DRUGE RECENZIJE

Washburn Wi66PRO

  • Autor: Brada
  • Datum: 18-01-2009 09:10
  • Ispiši Stranicu
U zadnje vrijeme se dosta govori o ovom modelu, neki sa skepticnim tonom, neki nisu ni probali al misle da znaju a neki jednostavno zele informacije iz prve ruke pa uzivajte :)

Slikice:















Specifikacije sa sluzbene stranice (za neke stvari ionak neznam hrvatske izraze pa nek bude na engl):


WI 66PRO

* Mahogany body
* Bound, carved flame maple top
* Mahogany set neck
* Fingerboard radius 14"
* Nut width: 43mm
* Bound rosewood fingerboard
* Bound headstock
* Pearl wing inlays on fingerboard
* Seymour Duncan® '59 reissue pickup in the neck
* Seymour Duncan® Custom Custom pickup in bridge
* 3 way toggle Switch
* Speed knobs
* Exclusive VCC control
* Tune-o-matic bridge with stop tailpiece
* Exclusive Grover® 18:1 gear ratio tuners
* Buzz Feiten Tuning System™
* List Price: $1,299.90
* Case: GB4 Included
Colors: Flame Honey Burst, Flame Tobacco Sunburst




IZRADA:

Tijelo i vrat od mahagonija spojeni set-neck izvedbom iliti klasican Les paul dizajn. Drvo je masivno i tesko te uopce nesumnjam da je pravi mahagonij, te izgled drveta otraga mi tako sugerira no nisam nikakv strucnjak- za takve stvari najbolje odnjet nasim graditeljima gitara koji bi odma znali rec o cem se radi :)
Izrada je kako bi ja rekao deluxe, sve je jako dotjerano, pragovi savrseno postavljeni, binding na tijelu,vratu i headstocku izveden bez ikakve greske, MOP na inalayevia i headstocku (recimo kod Jackson gitara ide samo na USA seriju) itd. Uglavnom izgled kod ljudi prvo budi dva pitanja- kolko dodje? i - kak tak malo?
Osobno bi volio da je hvataljka ebony umjesto rosewood al za tu cijenu bilo bi smijesno ocekivat jos i to.
Eto neznam sta jos reci- ja na svom primjerku nisam uocio nijednu manu ili pogresku u izradi.



HARDWARE / ELEKTRONIKA:

Hardware je po meni odlican- jako precizne Grover 18:1 stimalice, standardni tuno-matic briđ i odlicni Seymore Duncan pikapovi - Custom custom na briđu i fenomenalni 59' na necku, po meni savrsena kombinacija za tu gitaru. Od potenciometara su tu dva volume pota sto je meni osobno fenomenalno jer volim imat jedan stisan a jedan pojacan radi naglih varijacija prebacivanjem switcha, zatim dvije tonske kontrole al malo netipicne, naime radi se o VCC (mislim da bi to bilo voice contour control), uglavnom radi tako da simulira single coilove al bez splitanja pa stoga na taj nacin radi besumno.Nista spektakularno ali nije losa stvar. Kritika za volume potove a to je da imaju najvecu osjetljivost izmedju 0 i 1, i po meni to nije bas najbolje rijeseno, no preptostavljam da ljudi koji setupiraju gitare mogu to rijesit promijenom potova ili tako nesto (Strat04 molim nadopunu za to)
Gitara se nerastimava i sve je kako treba. To je po meni i najveca prednost sta sve radi (osim volume pota) kako treba i nema potrebe mjenjat nista, ni pikapove ni masinice ni ista trece sto je inace velika boljka gitara tog cjenovnog ranga.




ZVUK / SVIRLJIVOST / ERGONOMIJA:

Sto se tice zvuka u sto god sam ju ukopcao zvucalo je jako dobro, bilo kanta od pojacala ili dobar lampas ili guitar rig. Ima jedan zdravi organski zvuk kako na suho tako i "ukopcana", alnico + mahagonij meni ubojita kombinacija, pa idemo redom: bridge pikap- dosta svijetao zvuk s obzirom na mahagonij s jako puno low enda sto rezultira onim nekim growlom na dobrom pojacalu.Ukratko jako masno na distorziji i živahno na cleanu, sa VCC kontrolom na nuli dobija se onaj stratovski twang no nista sto bi moglo konkurirat pravom stratu, pravim strat fanovima ionako nije ni namjenjena ova gitara. Medju poziciju inace nikad ne koristim na gitarama pa nema smisla da ista o njoj pisem.
Neck pikap- meni osobno je 59ka pravi dragulj hehe, uzasno organska i puna tog paf karaktera, odlicna na cleanu i distorziji, dok za bluzere nema dileme koji ce im se vise svidjet, njima imam osjecaj nebi ni trebao switch posto ce ionako cjelo vrijeme bit na ovom pikapu :) Uglavnom meni osobno najdrazi pikap opcenito dosad. Sustain fenomenalan sto se uostalom i ocekuje za ovakvu gitaru, drvo odlicno rezonira i na suho ima takodjer predivan ton.
Sto se tice ergonomije, ima jedno poboljsanje u odnosu na gibsonov les pual a to je (kao sto se i na slici vidi) spoj vrata i tijela koji je odlicno rijesen tako da uopce nema one boljke sto se tice dostupnosti visokim poljima. Vrat je definitivno dosta tanji nego Gibsonov i meni jako odgovara, no to je nesto sto svako za sebe mora probat. Ona glavna boljka - tezina - je naravno jos uvijek tu no to je nesto sto se nemoze izbjeci i na sto su navikli ljubitelji LP gitara.




ZAKLJUČAK:

Sto se tice ove moje ja stvarno nisam uspio nac osim volume pota nijednu zamjerku, sve je kako treba ukljucujuci i sound (sto je nekako najbitnije). Po meni ovo je best buy u hrvatskoj jer rijec je o smijesnoj cifri za takvu gitaru, a i pohvale audio pro-u na cijeni posto u americi dodje oko 700-750 dolara, sto bi reklo da placamo ko i ameri - tesko za povjerovat zar ne?

» 34 komentara... Dodaj svoj!

Man on the moon kaže:

Hvala na recenziji.
Idem po ovu ljepoticu u petak ako sve prođe kako treba. :drinks

18-01-2009 14:17

vodjaskitnica kaže:

pa i nije gitara tako teska, ima one tzv. celije. vise puta sam ju sviro i uvijek mi se cinila ajmo rec "prosjecno" teskom.

18-01-2009 15:02

juraj kaže:

jej prvi komentar =)

Ovo za volume pot,
meni se je tako isto (Ibanez SAS36FM)
a i mom frendu, al sam zaboravio koja gitara

18-01-2009 15:07

čiča kaže:

Imam dotičnu gitaru i imam samo riječi hvale za nju.

18-01-2009 15:57

marin kaže:

ovu sam gitaru mislio ljetos kupiti, i onda se otišlo na maiden, došla cura, popilo se , izašlo...
uglavnom- nisam ju prežalio. . .

gospon čiča- jeste zainteresirani za trampu na tjedan dana, ja vama ibaneza pro line series, a vi meni ljepotcu :D

18-01-2009 18:05

mccneb kaže:

Onaj problem sa potovima imam i ja na svom ibanezu, isto SA serija. Bio u euromusicu jednom kad sam imao novaca i zelju kupiti novi pot, nije bilo nist na lageru i to je to, nikako da se natjeram promijenit to...

Ova gitara mi se dosta svidja, cak mogu reci da mi je zao sto sam Ibaneza kupio, cjenovno su tu negdje, ali sam jos ulozio u Ibaneza 1000kn tak da ono...

Ova ce mi sigurno bit na popisu kad budem kupovao novu gitaru...

18-01-2009 18:29

MusicOnly kaže:

Apeliram na ocjenjivanje recenzija :)

18-01-2009 19:06

les paul kaže:

imam isti problem sa vol. potovima, na epi lp custom-u, ali mi ionako stalno stoje na 10, pa mi ni ne treba.

18-01-2009 19:14

brada kaže:

@vodjaskitnica
moja je dosta teska i sumnjam da ima te tzv celije. ako nevjerujes mozes probat. svima je komentar kad ju prime da kako je dosta teska pa eto.

zaboravio rec u recenziji jos dvije stvari.
1. uz gitaru se dobije gigbag dosta kvalitetan i cvrst (ne ono tanko govno sta se prodaje za 100kn a gitaru nista prakticki ne cuva).

2. pratim redovito oglase opcenito sto se tice gitara i opreme i dosad nisam vidio nijedan oglas da se prodaje ova gitara, zakljucak prepustam vama.

18-01-2009 19:25

čiča kaže:

Da futrola je mrak. Meni je bolja od harshell casea. Marine rado bi se trampio s tobom ali imao sam pro line ibaneza do prije par tjedana :)

18-01-2009 20:07

vodjaskitnica kaže:

@brada
cudno, bas cudno. ja kad sam ju iso isprobavat sam si i mislio da ce bit teska, ali onda kad sam je uzeo u ruke sam ostao ugodno iznenadjen sto uopce nije teska. cak sam i pito prodavaca, i reko je da nisu teske bas zbog tih celija.

18-01-2009 20:09

brada kaže:

@vodjaskitnica

vidis moze bit da je onda tu moja iznimka. nisam to tako povezao, sad kad sam zadnji put bio u audio pro probao sam malo wi66 crni koji su imali i ucinila mi se dost laksom al sam nekako imao u glavi da je taj crni iznimka a ne moj

18-01-2009 20:44

dradels kaže:

U usporedbi sa Vintage 100 gitarom koja je recimo bolja mislim na kvalitetu drveta, vrata, svirljivosti (magneti nisu bitni) ?

18-01-2009 21:34

čiča kaže:

Ma kakav Vintage 100. Ovo je po meni bolja gitara, pogotovo što se tiče vrata i svirljivosti, a i drveta, a u ostalom pickupi su bolji.

18-01-2009 22:48

vodjaskitnica kaže:

@brada
da, taj crni sami i ja sviro, i jedan honey burst. oba dva su bila normalne tezine, znaci ne teski.

18-01-2009 23:29

mirko182 kaže:

glede težine, ja isprobao sve tri varijante i sunburst je bila najteža, crna i honey laganije. Inače kupio sunburst i prezadovoljan

19-01-2009 00:41

isus696 kaže:

imam crnu i prezadovoljan sam,kupio zadnuju (od 4 ) u audio pro-u prije godinu dana
otiso sam tamo po drugu gitaru i doveo ovu
sve u svemu,za cijenu,predobro
jedina zamjerka mi je neck pickup jer je dosta vodenast(pre vodenast za moj ukus)i to cu jedino promijeniti
best buy

19-01-2009 10:04

marin kaže:

@ čiča- hahahah. . . no frx. . . nego da te pitam par pitanja-jel se ima kupit gdje ta futrola, i, kako ti je sjeo pro line ? :D

19-01-2009 13:29

brada kaže:

@mirko182
i ja sam isto isprobao sve tri varijante, crna definitvno najlaksa, za honey se nesjecam tolko nju sam prvu probao kadje audio pro tek dosao u zg a evo ova moja sunburst je poprilicno teska. al u svakom slucaju dosta zanimljiva informacija. nebi se cudio da recimo u crnu stavljaju drugacije komade drva posto se to drvo ni nevidi na njoj.

sto se tice usporedbe sa vintage100 o kvaliteti drveta mozemo samo raspravljat al kvaliteta zavrsne izrade je debelo losija od wi66, kao i hardver, a meni osobno i zvuk. al za tu cijenu to su odlicne gitare.

19-01-2009 13:40

čiča kaže:

@ marin
nebih znao dal je ima odvojeno jer sam ja gitaru dobio rabljenu, ali ako ima onda ima u audio prou. Ja sam imao konkretno pl2550. Znači superstrat, neck through i mogu reči da je mrak gitara. prilično je masivna bila, čak bi se usudio reči duplo teža od mog washburna, a ne kao večina ibaneza tog tipa koje sam probao,papirić. Vrat je super, a floyd drži štim i nakon 25 godina. Samo riječi hvale.

19-01-2009 14:30

Man on the moon kaže:

evo kupio ja crnu.
prezadovoljan sam sa zvukom, udobnoscu vrata, izgledom..... :D
moram napomenuti da je jako lagana, mislim da je jedna od laksih elektricnih koje sam imao prilike svirati........ cak je i moja pacifica teza...... iskreno volio bih da je malo teza.....:crazy

24-01-2009 11:45

Kensai kaže:

Ljetos sam kupio ovu gitaru i moram reći da sam jako zadovoljan njome od zvuka koji magneti proizvode do udobnosti sviranja, jedina joj je mana što je malo teža no navikneš se na to.
U zadnje vrijeme sam primjetio da mi se ona mala pločica (valjda se zove kobilica) preko koje ide žica D kada sviram prstima, ide gore dolje. Zanima me da li je netko imao ovih iskustava i da li se to da riješiti.

31-01-2009 20:41

Sina67 kaže:

Super recenzija ! Slazem se sa svime, ukljucujuci i tezinu i jedinu manu - nelinernost volume pot-a.
Gitaru sam prije 2 mjeseca kupio mladom gospodinu sinu za rodjentan i sto je najvaznije odusevljen je njome, pogotovo bojom - crveni flame top (model 2005 - vise nije u ponudi).

04-02-2009 19:10

Man on the moon kaže:

Evo nakon 5 mjeseci druzenja s ovom gitarom zakljucio sam da je stvarno prelagana te zbog toga ne ulijeva puno povjerenja, dosta se cesto rastimava, jedino me nije razocaralo je zvuk koji je stvarno fantastican ali sa izradom nisam zadovoljan..... neznam moguce je da sam naisao na "losu" među hrpom odlicnih ali mislim da moj Washburn ne opravdava vecino ovoga sto je napisano u ovoj recenziji......

07-06-2009 13:24

brada kaže:

@Man on the moon
sto ti tocno s izradom nevalja?
meni nakon intenzivnog koristenja sve radi ko i prvi dan, cak sam izuzetno zadovoljan sa hardverom na kojem nema nikakvih znakova koristenja..

a sto se tice tezine, ak ti je laksa a dobro zvuci to je samo prednost..

08-07-2009 09:27

Man on the moon kaže:

evo me nazad nakon dugog vremena...... ovako sto se tice izrade ima par gresaka tipa malih plavkastih mrlja na laku...... jest da je lagana i dobro zvuci ali mene zanima jel tezi modeli bolje zvuce, a logicno bi bilo da zvuce bolje, mislim meni gitara odlicno zvuci ali nije da se mogu bas pohvalit repertoarom drugim gitara sto sam svirao (negdi 20-tak gitara ali skoro svaku na drugoj opremi :/).....

23-03-2010 22:28

Punker95 kaže:

Hej ljudi koliko kosta ova i gitara? Ja imam 3000 kuna! Dovoljno??

21-05-2010 00:26

DirkVanBonner kaže:

@ Punker95 NOT

09-07-2010 23:06

Jackov kaže:

Punker95 u audio pro dodje ti 4000 http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=4324

09-07-2010 23:43

fedja kaže:

Ja sam je kupio prije 10 dana. Gitara je urađena bez greske. Seymour Duncan magneti odlicni. Jedina mana je VCC elektronika koja je očajna, magneti sa njom daju samo pola snage a tonske varijacija su minimalne. Inace u tom njihovom patentu nema kondenzatora, ja cu sada probati da stavim kondenzatore razlicitog kapaciteta pa javim koji najbolje boje ton.

Eto pozdrav :)

07-08-2010 21:11

mladens kaže:

ZA one koje zanima; nakon nekog vremena provedog sa originalnim harverom (potovi) nisam baš bio oduševljen tim VCC-om pa sam odlučio zamjeniti potove.
Uzeo sam na ebay-u 4 CTS 500k pota i dva orange dropa (tzv modern wiring sa neovisnim kontrolama za glasnoću za sada).
Razlika je poprilična; ne samo što su volume potovi sad zbilja upotrebljivi (znači nema onog on-off efekta između 0 i 1) već je output puuuuno jači (glasniji).

Sa novim potovima je zvuk dosta britkiji (svjetliji) i definiraniji što je pretpostavljam rezultat jačeg outputa sada u odnosu na VCC. Sve u svemu za mene osobno je ovo predivan upgrade.

20-11-2010 19:25

Mirge kaže:

Fedja, koji si tacno upgrade odradio i jesi li primjetio bitnu razliku u odnosu na "defautl" verziju gitare, kao sto je Mladens?

Usput, ja sam zadovoljan gitarom. Kad sam je kupio, bridge magnet mi je sustao dok sam svirao na njemu. Ispostavilo se da mu je potenciometar bio prljav, pa je nakon ciscenja sum nestao. Inace, potenciometri su medju jeftinijim.

Htio bih jos da pitam ostale vlasnike ove gitare, da li cujete neko brujanje lii sustanje kada prstom dodirnete onaj mali sraf kojim se podesava visina magneta? On se nalazi na plastici, tj. kucistu ili kalupu u kojem je smjesten magnet, izmedju dva srafa kojim je to kuciste vezano za gitaru. Meni se to osjeti na oba magneta.

Pozdrav

27-09-2011 12:33

mladens kaže:

Uh .. zar je već prošlo godinu dana od mog posta ?! :)
Anyway .. evo još malo dojmova nakon godinu dana sa ovom gitarom. Meni je kao početniku gitara zbilja savršeno sjela i kako sam napredovao sa sviranjem (nakon godinu dana učenja sad mogu bez srama uletit u nekakav jednostavniji blues jam session :)) tako sam i nešto malo sazrio po pitanju zvuka gitare.

Moje su glavne zamjerke (osim VCC-a kojeg sam vrlo rano eliminirao) tijekom vremena bili pomalo mutan i "boom-y" neck pickup i "presvjetli" bridge.

Nakon puno experiemntiranja sa različitim pickupovima, magnetima, potovima i lemnjenja najbolje mi je legao SD Pearly gates pickup u necku (magnet je bridge verzija cca 7,9k) i SD 59 bridge (promjenuio sam originalni magnet sa alnico 5 UOR) na bridgu. U kombinaciji sa RS superpotovima za glasnoću, CTS potovima za ton i sa ruskim pio kondenzatorima, uz tzv "50 style wiring" pickupvi su mi odlično izbalansirani a kontrole puno preciznije od stock elektronike).

Bridge i tailpiece su također zamjenjeni (aluminijskim faber dijelovima) čime je gitara osjetno živnula po pitanju definicije. Topwrapingom žica dobio sam na lakšem bendanju a iako je to koliko visim još uvijek tema bezbrojnih prepucavanja, meni se čini da je i sustain bolji.

Nikakvih problema sa gitarom nisam imao, mašinice su jako pouzdane, gitara jako dobro drži štim i do sada ne mogu naći nijednu zamjerku koju bi pripisao lošoj izradi.
Jedina stvar su pragovi koji su vidljivo izlizani (iako mi tip koji ima desetljeća iskustva sa gitarama kaže da će trajati još jako puno čak i ako nastavim bendat toliko :)).

@Mirge
Nemam problema su brujanjem kad dodirnem neki metalni dio gitare iako je i toga bilo kad bih krivo zalemio žice i sjebao uzemljenje :(

14-11-2011 19:24

Mirge kaže:

@mladens

E super, onda je sigurno do elektronike. Nista, moracu se i ja pozabiviti time kad stignem, jer sam bio ubijedjen da ima neki problem sa uzemljenjem. Hvala ti! :)

p.s. poslacu ti jos neka pitanje na pp, da ne smaramo ovde

Poz..

27-01-2012 14:12