DRUGE RECENZIJE

Ibanez SZ320

  • Autor: Pizvo
  • Datum: 19-08-2010 19:32
  • Ispiši Stranicu


POVIJEST

Ibanez je od sedamdesetih godina na ovamo postao poznat kao proizvođač gitara orjentiran na modernog gitaristu, koji prati trendove i ne boji se inovacija. Jedan od značajnijih modela, koji je Ibanezu donio ugled i izvan krugova obožavatelja shreda u kasnim osamdesetima, je svakako hvaljena S (Saber) serija. Radi se o modernom pristupu gitari, koja je zamišljena kao spoj različitih svijetova. Njeno tanko mahagonij tijelo, spojeno sa izvrsnim modificiranim wizzard javor vratom i tremolom/floydom, te mnoštvo pozicija pickupova nešto mekšeg karaktera su savršeno sjeli u čitavu lepezu žanrova u kojima su gitaristi zahtjevali ergonomsku, laganu i svestranu gitaru, pogodnu za live ili studio, soliranje ili ritam. Uvedena 1987., ova linija gitara je do danas jedan od simbola Ibaneza, zajedno dakako s JEM i RG serijama. Tijekom godina se pojavilo mnogo varijacija unutar serije, poput SA (javor top i vintage tremolo), SV (prestige linija), te negdje početkom devedesetih i SC linijom. U to doba dolazi do cvjetanja alternativne scene u SADu, koja je počela privlačiti sve više mladih ljudi, a polako ali sigurno je u proboj krenuo i američki luksuzni proizvođać gitara naziva PRS. PRS je nudio priličan odmak od Fender/Gibson/Ibanez filozofija gitare i stvorio novi standard - 25" skalu, mahagonij/javor top tijelo tanje od Gibsonovog, ali veće, kontura sličnijih Fenderu, s dva moderna humbuckera i fiksnim jednodjelnim mostom. Ovakav model gitare je izvrsno sjeo novoj generaciji gitarista i Ibanez je ubrzo shvatio da se isplati ubaciti u to tržište. SC (Saber Classic) linija nije bila ono na što joj ime asocira, već potpuno nov pristup. Tijelo standardnog Sa je blago zadebljano, gitara je dobila fiksni most, dva humbuckera i skraćenu 25.1" skalu, u nastojanju da se feelom približi trendu. No kroz par godina, unatoč vrhunskoj izradi i kvaliteti te gitare, otkriveno je par nedostataka, na što u upozoravali i sami gitaristi, a i ja sam se u to imao prilike uvjeriti, pošto mi frend posjeduje jedan SC model - gitara je ipak djelovala i zvučala tanko i glatko, malo preopušteno za ciljanu publiku. Ibanezov odgovor je bio logičan - tijelo je zadebljano na standardnu debljinu Artist serije, vrat je dobio deblji i zaobljniji profil i postao je set-in, a na most je sjeo ganz novi Gibraltar III (do danas standard na svim Ibanez fixed bridge gitarama), kombiniran sa string trough sistemom. Rođena je SZ serija, koju su ubrzo kao svoj signature model prihvatili razni gitaristi: Marty Friedman (Megadeath), Mike Mushok (Staind) i Keziah Jones (elektro-akustična izvedba). Čak i danas, par godina nakon prekida prizvodnje, najjeftiniji modeli, SZ320 i SZ520, se mogu vidjeti live kod gitarista poput Matta Bachanda (Shadows Fall) i Paula Wolinskog (65daysofstatic). I to s razlogom.


OBLIK I IZRADA

Obzirom na reputaciju Sabera, na prvi pogled sprijeda se jasno može zaključiti o čemu se točno radi. Konture su standardni Saber, samo što je gitara puno deblja od svoje mršavije rođakinje. Generalno gledano, može se reći da je koncept nekakav superstrat-susreće-PRS. Tijelo je mahagonij s tankim javor topom i vidljivim bindingom, vrat je također mahagonij s rosewood fingerboardom, set-in sa 22 polja i izglađenim spojem zbog lakšeg pristupa višim poljima. Vrat je nešto širi i nešto deblji, medium pragova standardnog radijusa, ali i dalje poprilično brz i nevjerojatno udoban, od vrha do spoja s tjelom. 25.1" skala je prilično neobična i jedinstvena za ovaj model, ali učinkovito spaja lakše bendanje, stabilniji tuning i veću mogućnost prilagodbe oktava niskim štimovima, karakteristike koje su uglavnom nespojive. Most je standardni Gibraltar III, vrlo čvrst, sa dubokim sedlima iz kojih žica ne može nikako ispasti, zaglađenih rubova zbog ugodnijeg palm-mutea i vrlo velikog hoda za štimanje oktava na najluđim štimovima (jedan od razloga zašto je Mushok, koji svira na drop B, svirao na SZu i prije nego je dobio svoju signature bariton verziju.) Umjesto tailpeacea, gitara ima string trough sistem koji pomaže sustainu. Mašinice su solidne, čvrste, drže štim i pametno su postavljene radi što manje tenzije. Action je skoro prenizak za svoje dobro, vrlo je mekana i laka za sviranje, čak i sa debljim žicama. Sveukupan dojam gitare na prvi pogled je izvrstan, iako se radi o početnom modelu. Djeluje elegantno, čvrsto i moćno, savršenog je balansa, nije preteška, iako ima masu i udobna je za sviranje u svim položajima. Na izradu i završnu obradu, kao i kod većine Ibaneza, nema prigovora, vrlo uredno i pedantno složen instrument, što pokazuje i sve veću kvalitetu Made in Korea instrumenata,


ZVUK

Gitara ima dva humbuckera, volume za svaki pojedinačno, master tone i 3-way toggle switch, gdje su 1. i 3. pozicija humbuckeri, a 2. unutarnji single coil oba pickupa. Pickupovi su označeni kao Duncan/Ibanez, a u biti se radi o modificiranim Duncan Designed pickupovima, koji po specifikacijama odgovaraju Duncan Distortion/59 kombinaciji. Ovaj izbor pickupova također pokazuje priličan odmak od standardne Ibanez filozofije, jer se odmah na početnom modelu nalaze pickupovi renomiranog proizvođača (iako budget verzije), dok su na svim ostalima linijama to Ibanezovi pickupovi, kao i suradnja sa Seymour Duncanom, obzirom da je Ibanez poslovično vezan s Dimarziom. No iako su to tek Duncan Designed pickupovi, kombinacija je pun pogodak i pickupovi izvrsno leže namjeni ove gitare. A to je moderni alt. rock i metal. Iako ovo na prvi pogled zvuči kao da su pickupovi moderne scooped drive mašine, istina je vrlo daleko od toga. Zvuk je moderan i prilično moćan na bridge pickupu, koji ima medium/high output, ali je i vrlo definiran i zaokružen. Prirodnu hladnoću i dvodimenzionalnost DD pickupa uspješno nadomještava gomila mahagonija, pa je rezultat prilično balansiran zvuk pogodan za riffanje koje na drop štimu djeluju kao sudar tektonskih ploča, dok se pickup vrlo lijepo pročišćava odvrtanjem volume pota, iako je clean nešto sterilniji i zvonkiji nego je to uobičajno kod analognih LP pickupova. Usporedba s LPom stoji samo po debljini i donekle masnoći zvuka, ali je karakter specifičan i nema baš druge gitare s kojom bi se mogao usporediti, osim eventualno Schecter C1 Standard ili Cort KX1Q. Neck pickup je topao, mekaniji i puno manje agresivan, no za razliku od Distortiona, Duncan Designed 59 nije toliko vjerna kopija svog uzora, te zvuči modernije i bezkarakternije, što nije nužno mana obzirom na filozofiju gitare. Srednja pozicija na cleanu zvuči vrlo slično 2. poziciji standardnog Stratocastera i izvrsna je za funk i slične zvukove, ali je razlika u glasnoći s humbuckerima značajna. Pickupovi su generalno puno bolji nego što bi očekivali i ne zahtjevaju zamjenu zbog kvalitete, već eventualno zbog zahtjeva gitarista. Posebna pohvala ide toggle switchu koji je iznimne kvalitete, ručica je salivena iz jednog komada i vrlo čvrsta, hod je namjerno otežan, ali gladak u prijelazima i vrlo sugestivan pod prstima, a zavirivanjem pod backplate se otkriva i da ima mnoštvo pinova za različite opcije splitanja, parallel/series switchanja i svih ostalih popratnih mogućnosti pickupova. Jedna od prednosti gitare je i monstruozan sustain, možete trznuti žicu, otuširati se, presvući, otići na kavu i kad se vratite, i dalje će lagano zvoniti.

Za one koji žele znati detalje, gitara je dosad probana u bendovskim uvjetima na Marshall JCM900 SL-X glavi s Marshall 1960 kabinetom, te Carvin Quad X Preampu, EL34 100W powerampu i custom 2x12 Celestion T100 kabinetu.


ZAKLJUČAK I OCJENA

Negdje u zimu 2008. je netko u Ibanezu odlučio da je s izletima u modifikacije S serije dosta i SZ, kao i srodna SZR serija su ukinute, na opće zaprepaštenje ljubitelja Ibaneza, dok je dotična firma gamu proširila DN i RGA modelima koji su nastavili neke druge tradicije, no nijedna nije zasjela na mjesto SZa. Što ih je primoralo na taj potez, ne znam, jer je SZ serija postala prvi moderni dizajn gitare tog proizvođača koji je stekao kultan status zbog svoje svirljivosti, zvuka i ergonomije, a sve za presmiješno nisku cijenu. Dovoljno je samo pogledati ogroman broj recenzija, osvrta i tema na forumima diljem interneta da se stekne slika velike popularnosti i traženosti ovih modela, a pogotovo kad se uzme u obzir da nakon iscrpnog istraživanja već godinama (odkad sam htio kupiti dotičan model, ali sam se u međuvremnu odlučio za skuplju varijantu), još nisam naišao na i malo negativnu reakciju. Unatoč ovom, noviji Ibanezi gotovo neshvatljivo slabo drže cijenu na polovnom tržištu i SZ320, sa svoje 4 varijante finisha, je moguće naći polovne za oko 2.000 kn, dok su nove koštale tek 4.000. Sve nabrojano čini ovu gitaru vjerojatno najboljim omjerom cijene i kvalitete na današnjem tržitu instrumenata.

Za one koji gledaju instument vintage karaktera, ovo nije za vas. Za sve vas pak koji želite moderan instrument koji je u stanju odraditi i stadionski koncert ako treba, a s novim pickupovima postaje urnebesno dobra gitara, ili vam pak treba jeftina backup gitara za guljenje po klubovima u koje se ne usudite doći sa svojim PRS Custom 22, jedan savjet - počnite listati oglase... Ove se ne prodaju tako često. :)

Ocjena: 9,5/10


Do sljedeće recenzije
Pizvo

» 21 komentara... Dodaj svoj!

shin0 kaže:

djeluje ona puno ozbiljnije i za prave svirke, ako se promjene pick upi, ali ako i ovi zadovoljavaju što ne, dobra alternativa LP-ima, šteta što se više ne proizvode, jbg, brijem da bi mi bila prva na popisu za kupovanje gitara koje mogu zadovoljiti za neku "nisku" cijenu, jer ova gitara očito nudi puno više nego što bi ponudili neki ostali proizvođači

25-08-2010 21:42

pekki kaže:

a ne, uopće ovo nije najbolja recenzija gitare na sajtu

25-08-2010 23:50

troolex kaže:

majstore svaka čast

26-08-2010 00:44

brada kaže:

super recenzija!

meni je tak krivo kaj nisam imao 3500 za onog SZ1220 vjerojatno jedini ibanez dosad koji me navlazio..

26-08-2010 10:16

The JesterHead kaže:

Odlična gitara, odlična recenzija - vidi se da si konačno upecao onu pravu :D

26-08-2010 11:02

Evil.Jesus kaže:

Samo jedno pitanje, jel ti izlizan most pri vrhu? Tj. jel se skinuo onaj kromirani sloj?

27-08-2010 01:53

Pizvo kaže:

Malo na vrhu je, al to je nažalost uobičajno danas kod masivnijeg hardwarea, viđao sam to na puno skupljim instrumentima. Ima veze s tehnologijom "kromiranja" koja mora odgovarati ekološkim zahtjevima il tak neš.

27-08-2010 16:27

Evil.Jesus kaže:

Ja sam si htio zamjenit kompletan hardware u crni, ali nisam nigdje našao crni gibraltar III :S
Most mi je izlizan dokože

30-08-2010 20:58

Pizvo kaže:

Možeš eventualno lupit Schallera gore, mislim da su iste dimenzije vijaka, ali nije fora, meni je Gibo III iskreno jedan od boljih mostova uopće. Ima ih chrome, gold i Cosmo black (ART serija), ali full crnih nema sigurno.

31-08-2010 15:01

Evil.Jesus kaže:

Most je odličan, da. Ja sam gitaru imao namještenu na A sa bariton žicama i štimalo je, sad je na Eb sa jedanaesticama i da se uštimat sve opet :) Most je dobar

31-08-2010 21:48

dusansk kaže:

Nisam imao prilike probati ove novije Sabere, samo neke od starijih. Drugi gitarist iz mog starog banda je imao krajem 80-tih jednog od prvih Sabera iz serije 440 i tog pamtim kao vrlo dobrog a kako vidim iz recenzije i ovaj bi mogao biti takav.
Odlicna recenzija

31-08-2010 22:49

Elvis Presley kaže:

zaljubih se u gitaru :D

01-09-2010 01:41

Pizvo kaže:

Eh dusansk, nije Saber što je nekad bio sa S440 i legendarnim S540. Imao sam jedno kratko vrijeme novi S520 i iako se radi o super gitari (sad su na njoj Dimarzio pupovi i ponosno je vlasništvo Jesterheada), nije na razini ovih starijih.

Dakako, SZ u biti čak prije pripada Artist nego Saber liniji. Općenito je neobična gitara za njih.

02-09-2010 01:25

dusansk kaže:

E, samo da znas sta sve moj prijatelj nije poprodavao da kupi S440. Za S540 nije bilo novaca sve da je prod'o i svog cacu i mamu :)
Uglavnom, jedan od glavnih razloga zasto jako izbjegavam da uzmem u ruke bilo kojeg od novijih jeftinijih Ibaneza je taj da mi ne pokvare divne uspomene na savrsene masinerije kakvi su bili Ibanezi s kraja 80-tih (pogotovo moj nikada prezaljeni RS315).

02-09-2010 16:51

Rockstar kaže:

a kolko ovako čudo košta? tražio sam čisto informativno da vidim pa su polovne oko 2500kn.

20-09-2010 03:14

Pizvo kaže:

Pa ja sam svoju dobio za 2000. Ljudi istina traže 2500, al ne mogu prodati za toliko, pošto te gitare jednostavno ne drže cijenu. Pomalo čudno, ali je tako.

21-09-2010 18:52

Elvis Presley kaže:

a mogu mogu, vidio sam jednu za 2800 i sad sam poslao mail kaze prodano :/
zelim kupit tu gitaru definitivno ako netko prodaje neka se javi

23-09-2010 22:53

KarloZeko kaže:

dobra

01-11-2010 21:06

Hard Rocker kaže:

Imam tu gitaru već 3 god. sam bijeli finish,nemrem niš prigovorit za nju,evo sad neki dan sam prvi put trebal poravnat vrat i podesit oktave.A da ne pričamo o tome da na toj gitari ni najjeftinije žice ne pucaju,još mi se to nije dogodilo s njom.Kupio sam je novu i tad je bila 4 soma
IMa sentimentalnu vrijednost za mene i nema teoretske šanse da je prodam

15-12-2010 10:44

DevilsDime kaže:

evo je kupio jučer i fenomenalna je

18-02-2011 13:49

SV kaže:

Super recenzija, uživam u svojoj koju sam velikom srićom naša za 2000 kn. :)))

19-01-2012 20:24