MALI VODIČ ZA SVIRANJE/SNIMANJE GITARE NA LINUX-u

Stranica 1 od 4
1234>
spiro2903
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
203 odgovora
Država:
Grad: Croatia
Godine:
Hvala:   0   puta!
#213420 u 03-01-2012 15:58 GMT+01 sat :


MALI VODIČ ZA SVIRANJE/SNIMANJE GITARE NA LINUX-u

Ja već par godina koristim linux kao glavni OS i jako sam zadovoljan s njim. Nedavno sam i počeo svirati gitaru te kako nisam imao dovoljno para za neko bolje pojačalo (a imam dobar kompjuter i zvučni sustav spojen na njega) tražio sam načina kako to sve spojiti na kompjuter i svirati i snimati gitaru preko kompjutera. Ispostavilo se da je to sve na linuxu moguće, ne previše komplicirano, a i besplatno :) Znam da Vas večina ovdje koristi windowse i malo tko je upoznat sa linux-om, a i vrlo je lako skinit piratske programe za windowse za sviranje gitare, ali sam pomislio da prenesem barem ono malo znanja što imam na forum pa možda nekoga i zanima (ili mu je čak potrebno).

Prvo da objasnim samo par pojmova u vezi linuxa da nikoga ne buni.
LINUX je jezgra sustava, dakle BEZ ikakvog grafičkog sučelja i dodatnih programa!
DISTRIBUCIJA LINUX-a je kompletni OS sa (obično) grafičkim sučeljem i dodatnim programima.
GRAFIČKIH SUČELJA na linuxu (da sad ne ulazim u detalje) ima više, ali recimo da su najpopularniji GNOME, KDE i XFCE.

Više o svemu tome možete saznati na linux.com ili na distrowatch.com ako vas zanima, ali za potrebe naše priče recimo da su najpopularnije distribucije linuxa:

UBUNTU - dolazi sa GNOME sučeljem (liči malo na neko tablet sučelje)
LINUX MINT - bazira se na UBUNTU, ali mu je sučelje (iako isto GNOME) nešto drugačije
OPENSUSE - dolazi sa sva 3 sučelja

Postoje i distribucije namjenjene upravo AUDIO/VIDEO produkciji, jedna takva je i UBUNTU STUDIO. Možete skinuti sa neta distribuciju, spržiti na CD, instalirati na komp i imati ćete 99% programa koji vam trebaju za obradu i snimanje AUDIO/VIDEO materijala. Ja ovdje neću govoriti o njima iz više razloga:
1. Takve distribucije su nešto kompliciranije, i namjenjene ljudima i računalima kojima je jedina, ili bar primarna, zadaća AUDIO/VIDEO obrada. Dakle profesionalni OS za profesionalce koji znaju što trebaju i znaju više od mene pa ne smatram da im ne trebam ništa objašnjavat, ali ako nekoga više zanima neka slobodno instaliraju neki (pr. UBUNTU STUDIO) i malo istražuje po njemu, sigurno će se vrlo brzo snaći.
2. Ja sam koristim LINUX MINT. Po meni je najupotrebljiviji za desktop računala, iako skoro sve što vrijedi za UBUNTU vrijedi i za MINT jer je nastao iz UBUNTU-a. Također i programi iz UBUNTU STUDIO se mogu primjeniti i instalirati na MINT.

Dakle krenimo na priču.
Prvo idete na net i skinete neku distribuciju, za početnike preporučam UBUNTU ili MINT, možete ih besplatno skinuti sa njihovih web stranica. www.ubuntu.com i www.linuxmint.com. Skinete 32 ili 64 bit-nu verziju, spržite na CD/DVD i instalirate na računalo. O instalaciji neću ovdje, ali dosta je jednostavna, a možete ih instalirati i uz windowse, samo ako to radite pazite što radite da nebi slučajno izbrisali windowse. Instalacija (kompletna sa svim programima) nebi trebala trajati više od 45min, nakon čega bi bilo dobro da instalirate sve update-ove koje vam ponudi (trebali bi imati ikonu u gornjem desnom dijelu ekrana koja vam govori da imate update-ove). Također bi linux trebao prepoznati sve uređaje koje imate i nebi trebalo biti potrebe za instalacijom nekih dodatnih drivera, no ako zatreba i to se može rješiti. Ne moram naglasiti da morate biti spojeni na internet za sve ovo. Također će vas tijekom instalacije pitati za "root" password. Dobro je zapamtite jer za sve važnije promjene na računalo koje radite (uključujući i instalaciju programa) će vas pitati taj password.
Nakon ovoga slijedi upoznavanje sa linux-ima. Vrtite malo mišom po ekranu, malo klikajte po meni-u, čisto da vidite gdje vam se što nalazi i koje sve programe već imate :)

Nakon što ste se snašli slijedi instalacija programa. Programe će te instalirati direktno sa interneta tako da otvorite program "synaptic package manager" ili "software center". Preporučio bih synaptic jer vam daje veću preglednost oko toga što radite. Pitati će vas root password te će se otvoriti prozor sa svim programima koje imate i koje možete instalirati.

Programe instalirate tako da njihov naziv upišete u malu kućicu, a potom desnim klikom miša na program odaberete instalaciju. Nakon što ste to sve napravili za svaki program pojedinačno kliknete na ikonu apply, prihvatite sa "OK" te će uslijediti instalacija.
Programi potrebni za instalacijusu slijedeći:

ZA AUDIO:
jackd (jack je program-server koji omogućava virtualno prespajanje digitalnih ulaza i izlaza, tako da možete audio ulaz spojiti na neki program kao guitarix a onda izlaz toga programa na zvučnu karticu tj. audio izlaz)
jackd2
jack-tools
jack-stdio
qjackctl (program koji omogućava vizualno upravljanje sa jack-serverom)
jack-mixer
pulseaudio (audio sistem za linux)
pavucontrol (vizualna kontrola pulseaudio - slično kao volume settings kod windows-a)
pulseaudio-module-jack
libasound2-plugins
libjack-jackd2-0
libjack-jackd2-dev
vlc (program za gledanje videa i slušanje glazbe - isto kao kod windows-a)
vlc-plugin-jack (plugin da se vlc može spojiti na jack server)

GITARA:
guitarix (gitarski efekti)
rakarrack (gitarski efekti)
jack-rack (gitarski efekti)
gtclick (meronome program)

SNIMANJE:
audacity (sa ovim programom možete audio ulaz iz vaše gitare direktno snimati na komp)

I eto to je to :) barem onaj teži dio. Imate linux i svi programi za sviranje i snimanje gitare su tu. Napomenit ću samo da se skoro sve ovo može primjeniti i na klavijaturu ako tko ima ili neki drugi instrument.

Korištenje je relativno jednostavno:
Nakon što ste se ulogirali na svoj korisnički račun napravite slijedeće:
1. Spojite gitaru na komp. Ja koristim Guitar link, ali možete i na line-in ulaz zvučne kartice. Ako je lošija zvučna imati će te neki delay, ako je bolja nebi ga trebalo biti, u svakom slučaju možete nabaviti Guitar link na USB za nekih 50-60 kn na ebay-u.
1. Pokrenuti qjackctl
2. Namjestiti postavke qjackctl u "Setup" - Ako kliknete na ">" ikonu pored "Input devices" možete odabrati ulaz na koji ste spojili gitaru.
3. Pokrenuti jack sa "Start" - Pokazati će vam se konekcije koje je jack napravio. Najvjerojatnije bi sve odmah trebalo biti spojeno kako treba.

4. Pokrenuti "guitarix" ili "rakarrack" ili "jack-rack" - Sada će oni biti vidljivi u jack-u, i njihovi ulazi i izlazi bi trebali biti spojeni na odgovarajuće sistemske ulaze i izlaze.
5. Pojačati gitaru i svirati :D
6. Naknadno pokrenuti "audacity" i u jack-serveru spojiti ovako: Systemski ulaz na pr. guitarix, guitarix izlaz na audacity i onda audacity izlaz na sistemski izlaz (zvučnu karticu)
7. U audacity-u snimiti neko remek-djelo :)
8. Kod gašenja krenite obrnutim redoslijedom, tako da obavezno jack-server stopirate pa tek onda zatvorite

Dok jack radi nećete moći direktno slušati pr youtube ili vlc ili neki dr muzički program, već ćete trebati u pavucontrol programu odabrati da izlaz pojedinih programa ide na "Pulse audio jack sink" kojega ćete u qjackctl imati spojenog na sistemski izlaz.


Znam da sve ovo zvuči dosta komplicirano, ali ako budete radili s ovim mislim da ćete jako brzo sve shvatiti i s lakoćom sve ovo i koristiti i primjenjivati.
Ovaj mali tutorial NI PRIBLIŽNO ne pokriva sve što se može napraviti na linux-u, a siguran sam da će netko i imati dosta pitanja u vezi ovoga pa me slobodno kontaktirajte.

Nadam se da sam s ovim barem malo pomogao netkome, ako ne, nadam se da bar nisam nikoga obeshrabrio u korištenju linux-a za sviranje :)

Pozdrav svima
Ride boldly ride, the shade replied
...if you search for El Dorado.
Evil.Jesus
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1193 odgovora
Država:
Grad: Novska
Godine: 30
Hvala:   13   puta!
#213426 u 03-01-2012 16:55 GMT+01 sat :


Poprilično korisno, i drago mi je što se netko kod nas dohvatio toga :)

I sam sam digao ubuntu na laptop iz istog razloga ali nisam se još toliko potrudio s tim. Najbolje od svega je što je sve legalno i besplatno :)


Jedem skoro svaki dan.
YouTube
Glam Boogie
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
11947 odgovora
Država:
Grad: Zara
Godine: 60
Hvala:   78   puta!
#213430 u 03-01-2012 17:29 GMT+01 sat :


Svaka čast spiro,vidi se,znanja imaš,a i da si si truda.Ajde bar neka dobra novost i osvježenje da je došlo u naše redova.Uvik se nešto traži,nema ih puno koji na početku ostave ovako "debeli"trag.Iamo san truba za kompjutera,ma kakva truba,saxofon,kažen Odlično.


You don't have to hurry
You don't have to try
You don't have a care
You're walking on air
pekki
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
6382 odgovora
Država:
Grad: Zadar
Godine: 35
Hvala:   75   puta!
#213446 u 03-01-2012 18:30 GMT+01 sat :


svaka čast na trudu stari!


machinehead
Online status:

VIP
Pošalji PP
2420 odgovora
Država:
Grad: Zaprešić
Godine:
Hvala:   10   puta!
#213538 u 04-01-2012 00:07 GMT+01 sat :


budem ja u tvoje ime stavio ovo u sekciju Kućni studio

dobar je tutorial
budući da je linux u pitanju, odmah su jazavci eliminirani, pa svi koji će čitati budu skužili


Halo over our demise
Following a god so blind
Sallow in their sickening
Swallow not, the shit they feed
GoFgO
Online status:

VIP
Pošalji PP
1892 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 34
Hvala:   4   puta!
#213539 u 04-01-2012 00:11 GMT+01 sat :


:) Vec sam ja to negdje stavio i linkao ovdje :)


Ahh..
spiro2903
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
203 odgovora
Država:
Grad: Croatia
Godine:
Hvala:   0   puta!
#213579 u 04-01-2012 09:06 GMT+01 sat :


Drago mi je da vam se svima sviđa. Ako kome treba kakva pomoć a da mogu pomoć, samo pitajte.
Ride boldly ride, the shade replied
...if you search for El Dorado.
spiro2903
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
203 odgovora
Država:
Grad: Croatia
Godine:
Hvala:   0   puta!
#214161 u 07-01-2012 18:19 GMT+01 sat :


http://gnuguitarinux.sourceforge.net/

Možda će nekoga zanimati. Još jedna Linux distribucija namijenjena ISKLJUČIVO snimanju/sviranju gitare :)
Ride boldly ride, the shade replied
...if you search for El Dorado.
modrishark
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
429 odgovora
Država:
Grad: Samobor
Godine:
Hvala:   1   puta!
#216117 u 18-01-2012 17:53 GMT+01 sat :


mene jedino muči to što mi na Kubuntu 11.10 niti Kubuntu 12.04 ne radi nijedan od programa. Na Ubuntu radi sve normalno.


spiro2903
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
203 odgovora
Država:
Grad: Croatia
Godine:
Hvala:   0   puta!
#216813 u 23-01-2012 12:11 GMT+01 sat :


Većina ovih programa je namijenjena za GNOME sučelje (Ubuntu) a ne KDE (KUBUNTU). Možda ćeš morat povuć pakete za GNOME.
Imaš 2 opcije:
1. Prijeć na Ubuntu, samo nemoj 12.04 (Kubuntu ili Ubuntu) jer ti je to tek alpha verzije i neće ti dobro radit. 12.04 znači da izlazi 2012 u 4 mjesec.
2. Instalirat Gnome na Kubuntu. To se da izvest relativno lako, i u teoriji bi trebalo raditi bez problema, ali meni se znalo (na Mintu) dogodit da se pojedini programi i servisi "kolju" jer su instalirana oba sučelja.

U svakom slučaju možeš proguglat kako to točno napravit, a evo ti i par linkova, pa možeš pokušat:

http://askubuntu.com/questions/52271/is-it-possible-to-install-gnome3-in-kubuntu-11-04
http://www.makeuseof.com/answers/install-gnome-desktop-kubuntu-111/

I pripremi se na TOTALNO drukčiji desktop :)
Ride boldly ride, the shade replied
...if you search for El Dorado.
modrishark
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
429 odgovora
Država:
Grad: Samobor
Godine:
Hvala:   1   puta!
#219109 u 09-02-2012 11:45 GMT+01 sat :


Ubuntu sam i koristio, kde ne volim, nije baš stabilan.
al kod linuxa sve ovisi o svemu, tak da ja na ubuntu 11.10 mogu koristit samo UNITY 2D, UNITY se zbloka čim se ulogiram, a gnome ne radi.
Sad isprobavam Linux Mint pa ću tamo probat dal radi :)


VHalen
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1310 odgovora
Država:
Grad: Čakovec
Godine:
Hvala:   0   puta!
#219114 u 09-02-2012 12:32 GMT+01 sat :


Spiro2903 care HVALAA!!

Baš diplomski pišem vezan za glazbene programe i baš sam jučer završio o programima pod win OS, a danas krećem na to sve ali na Linuxu kao free alternativa (radi usporedbe).
Ja sam si već nešto pripremio, ali i ovo će mi biti od velike koristi ..isprobat ću na Ubuntu Desktop 11.04 koji već godinu dana radi ko urica, a upravo se skida i Ubuntu Studio koji si preporučio!


Neke od programa koje sam mislio isprobati su ovdje (a trebali bi biti i u software centru):
http://www.linuxzasve.com/audio

Prvenstveno mi je cilj naći alternativu Cubaseu i sličnim programima. Pod win os to bi bio Reaper (svega par mb ima i ako se ne plati licenca može se svejedno full koristiti). E sad treba naći u Linuxu :D

A kao alternativu za Ableton bi htio isprobati Bitwig Studio (u kojemu ima "prste" i ekipa koja je radila Ableton). Ali njega su tek najavili pa ne znam da li će izaći prije. Uglavnom brutalno mi program izgleda i jedva čekam da izađe:

http://www.linuxzasve.com/najavljen-bitwig-studio-profesionalni-alat-za-glazbenu-produkciju?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+linuxzasve+%28Linux+Za+Sve%29EDIT:
Upravo sam se prijavio za beta testiranje Bitswiga (da malo ubrzam hehe)...nadam se da ću upast u kvotu pošto je ograničeno :/

Ovaj post je izmjenjen od VHalen (prije 09-02-2012 12:48, )


"Forget the rules. If it sounds good, it is good." - Eddie Van Halen
"Forget the genres. If it sounds good, it is good." - MusicOnly
spiro2903
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
203 odgovora
Država:
Grad: Croatia
Godine:
Hvala:   0   puta!
#219232 u 10-02-2012 00:46 GMT+01 sat :


@modrishark
Koju konfiguraciju kompa imaš? Unity ti se možda zblokira ako ti nisu instalirani driveri za grafičku. Ja imam ati-evu i kosistim open-source drivere (dakle NE ati-eve) i radi mi OK, ali onda opet ja ne koristim unity :)
Još jedna preporuka ako ćeš koristit Mint. Instaliraj Cinamon cinnamon.linuxmint.com/ meni se pokazao dosta brži i stabilniji od standardnog desktop environment. Kad ga instaliraš odlogiraj se i ponovo logiraj (ovaj put sa opcijom Cinnamon).


@VHalen
Drago mi je da mogu pomoć :)
Iskreno neznam ništa o Cuebase-u, ali ako mi kažeš šta točno radi (za šta se koristi) možda ti mogu nać alternativu za linux.
Ride boldly ride, the shade replied
...if you search for El Dorado.
VHalen
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1310 odgovora
Država:
Grad: Čakovec
Godine:
Hvala:   0   puta!
#219636 u 13-02-2012 15:07 GMT+01 sat :


Cubase je DAW ..nešto poput Ardour-a u Linuxu, samo što je (koliko zasada mogu usporediti) Cubase daaaleko profesionalniji od Ardoura.

Evo cijeli petak sam se zezao i danas do pred kojih pola sata da sam konačno dobio zvuk iz Ubuntu Studia pa nakon toga i ulaz signala preko Jacka u Ardour te izlaz iz njega u system.

A cijelu subotu i nedjelju sam se davio sa Ubuntu Desktop 11.04 na drugom računalo gdje mi je ustvari i primarno da ovo napravim što sam napravio i na Ubuntu Studio.
Danas dok dođem doma onda ću vidjeli da li ću uspjeti što...najviše me muči što mi Jack izbaci neki error message kada ga pokrenem i još gore je što Ardour traži da Jack radi kako spada, a pošto u ovom slučaju Jack ne radi ujedno ne radi niti se otvara Ardour nego također izbacuje nekakve poruke s greškama.

Lud sam...nadam se da ću to riješiti inače...ahhh ...najgore mi je što sam radio ovo pa ono pa opet ovo u Ubuntu Studio i dok je konačno proradilo ja iskreno ne znam više što i kako sam napravio


"Forget the rules. If it sounds good, it is good." - Eddie Van Halen
"Forget the genres. If it sounds good, it is good." - MusicOnly
spiro2903
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
203 odgovora
Država:
Grad: Croatia
Godine:
Hvala:   0   puta!
#219646 u 13-02-2012 18:11 GMT+01 sat :


Stavi ovdi koju ti grešku jack izbacuje pa ću vidit mogu li pomoć. Da li koristiš qjackctl za pokretanje jack-a i prespajanje?
Ride boldly ride, the shade replied
...if you search for El Dorado.