Boutique tranzistorac, postoji li to ?

dusansk
Online status:

Moderator
Pošalji PP
2084 odgovora
Država:
Grad: SUBOTICA - Bosanski Samac
Godine: 53
Hvala:   15   puta!
#263696 u 30-07-2013 19:54 GMT+01 sat :


Pitanje je koji tranzistorci bi bili, zvukom i karakteristikama, vrh ponude, nešto u boutique rangu kod lampaša.

U moru generičkih tranzistoraca koji su na tržištu, brand više i ne igra skoro nikakvu ulogu pošto isti generički proizvod gomila proizvodjača prodaje pod svojim imenom. Ako izuzmemo praktično neupotrebljive igračke (kao čto rekoh, bilo koje marke) do 10-15 W, a takvih je barem polovina od ukupnog broja, ostaje velika grupa pojačala kojima je svima zajedničko to da imaju kakav-takav clean i realno neupotrebljiv plastični, zujavi drive.

Naravno, ima i tranzistoraca koji se ne boje ni lampaša, istina nema takvih baš mnogo ali ih svakako ima.
Svi znamo nabrojati (i oni koji smo ih svirali i oni koji nisu) Roland Jazz Chorus i Peavey Bandit. Tu bi svakako morali pripadati i odlična HH pojačala koja se, nažalost, već odavno ne proizvode a išle bi tu još neke stare Yamahe koje sam imao prilike čuti i još koješta. Roland se tu još drži i radi JC pojacala po originalnim specifikacijama ali zato i koštaju kao i dobri lampaši. Noviji Banditi su i dalje dobri ali ipak nisu više na nivou originala. Zato barem nisu preskupi i ostali su pristupačni.

Ali, ima i nešto sasvim drugačije, relativno nepoznato ali zato visoko poštovano od strane pravih znalaca. Evo, zalutalo kod mene i jedno takvo pojačalo. Firma je propala i ne proizvodi već barem 20 godina.
U pitanju je pojačalo TubeWorks Tube Driver, kod mene je model TD-752. Ime firme a i ime proizvoda možda malo zbunjuje ali su očigledno imali za cilj proboj na tržište lampaša a i da i time pokažu da su u rangu sa lampama, a od dosta njih i iznad.Pojačalo je rađeno u relativno maloj seriji, deklarisano je kao hand-made in USA i potpisano od strane jednog od najvećih gurua gitarskog zvuka B.K.Butlera koji je još poznatiji pod imenom Chandler a o njemu ćemo još malo kasnije.Ovo je 100W 1x12 bučna aždaja radjena u MosFET tehnologiji koja i ima najveću primenu u HiFi audio opremi jer, za razliku od standardnih PNP i NPN poluprovodničkih komponenti ima zvučnu karakteristiku bliže našem slušnom aparatu što znaci da je time bliže lampaškim karakteristikama nego standardnim tranzistorskim. Naravno, i tu ima kvaka. MosFET komponente su skuplje i traže komplikovaniju tehničku izvedbu pa nisu baš pogodni za izradu jeftinih malih pojačala.
Kod ovog pojačala su i pretpojačalo i pojačalo uradjeni u MosFET tehnologiji ali nisu stali na tome. Drive kanal je izveden potpuno nezavisno, u punoj lampaškoj izvedbi. Tako je ovo u stvari pojačalo sa 2 potpuno nezavisna pretpojačala, jedno za clean a drugo za drive.Zbog toga je jasno da mu je clean na najboljem tragu Jazz Chorusa, sa svom punoćom i toplinom i dinamikom i vrlo ga je teško razlikovati od dobrog lampaša. Drive je priča za sebe. Tu se ne radi o bilo kakvom lampaškom preamp sklopu nego je tu spakovan kompletan čuveni Tube Driver by B.K.Butler preamp koji je globalnu slavu zaradio kao pedala pod imenom Chandler Tube Driver. Po tome je pojačalo i dobilo ime a taj čuveni Tube Driver koriste mnogi top sviraci, od Erica Johnsona koji ga je najviše proslavio pa do Satriania. Nema puno smisla pokušavati opisivati kako to zvuči, to se mora čuti.Činjenica da pojačalo ima 2 pretpojačala je iskorištena za jednu opciju koja u praksi radi fenomenalno a to je da se oba kanala, i clean i drive, mogu ukopčati da rade istovremeno što daje fenomenalan efekat, posebno sa stratom kad se postavi da se istodobno čuju i kristalni Strat clean i drive. Oba kanala (pošto su u pitanju 2 nezavisna preampa) imaju potpuno nezavisne, i to aktivne EQ kontrole (to znaci da su na 12 sati u neutralnom položaju a u jednu/drugu stranu oduzimaju/dodaju ciljani frekventni opseg).

Pojačalo ima pravi spring reverb sa oprugama i to, ni manje ni više, nego čuveni originalni accutronics. Ima, naravno, i FX loop. Zvučnik je, sudeći po podacima proizvodjača, Eminence 1218, nominalno 150W, radjen baš za firmu TubeWorks. Sve to upotpunjuje footswitch sa 2 prekidača, jedan za kanal a drugi za reverb.Pojačalo ima 16-17 kg, što i nije previše s obzirom da ipak gura 100W. Glasno je sasvim u skladu sa deklarisanih 100W što znači da je u pitanju jedan stvarno preglasni i prebučni motherfu*ker i meni je to i najveći problem. Šta da radim sa 100W koncertnog pojačala ? Postoji i manji model od 60W ali to nisam imao prilike probati. Dobra stvar je što MosFET ne zavisi mnogo od režima rada tako da daje svoj puni zvuk i na malim pojačanjima.
MosFET ima još jednu interesantnu osobinu a to je da ima izuzetno nizak šum, čak i pri većim pojačanjima. Na clean kanalu se, uz gitaru sa humbuckerima, praktično ne može čuti da pojačalo radi i to je jedna stvar na koju se treba naviknuti. Na drive kanalu se lampa standardno čuje a šuma ima i na cleanu kod sigle coil magneta ali to već nije do pojačala.

Pojačalo je vizuelno prilično privlačno, deluje robusno kao da je neko metalsko hi-gain ali nije. Bliže je vintage grupi ali se zato nekom pedalicom može lako pogurati i u hi-gain. Tu je još jedna interesantna stvar, sve drive pedale koje sam s ovim probao (i lampaške i tranzistorske, da ih ne nabrajam, zna se već šta ima kod mene) daju vrlo čujnu razliku u zavisnosti od toga idu li kroz poluprovodnički ili lampaški preamp tako da svako lako može naći zvuk kakav mu odgovara. Plus opcija sa oba kanala koja je stvarno vrlo neobična i vrlo privlačna.

Aktivni EQ je sa svoje strane interesantan i dozvoljava da se iz ovog izvuče stvarno širok opseg zvukova. Čak i sa neutralnim postavkama ima sasvim dovoljno i midla i trebla a basova ima više nego na većini pojačala koja sam svirao. Dinamika pojačala je takva da tu čak i dobro izvežbani sluh ne može pouzdano povući granicu između lampe i tranzistora i to je ono što nam se svima (tu su naravno i moji prijatelji matorci koji su prema svemu kritičniji nego matorci iz Muppeta) najviše dopalo kod ovog pojačala.Ovaj post je izmjenjen od dusansk (prije 30-07-2013 20:03, )


'Rđavom gitaristi i žica smeta.
gstaraz
Online status:

Administrator
Pošalji PP
5493 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine: 49
Hvala:   262   puta!
#263714 u 31-07-2013 11:36 GMT+01 sat :


Full zanimljivo pojačalo i dobra recenzija ...šteta, nisam ga imao prilike nikada probati...


Scherbatsky
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
148 odgovora
Država:
Grad: split
Godine:
Hvala:   6   puta!
#263730 u 31-07-2013 16:38 GMT+01 sat :


stvarno brutalno djeluje ovo.
jel se smije znati koja mu je cijena bila?


Mr. Neutron
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
30 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine:
Hvala:   0   puta!
#264194 u 12-08-2013 00:03 GMT+01 sat :


Da li se tih 100W kontrolirati "po doma" ili je to čak i kod tranzistoraca overkill?

Inače, amp odlično izgleda!


dusansk
Online status:

Moderator
Pošalji PP
2084 odgovora
Država:
Grad: SUBOTICA - Bosanski Samac
Godine: 53
Hvala:   15   puta!
#264258 u 13-08-2013 16:26 GMT+01 sat :


Ovo je pravih 100W, mosfet ima zvucnu karakteristiku kao lampa pa se ponasa vrlo slicno lampi ali se da i drzati pod kontrolom i na malim kucnim glasnocama.


'Rđavom gitaristi i žica smeta.
troolex
Online status:

VIP
Pošalji PP
1707 odgovora
Država:
Grad: županja
Godine:
Hvala:   38   puta!
#264291 u 14-08-2013 12:17 GMT+01 sat :


pa ne znam baš,imao sam prilike svojevremeno svirati na marshall reverb twin 100w
urnebesno glasan,mosFet , al ne baš kao lampa....kućne svirkice zaboravi na tome


"i nogom u guzicu je korak naprijed" I jos nesto - Gofgo je car :) Gofgo care kupi mi cigare
dusansk
Online status:

Moderator
Pošalji PP
2084 odgovora
Država:
Grad: SUBOTICA - Bosanski Samac
Godine: 53
Hvala:   15   puta!
#264308 u 14-08-2013 17:28 GMT+01 sat :


Nisam ga probao cak ni na 50% snage a kamoli na 100% tako na to pitanje ne znam odgovor :)


'Rđavom gitaristi i žica smeta.
Đoni
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
112 odgovora
Država:
Grad: Mostar
Godine:
Hvala:   5   puta!
#264311 u 14-08-2013 17:57 GMT+01 sat :


Citat
# dusansk :
isam ga probao cak ni na 50% snage a kamoli na 100% tako na to pitanje ne znam odgovor :)


Hhahahaha

OT: Jako fina recenzija.


Evil.Jesus
Online status:

VIP
Pošalji PP
1193 odgovora
Država:
Grad: Novska
Godine: 30
Hvala:   13   puta!
#265019 u 25-08-2013 19:45 GMT+01 sat :


A neka snimkica ovo ono? :)


Jedem skoro svaki dan.
YouTube