online status:

Moderator
Pošalji PP
4209 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 45
Hvala:   89   puta!
#286028 u 02-11-2014 17:56 GMT+01 sat :


a sta je ovaj

http://www.rainbow-music.hr/new-dsl-15c/


Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4531 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   100   puta!
#286034 u 02-11-2014 19:19 GMT+01 sat :


Bome mogu reći da je taj mali spačak sasvim dobro pojačalo.


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
Ad_slammer
Online status:

Administrator
Pošalji PP
8677 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 31
Hvala:   220   puta!
#286037 u 02-11-2014 20:47 GMT+01 sat :


probao ga, po meni nije to klasičan marshall... nabrijaniji je što ne mora biti loše, ali nema mi recimo onaj crunch ko što ima na staroj UK seriji dsl-a ko što je moj...
u biti ovi novi dsl-ovi nemaju veze sa starima nego zamjenjuju ma seriju koja je onak nešto lošija, mada za cijenu ok...
mislio sam više nešto kao class 5, ali 15w


stealth_665
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
63 odgovora
Država:
Grad: Zadar
Godine:
Hvala:   3   puta!
#286038 u 02-11-2014 20:56 GMT+01 sat :


Citat
# etkfrru :
sta je ovaj

http://www.rainbow-music.hr/new-dsl-15c/
cuo sam da su super i on i stariji brat dsl40c, kao imaju onaj vintage marshall zvuk, trebao bi probati da potvrdim. Da se mene pita ja bi opet na dsl401


"I am sick to death of people saying we have made 11 albums that sound exactly the same, Infact, we have made 12 albums that sound exactly the same." - Angus Young
baaab
Online status:

Moderator
Pošalji PP
2910 odgovora
Država:
Grad: Karlovac
Godine:
Hvala:   118   puta!
#286039 u 02-11-2014 20:59 GMT+01 sat :


ako sam dobro shvatio...ti bi htio zvuk EL34 na 6V6 (EL84) lampardinama?

neće moći...ni ove...niti bilo koje druge noći...

gledaj...ako za to malo govno moraš iskeširati kao za pravo pojačalo...pravog dsl-a...zašto onda uopće i kupovati ovo????


...napad chiwawe je bio kratak i smrtonosan...
Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4531 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   100   puta!
#286041 u 02-11-2014 21:21 GMT+01 sat :


Citat
# Ad_slammer :
robao ga, po meni nije to klasičan marshall... nabrijaniji je što ne mora biti loše, ali nema mi recimo onaj crunch ko što ima na staroj UK seriji dsl-a ko što je moj...
u biti ovi novi dsl-ovi nemaju veze sa starima nego zamjenjuju ma seriju koja je onak nešto lošija, mada za cijenu ok...
mislio sam više nešto kao class 5, ali 15w


Nije ni DSL "klasični Marshall"... oni su nestali sa JCM800 serijom...

Dodano nakon 34 sekund(e)i

Citat
# baaab :
ko sam dobro shvatio...ti bi htio zvuk EL34 na 6V6 (EL84) lampardinama?

neće moći...ni ove...niti bilo koje druge noći...

gledaj...ako za to malo govno moraš iskeširati kao za pravo pojačalo...pravog dsl-a...zašto onda uopće i kupovati ovo????


A jašta nego da je tako...


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
etkfrru
Online status:

Moderator
Pošalji PP
4209 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 45
Hvala:   89   puta!
#286043 u 02-11-2014 21:52 GMT+01 sat :


Citat
# Strat04 :
Nije ni DSL "klasični Marshall"... oni su nestali sa JCM800 serijom...


ne nego sa pleksijem

Dodano nakon 2 minute

Citat
# baaab :
ako sam dobro shvatio...ti bi htio zvuk EL34 na 6V6 (EL84) lampardinama?

neće moći...ni ove...niti bilo koje druge noći...


pa to nije ni ideja
zato mozes dobit "zvuk marshalla" na 6V6 ili EL84 (ili KT66 ili 5881/6L6)