one peace guitar

Radioactiv
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
51 odgovora
Država:
Grad: Vž
Godine: 50
Hvala:   0   puta!
#112299 u 21-08-2009 21:06 GMT+01 sat :


Ukratko, nedavno sam se raspitivao o izgradnji gitara i naletio na ovu stranicu. Ako se izuzme cijena i poteškoće kod izrade, koliko je zapravo korisno imati gitaru napravljenu od jednog komada drveta. Ljudi pričaju o većem sustainu kod neck-through gitara koje su po konstrukciji najsličnije one-peace gitari, iako znanstvene studije provedene na tu temu pokazuju sasvim suprotne rezultate. Po mojem mišljenju, najveća razlika trebala bi biti u tonu, pošto su kod bolt-on i set neck gitara vrat i tijelo obično napravljeni od različitog drveta što utječe na vibracije koje se prenose tijelom i vratom gitare.

Još nešto. Gitara opisana na sajtu čiji sam link naveo nema klasičan fingerboard već su pragovi montirani direktno u vrat. Kakav bi to moglo imat utjecaj na ton i izdržljivost instrumenta?

U slučaju gradnje takve gitare, koje bi drvo bilo najbolje upotrijebiti?


čiča
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
184 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 50
Hvala:   0   puta!
#112317 u 21-08-2009 22:58 GMT+01 sat :


Pa ja mislim da je to bezveze i da je razlika između toga i neck through gitara zanemariva, a što se drveta tiče možeš koristit koje god tebi najbolje odgovara.


fedja
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
655 odgovora
Država:
Grad: Mostar
Godine:
Hvala:   0   puta!
#112333 u 22-08-2009 02:01 GMT+01 sat :


Vrhunsko ljepilo na smeta mnogo drvetu , tako da bih prije isao na set-neck ili necktrought , to 1peace je za mene glupost nema nikakvog smisla.


Pizvo
Online status:

Moderator
Pošalji PP
3380 odgovora
Država:
Grad: Sisak
Godine:
Hvala:   14   puta!
#112335 u 22-08-2009 04:18 GMT+01 sat :


To su bedastoće, rani fenderi iz 60.ih su rađeni čak i od 5 (!!) različitih komada drveta, sljepljenih jedan za drugi, potpuno nesimetrično i to samo o tijelu govorim, plus su imali nevoštene single coli pickupove... A danas glase za neke najbolje zvučećih instrumenata u povijesti.

Gibson, bog isus sustaina je također od više zaljepljenih komada drveta, čak nekad i od 3 različite vrste drveta... I jel smeta? Niko se nije žalio.

Ja opet imam korejsku kopiju strata od plywooda, odnosno tankih šperploča ispunjenih drvenastom masom, sa bolt-on javor vratom i to kino zvoni do prekosutra, usporedio sam ga u zadnje vrijeme sa Custom Ibanezom od mahagonija sa set in vratom i fiksnim bridge-om, RG550 Ibanezom, Vintage V100 kopijom LPa i Gibson LP studiom i zvoni dulje od njih...

Tako da su to relativne stvari, ovise u mnogome i do pojačala i pickupova, a rezonantnost drveta se nemre izjednačavati sa sustainom, to su kruške i jabuke.


A što se tiće drveta, najpogodniji su javor i joha, zbog svoje strukture i općih rezonantnih svojstava, no takve gitare su teške ko sam vrag. Isto tako, postizanje milimetarski točnog kuta vrata je noćna mora, pošto nemaš mogućnost sitnih korekcija u podnožju korjena vrata (to je i s neck-trough problem, zato i jesu najskuplje opcije).

Ovaj post je izmjenjen od Pizvo (prije 22-08-2009 04:23, )


Guitar360
Online status:

Administrator
Pošalji PP
10092 odgovora
Država:
Grad: ZG
Godine:
Hvala:   86   puta!
#112339 u 22-08-2009 05:10 GMT+01 sat :


A imaš behringer pedalu sa sustainom, 300 kn i možeš cviliti do preksutra, ako ti je gušt.
Tako da je to meni zanimljivo ali u konačnici nepotrebno jer možeš dobiti šta hoćeš i bez toga, onda čemu dati hrpu love. TO je porez na budale ako se mene pita. Makar volio bi imati jednu u svojoj kolekciji čisto eto tako.

Viđao sam takve stvari i prije. Nije me baš previše interesiralo i nisam zadivljen.

Drago mi je što evoluiraju stvari i što se kreću pa makar u nepotrebnom smjeru. Jer ne vidim praktičnu primjenu osim sustaina i nekog "feela drveta" u tonu, a danas ti to i tako ne treba puno jer se ne sviraju gitare općenito, samim time ni cijele note na gitarama, a kamoli nešto dulje od toga. A ako i ima tog drveta to je progutano u efektu uglavnom. I nebitno je za cijelu priču.

A što se tiče drveta problem može biti vrat radi žica i svega, pa onda nije loše uzeti neko tvrdo drvo koje dobro rezonira. Neki tvrdi javor ili nešto bi radilo dobro, ali je stvarno to nepotrebno iz moje perspektive.


Testicles, Testicles, 1, 2, 3, 4, Testicles...

GoFgO je moj car zauvjek. Uvjek ću mu se klanjat i volit ga više od vlastite djece.